Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

ULTIMA ORĂ: Ultimul Raport ANSVSA privind acuzaţiile aduse României în scandalul substituirii cărnii de vită

Autor: Ilie Stoianmiercuri, 13 februarie, 2013

În data de 8 februarie 2013, Comisia Europeană, prin Sistemul Rapid de Alertă a transmis o notificare privind suspiciunea de fraudă prin substituţia cărnii de vită cu cea de cal pentru anumite loturi din produsul lasagna distribuit în Marea Britanie şi obţinut în Luxemburg din materii prime provenite din Franţa.

În această notificare a Comisiei Europene nu se face niciun moment referire la România, menţionându-se doar furnizorul de carne Comigel din Franţa

ANSVSA s-a autosesizat, si, in data de 9 februarie, a a contactat telefonic serviciile veterinare din Franţa, care au confirmat faptul că este vorba de două unităţi din România autorizate sanitar veterinar pentru activitatea de sacrificare şi tranşare a cabalinelor

Tot în aceeaşi zi, la solicitarea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, ANSVSA a declanşat o anchetă pentru a stabili trasabilitatea loturilor de carne care au făcut obiectul schimburilor intracomunitare în Franţa, şi daca au fost respectate toate cerinţele prevăzute de legislaţia veterinară în vigoare.

În urma derulării anchetei, a rezultat că la una dintre unităţi este exclusă posibilitatea de fraudă, verificările au arătat ca unitatea a livrat pe piaţa Uniunii Europene numai carne de cal, iar documentele însoţitoare ale transporturilor (documente comerciale, CMR, declaraţii de conformitate, etichete) specificau tipul cărnii, respectiv carne de cal.

Pentru cea de-a doua unitate, au fost identificate loturile de carne de vită şi de cal care au fost destinate comerţului intracomunitar şi destinaţia acestora. În vederea excluderii posibilităţii de fraudă la nivelul abatorului, s-a procedat la verificarea listelor de trasabilitate pentru fiecare dintre loturile respective.

Ancheta a relevat faptul că respectivele unităţi au respectat şi respectă legislaţia în vigoare, produsele au fost corect etichetate şi nu au trimis către statele membre carne tocată. Produsele obţinute şi comercializate de către aceste unităţi au fost carcase, sferturi, carne tranşată şi organe.

Menţionăm că au fost solicitate autorităţilor franceze elementele de identificare ale loturilor. Până in acest moment nu s-au primit date suplimentare prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă al Comisiei Europene sau de la serviciile veterinare din Franţa.

În anul 2012, România a produs şi a participat la comerţul intracomunitar cu 6.300 de tone de carne de solipede (cai, catâri, măgari). Un procent de 96,6% din această cantitate a fost trimisă către beneficiari din: Bulgaria, Olanda, Italia, Grecia, Polonia, Ungaria, Belgia, Germania, restul a fost utilizată pe piaţa din România.

Nu există în această situaţie un risc pentru sănătatea publică, ci o fraudă, în urma substituirii cărnii de vita cu cea de cal şi o dezinformare a consumatorilor.

În România există un număr de 35 de unităţi pentru sacrificarea cabalinelor, autorizate pentru a participa la comerţul intracomunitar.

ANSVSA a demarat controale la toate abatoarele din ţară pentru a verifica modul în care operatorii respectă prevederile legale.

PROCEDURI DE CONTROL SANITAR VETERINAR ŞI DOCUMENTE OBLIGATORII PENTRU ABATOARELE AUTORIZATE SĂ PARTICIPE LA COMERŢUL INTRACOMUNITAR

1. Cum ne asigurăm că nu se substituie specia în abator, ce măsuri se iau în acest sens?

În România cabalinele şi bovinele sunt identificate în mod individual, respectiv microcip (cabalinele) şi crotalie auriculară(bovinele).

La sosirea în abator bovinele şi cabalinele sunt însoţite de următoarele documente :

 paşaport;

certificat sanitar veterinar;

document pentru lanţul alimentar;

documente de mişcare a animalului de la exploataţia de origine la abator.

Sacrificarea bovinelor şi cabalinelor se face în partide de sacrificare separate.

Toate unităţile au implementate programe HACCP în care sunt specificate proceduri de lucru şi înregistrările aferente acestor sacrificări.

În timpul procesului de sacrificare toate părţile componente ale animalului (cap, organe, piele, carcase) sunt identificate cu etichete care pot asigura legătura dintre animalul viu şi părţile componente. De asemenea, sunt întocmite fişe de proces în care se înscrie numărul de animale sacrificate şi cantităţile de carcase rezultate.

