Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

UE va încheia un acord împotriva pescuitului nereglementat

Autor: meatmilkmiercuri, 6 martie, 2019

(Comunicat) În curând, UE va deveni parte la un acord internațional de prevenire a pescuitului nereglementat în marea liberă din zona centrală a Oceanului Arctic.

 

În acest sens, Consiliul a adoptat o decizie privind încheierea acestui acord, care a fost semnat la 3 octombrie 2018 de cele cinci state de coastă de la Oceanul Arctic – Canada, Danemarca (acționând în numele Groenlandei și al Insulelor Feroe), Norvegia, Rusia și Statele Unite – alături de China, UE, Islanda, Japonia și Coreea de Sud.

 

„Sunt mândru să anunț că UE va deveni în curând parte a acestui acord istoric care protejează, pentru prima oară, Oceanul Arctic și ecosistemul fragil al acestuia. Este un pas vital către obținerea unei durabilități sporite și consolidarea guvernanței oceanelor”, a afirmat Petre Daea, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale din România și președinte al Consiliului.

 

Obiectivul acordului este de a preveni pescuitul nereglementat în porțiunea de mare liberă din zona centrală a Oceanului Arctic prin aplicarea unor măsuri preventive în materie de conservare și gestionare, în cadrul unei strategii pe termen lung de protecție a ecosistemelor marine sănătoase, și de a asigura conservarea și exploatarea durabilă a stocurilor de pește.

 

În temeiul acordului, cele zece părți vizate au convenit să interzică pescuitul comercial în porțiunea de mare liberă a Oceanului Arctic pentru o perioadă inițială de 16 ani (care urmează să fie prelungită automat la fiecare cinci ani), până în momentul în care oamenii de știință vor confirma că se poate realiza în mod durabil și până când părțile vor conveni asupra mecanismelor de asigurare a durabilității stocurilor de pește. Este prima dată când marea liberă arctică este reglementată de un regim internațional de conservare și gestionare.

 

Context și etapele următoare

 

Până de curând, porțiunea de mare liberă din zona centrală a Oceanului Arctic era acoperită de gheață pe tot parcursul anului, făcând astfel imposibil pescuitul în apele respective. Cu toate acestea, încălzirea globală a redus semnificativ acoperirea cu gheață în zona respectivă în ultimii ani.

 

Deși este puțin probabil ca pescuitul comercial să devină viabil în porțiunea de mare liberă din Oceanul Arctic în viitorul apropiat, ecosistemele din zona centrală a Oceanului Arctic vor fi din ce în ce mai expuse activităților umane și, posibil, pescuitului ilegal.

 

Decizia privind încheierea acordului va intra în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Parlamentul European și-a dat aprobarea cu privire la decizie la 12 februarie 2019.

IFFA 2019 și-a deschis porțile la Frankfurt am Main
Autor: Ilie Stoian  /   sâmbătă, 4 mai 2019

În dimineața zilei de 4 mai, IFFA 2019, cel mai mare târg din lume, dedicat industriei de procesare a cărnii și-a deschis porțile zecilor de mii de vizitatori care sunt așteptați să ia contact cu ultimele tehnologii.   IFFA 2019 reprezintă viitorul   Momentul inaugural al ediției cu numărul 70 a avut loc în prezența...

Toți liderii pieței globale vor fi prezenți la IFFA 2019
Autor: Ilie Stoian  /   joi, 18 aprilie 2019

(Comunicat) Companiile de vârf prezintă cele mai recente produse, la IFFA 2019, târgul numărul 1 în lume pentru industria cărnii, acolo unde se va pune accentul pe soluții pentru producția sigură, eficientă și economică a alimentelor din carne și carne. Furnizorii de toate dimensiunile prezintă un spectru larg de produse pentru...