Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Ultima zi pentru plata taxei pe stâlp și a impozitului agricol

Autor: Meat MIlkluni, 26 mai, 2014

Luni, 26 mai, este ultima zi de depunere a declaraţiilor fiscale şi plată la taxa pe construcţii, impozitul pe veniturile din agricultură şi pe veniturile din chirii sau din activităţi independente. Tot astăzi, încă se mai pot redirecţiona către organizaţiile nonguvernamentale 2% din impozitul pe venit.

De asemenea, până la 26 mai trebuie declarată şi plătită prima tranşă pe acest an din impozitul pe construcţii, celebra taxă pe stâlp. Tot la această dată trebuie declarată destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual. Cine îşi declară veniturile.

Trebuie să se grăbească la Fisc, astăzi, contribuabilii care în anul 2013 au realizat venituri din: activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, piscicultură şi silvicultură, transferul titlurilor de valoare (altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise), operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen pe bază de contract, precum şi orice alte operaţiuni similare. Aceştia trebuie să depună la Fisc „Declaraţia privind veniturile realizate din România“ – Formularul 200.

Formularele 200 pot fi obţinute direct, gratuit, de la sediile unităţilor fiscale, sau se pot descărca de pe site-ul ANAF, secţiunea Declaraţii electronice/ Descărcare declaraţii – în cazul depunerii declaraţiilor online. Atenţie, contribuabilii care au mai multe surse sau categorii de venit şi au obligaţia depunerii Formularului 200 vor completa Anexa la Declaraţia privind veniturile realizate din România pentru fiecare sursă de venit în parte. ANAF precizează că nedepunerea până la 26 mai 2014 a declaraţiilor de venit de către persoanele fizice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 la 500 de lei.

Fiecare producător agricol trebuie să meargă la Direcţia Fiscală Judeţeană, unde declară suprafeţele şi/sau animalele care pot face obiectul impozitării, ANAF calculează impozitul şi-l comunică producătorului, după care producătorul mai face două drumuri la ANAF ca să plătească, în două tranşe, impozitul pe anul în curs. Există plafoane peste care aceste dări se plătesc obligatoriu. De exemplu, dacă ai două vaci, nu plăteşti, dar dacă ai de la trei în sus, începi să plăteşti. Statul a calculat că o vacă ţi-ar aduce anual 453 de lei. Asta înseamnă că impozitul anual pentru a treia vacă ar fi de 72 de lei, plus contribuţia la asigurările de sănătate, vine aproape 100 de lei pe cap de vacă în plus pe an. În cazul terenurilor cultivate, limitele neimpozabile sunt extrem de mici, în timp ce normele de venit stabilite la hectar sunt extrem de mari. Astfel, limita neimpozabilă pentru legume (în câmp) este de 0,5 hectare.

Peste această limită, norma de venit la hectar a fost calculată de stat la 4.000 de lei pe an. Înseamnă un impozit anual de 640 de lei şi o contribuţie la sănătate de 216 lei pe an. La legume în seră, limita neimpozabilă este de doar 0,2 hectare, iar norma de venit la hectar este de 8.000 de lei pe an. O situaţie grea este şi la viţa-de-vie, unde limita neimpozabilă este de o jumătate de hectar, iar norma de venit ajunge la 1.385 de lei.

În ceea ce priveşte impozitul pe proprietate pentru construcţiile speciale (taxa pe stâlp), de 1,5% din valoarea construcţiei, introdus la începutul acestui an, normele metodologice care clarifică modul de achitare a taxei au fost aprobate marţi. Prima plată (jumătate din suma datorată) trebuie efectuată la 26 mai, iar a doua până la 25 septembrie. (Mai multe, pe: adev.ro/n65258)

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...