Abatoarele au implementate proceduri de trasabilitate care asigură corelaţia dintre elementele de identificare înscrise pe eticheta produsului final şi numărul de identificare individuală al animalelor, originea animalului şi destinaţia produselor finite.

2. Care sunt documentele care se completează sau se verifică la sacrificare?

La recepţia în abator se verifică:

 paşaport;

 certificat sanitar veterinar;

 document pentru lanţul alimentar;

 document de mişcare a animalului de la exploataţia de origine la abator;

 crotalia auriculare (bovine), microcip (cabaline).

Aceste date se înscriu în registrul de exploataţie.

În timpul procesului tehnologic de sacrificare se întocmesc rapoarte de producţie şi fişe de trasabilitate a loturilor.

Suplimentar, medicii veterinari oficiali efectuează examenul ante- şi post-mortem al animalelor în care sunt înscrise date referitoare la documente de origine, cantităţi rezultate în timpul abatorizării, rezultatele examenului ante- şi post-mortem.

3. Cum se etichetează carnea de vacă şi cea de cal?

Etichetarea cărnii se face în conformitate cu Directiva 2000/13 şi conţine următoarele elemente :

 Denumire produs;

 Elemente de identificare ale unităţi de abatorizare/tranşare;

 Număr de lot/trasabilitate care asigură corelaţia între lotul carne şi animalul de la care provine;

 Data durabilităţii minimale;

 Marca de identificare a abatorului/unitatea de tranşare (care include numărul de autorizare al unităţii);

 Detalii privind condiţiile de depozitare.

Suplimentar, pentru carnea de bovine sunt incluse date cu privire la locul de naştere şi creştere al animalului, precum şi precizări privind îndepărtarea materialelor cu risc specific pentru ESB(Encefalopatia Spongiformă Bovină)

4. Ce documente sunt necesare în vederea participării la comerţul intracomunitar?

 În vederea derulării comerţului intracomunitar sunt întocmite următoarele documente :

 documente comerciale (facturi, avize);

 documente de transport în care se specifică locul de încărcare şi destinaţie (CMR);

 fişa de încărcare (packing list);

 certificate de calitate;

 etichete individuale ale produselor.

Expedierea loturilor în vederea efectuării schimburilor intracomunitare se poate face numai după controlul final documentar şi fizic al produselor de către medicul veterinar oficial care asigură supravegherea sanitară veterinară a unităţi de origine.

Pentru a putea desfăşura comerţ intracomunitar unitatea trebuie să fie autorizată sanitar veterinar pentru desfăşurarea acestei activităţi. Lista unităţilor autorizate şi activităţile pentru care sunt autorizate este publicată pe site-ul oficial al ANSVSA, site care a fost comunicat Comisiei Europene şi Statelor Membre:

5. Ce documente se verifică pentru stabilirea trasabilităţii(cum este cazul în aceasta situaţie)?

Documentele care se verifică pentru stabilirea trasabilităţii sunt :

 elementele de identificare înscrise pe eticheta produsului;

 documentele de transport (CMR, facturi);

 fişe de producţie şi trasabilitate din abator/unitate tranşare;

 registre de producţie;

 paşaport animale, documente de mişcare.

6. Alte măsuri de control sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor

În toate abatoarele din România sacrificarea animalelor se face sub supravegherea permanentă a medicilor veterinari oficiali (angajaţi ai ANSVSA). Aceştia au obligaţia efectuării examenului ante- şi post-mortem al animalelor, rezultatele acestor examene fiind înscrise în registre speciale.

În aceste registre sunt înscrise date referitoare la origine, documentele de însoţire, cantităţile de carne rezultate ca urmare a sacrificării. Examenele ante- şi post-mortem sunt efectuate în conformitate cu prevederile legislaţiei Uniunii Europene.

În România există un sistem piramidal de verificare a operatorilor de industrie alimentară respectiv :

 Medici veterinari oficiali – nivel local;

 Direcţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene – nivel regional;

 ANSVSA – nivel central.

Acest sistem efectuează controale periodice asupra modului în care operatorii de industrie alimentară îndeplinesc cerinţele legislaţiei sanitar veterinare în conformitate cu Programul naţional de supraveghere. În conformitate cu prevederile acestui program medicii veterinari oficiali  pot preleva probe pentru determinarea speciei în caz de suspiciune.

În vederea asigurării siguranţei alimentelor operatorii de industrie alimentară au implementate programe de autocontrol, care să garanteze siguranţa produselor şi igiena procesului de sacrificare.

Aceste programe sunt supervizate de către medici veterinari oficiali, în conformitate cu prevederile Programului naţional de supraveghere.

(Biroul de Presă al ANSVSA)

 

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...