Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close
IFS

UE va cere sancțiuni împotriva Rusiei care blochează importul de carne de porc

Autor: Nora Marinluni, 8 ianuarie, 2018

Guvernul rus va lupta împotriva unei cereri din partea Uniunii Europene (UE) la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), pentru permisiunea de a impune sancțiuni comerciale în valoare de 1,39 miliarde de euro pentru interdicția Moscovei de a importa porci și carne de porc din UE.

 

După cum se cunoaște, acest lucru a fost impus de Moscova în ianuarie 2014, motivând neinspirat  un număr limitat de cazuri de pestă porcină africană (ASF). Însă, în timp ce Rusia a eliminat din punct de vedere tehnic interdicția, după ce OMC a decis împotriva sa în februarie 2017, exportatorii din UE sunt încă împiedicați să vândă produse din carne de porc și porcine Rusiei.

 

În aceste condiții, autoritățile de la Bruxelles consideră că interzicerea comercializării cărnii de porc rusești de către OMC este de facto, de aici rezultând cea mai recentă cerere a organului de soluționare a litigiilor din cadrul OMC, care va urma să fie depusă săptămâna aceasta. Normele OMC prevăd măsuri de retorsiune, cum ar fi taxele, impuse de țările exportatoare ale căror produse sunt blocate ilegal de alți membri ai OMC.

 

Se așteaptă ca Rusia să lupte împotriva cererii. Vorbind pentru GlobalMeatNews, un purtător de cuvânt al ministrului dezvoltării economice ruse, Maxim Oreshkin, a declarat că guvernul rus nu a fost de acord cu decizia OMC, în primul rând, și se opune planurilor UE de a impune sancțiuni comerciale împotriva țării sale. El a declarat că OMC nu a luat în considerare faptul că pesta porcină africană nu a fost eliminată în UE și că organul comercial ignorase răspândirea continuă a ASF în UE.

 

Purtătorul de cuvânt a declarat că guvernul rus va lua în considerare un răspuns juridic la ultimele acțiuni ale UE, după încheierea perioadei de vacanță din Rusia, la 9 ianuarie, care este legată de sărbătorirea Crăciunului ortodox de rit vechi, în țară.

 

O declarație din partea Uniunii Industriștilor și Antreprenorilor din Rusia, care include producători și prelucrători de carne, a indicat că va sprijini opoziția guvernului față de mișcarea UE, chiar dacă ar însemna că Moscova ve impune sancțiuni suplimentare pentru exporturile de alimente ale UE.

 

La rândul său, OMC este de acord cu solicitarea Uniunii Europene și introduce sancțiuni comerciale, Rusia va fi capabilă să conteste această decizie, folosind motive veterinare, dar mai ales instrumente politice legate de sancțiuni și contra-sancțiuni, a declarat asociația de afaceri. În orice caz, un purtător de cuvânt al Uniunii Industriilor și Antreprenorilor din Rusia a argumentat că o decizie a OMC ar putea fi luată peste o lungă perioadă de timp. OMC ar trebui să se pronunțe mai târziu în acest an asupra posibilității ca UE să-și impună aceste obligații, dar se poate aștepta ca Rusia să facă apel împotriva unei hotărâri care nu îi convine.

Un an până la Brexit. Care sunt perspectivele pentru sectorul cărnii?
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 4 aprilie 2018

La 29 martie a început numărătoarea inversă a celor 365 de zile, până la plecarea Regatului Unit din Uniunea Europeană și se pare că timpul este, într-adevăr, esențial pentru sectorul cărnii.   Marcând începutul ultimului an în Piața Comună, premierul britanic Theresa May a promis că Marea Britanie va deveni...

Cehia și-a certificat Șunca de Praga drept produs STG
Autor: meatmilk  /   miercuri, 28 martie 2018

(Comunicat) Comisia Europeană a aprobat cererea de înregistrare a "Pražská šunka" în Registrul specializărilor tradiționale garantate (GTS-STG).   "Pražská šunka" (Sunca Praga) este o șuncă făcută din părți de picioare de porc, fierte și afumate. Încă de la început, fabricarea produsului s-a bazat pe selecția...