Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

UE va penaliza calitatea duală cu până la 10 milioane de euro

Autor: Nora Marinmiercuri, 23 ianuarie, 2019

Deputații europeni au votat amendamente la legea privind calitatea duală, pentru companiile care comercializează produse alimentare de acest tip, urmând să aplice amenzi de până la 10 milioane de euro sau 4% din cifra de afaceri anuală a comerciantului, în încercarea de a proteja drepturile consumatorilor.

 

Astfel, deputații europeni au votat cu 37 voturi pentru, unul împotrivă și o abținere, în favoarea unei propuneri modificate care conține o listă neagră cu alimentele „cu dublă calitate”. Propunerea face parte din pachetul Noua lege pentru Consumatori, anunțată în aprilie.

 

Potrivit amendamentului, întreprinderile care comercializează produse alimentare care sunt „în mod semnificativ diferite” în compoziție sau în caracteristici ar putea fi amendate până la 10 milioane de euro sau 4% din cifra de afaceri anuală a comerciantului în țările în cauză, oricare dintre acestea este mai mare.

 

Potrivit Parlamentului European, hotărârea înseamnă că toți consumatorii vor fi mai bine protejați împotriva practicilor înșelătoare și neloiale. Textul trebuie aprobat de către Parlament înainte de începerea negocierilor cu Consiliul.

 

„Un pas în direcția cea bună”

 

Potrivit Organizației Europene a Consumatorilor (BEUC), votul este „un pas în direcția cea bună” pentru eliminarea practicilor duale de calitate pe piața unică.

 

„Comisia IMCO a Parlamentului European a îmbunătățit proiectul de lege al Comisiei Europene în mai multe moduri: deputații europeni au luat în considerare apelul nostru și au eliminat noțiunea de diferență” semnificativă „în ceea ce privește compoziția, ceea ce a riscat introducerea lacunelor și a problemelor de interpretare.

 

„Deputații europeni au declarat, de asemenea, că, indiferent dacă o diferență de rețetă poate fi justificată, de exemplu pe baza preferințelor dovedite ale consumatorilor sau a disponibilității ingredientelor locale, această diferență ar trebui comunicată în mod clar consumatorului”, a declarat consultantul pentru politica alimentară BEUC, Camille Perrin, pentru FoodNavigator .

 

Organizația așteaptă rezultatele campaniei comunitare de testare a Centrului Comun de Cercetare (JRC), concepută pentru a colecta dovezi cu privire la problema alimentelor cu dublă calitate, despre care Perrin a spus că „va contribui la lărgirea problemei”.

 

Un „descurajator real”?

 

Cu toate acestea, BEUC și-a exprimat îngrijorarea cu privire la protocolul de pedeapsă pentru producătorii contravenționali. Conform propunerii, amenda maximă poate fi impusă numai „în urma unei acțiuni coordonate” între mai multe autorități naționale.

 

Multe state membre sunt limitate de mărimea amenzii pe care o pot impune unei companii pentru încălcarea dreptului consumatorului. În Lituania, de exemplu, amenda maximă impozabilă este de 1.448 de euro, ceea ce directorul general al BEUC, Monique Goyens, nu este un „adevărat factor de descurajare”.

 

„Deputații europeni au dreptul să confirme amenzile maxime propuse până la cel puțin 10 milioane de euro. Dar regretăm că acest lucru este condiționat de existența unei acțiuni întreprinse de mai multe autorități naționale „, a declarat Goyens într-o declarație.

 

FoodDrinkEurope: Adaptarea produsului la piața locală trebuie menținută

 

FoodDrinkEurope, lobby-ul care reprezintă interesele producătorilor de alimente, s-a pronunțat împotriva anumitor aspecte ale hotărârii.

 

În timp ce organizația membră a declarat că este „ferm împotriva oricărei” calitati duale „deliberată” a alimentelor, nu este împotriva adaptării produselor în funcție de mediul local, inclusiv prin preferința locală – chiar și în aceleași state membre – disponibilitatea materiilor prime, , diferite strategii naționale privind nutriția / sănătatea / durabilitatea și multe altele „, a scris FoodDrinkEurope într-o declarație.

 

Organizația este de asemenea preocupată de faptul că guvernarea ar putea duce la mărci alimentare și băuturi având aceleași rețete pe tot blocul.

 

„Aceasta ar limita, la rândul său, inovarea produselor și alegerea consumatorilor, ar crește prețurile de consum în anumite piețe … și ar afecta negativ oferta agricolă locală pe aceste piețe.

„În plus, poate duce la probleme de concurență neloială între operatorii multinaționali față de concurenții locali”.

 

FoodDrinkEurope a solicitat o analiză mai bună a co-legiuitorilor privind impactul opțiunilor de politică. „Suntem alături de eforturile membrilor noștri de a satisface diferitele gusturi și tradiții culinare ale Europei, care fac continentul nostru atât de unic”.

 

CDR: Scrisoare deschisă adresată Doamnei Prim-Ministru Viorica Dăncilă, pe tema OUG 114
Autor: meatmilk  /   joi, 31 ianuarie 2019

(Comunicat) Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) a transmis decidenților din România, o scrisoarea în care a explicat consecințele Ordonanței de Urgență 114/2018 din perspectiva tuturor industriilor afectate, dar și a economiei României în ansamblu. Scrisoarea a fost transmisă Președintelui, Prim-ministrului, Ministrului...

Doamna Maria Gabriela Zoană-Vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură a P.E., a confirmat participarea la Meat.Milk 2019
Autor: meatmilk  /   miercuri, 16 ianuarie 2019

Doamna Maria Gabriela Zoană-Vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului European, a confirmat prezența ca speaker la cea de-a VIII-a ediție a Expo-Conferinței Internaționale Meat.Milk, eveniment care se va desfășura în zilele de 30 și 31 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov, sub genericul ”Protejarea interesului...