Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Un an de la reducerea TVA, de la 24, la 9 %

Autor: Ilie Stoianmiercuri, 1 iunie, 2016

A trecut un an, de la reducerea cotei de TVA, de la 24, la 9 %. Cred că suntem de acord cu toții că vechiul nivel era nu doar insuportabil, ci și falimentar. A fost bună măsura decisă anul trecut? A fost eficientă?

 

Răspunsul nostru e categoric: DA! În ciuda celor scrise de presa generalistă, care trece cu vederea realități economice benefice, în urma deciziei de anul trecut, diminuarea TVA-ului s-a dovedit cât se poate de benefică. E drept, poate că prețul produselor alimentare nu a scăzut așa cum ar fi dorit toată lumea. Dar, se uită, de fapt, se omit intenționat câteva aspecte:

 

În primul rând, zone întregi ale Industriei alimentare au fost scoase din zona prăbușirii economice. Apoi, a crescut eficiența companiilor, fapt care a determinat și rezultate favorabile din punct de vedere social, sute de mii de salariați păstrându-și locurile de muncă. Nu mai puțin adevărat, încasările la buget au crescut iar, chiar dacă nu, într-un mod satisfăcător, evaziunea și piața neagră s-au diminuat și ele.

 

Merită cu prisosință adăugat încă un lucru la care nu prea se gândește nimeni: Alături de diminuarea TVA-ului la produse alimentare, nivelul a fost diminuat și pentru o serie de input-uri pentru fermierii care, beneficind de noile facilități, au dus-o un ”milimetru” mai bine. Doar un milimetru!? Păi, s-ar putea ca tocmai milimetrul ăla să-i fi salvat pe mulți!

 

Dar, mai mult decât atât, efectul favorabil s-a reflectat și în alt mod: românii au avut mai mulți bani în buzunare, putând să se gândească și la a cumpăra produse de larg consum de folosință îndelungată dar, în primul rând, făcându-i să reînceapă să cumpere produse alimentare de calitate tot mai bună.

 

E mult? E puțin? Nu e mult, dar, cu siguranță, nici puțin nu e, iar puținul care a mai rămas a fost diminuat încă o dată, prin scăderea TVA-ului general, la 1 ianuarie, de la 24, la 20 %.

 

De aceea, merită felicitați încă o dată, toți aceia care s-au bătut cu economiștii statului, pentru a-i determina să accepte cota de 9 % la produsele alimentare. Și, gândind la faptul că, agenția infoGROUP, prin toate publicațiile sale, a pledat încă de acum șase ani, în mod constant, pentru micșorarea TVA-ului, sprijinind toate acțiunile organizațiilor profesionale în acest sens, bucuria noastră este și mai mare, gândind că și noi am pus, măcar un sfert din sfert de sfert de umăr, la situația mult mai favorabilă de acum.

 

Iar, dacă, la ediția din 2015 a Expo-Conferinței Internaționale Meat & Milk, s-a sărbătorit prima zi cu TVA de 9 % la produse alimentare, fie ca, la ediția din 2017 a manifestării organizate de noi, să ne bucurăm cu toții de rezultate economice cu mult mai bune decât azi! (În imagine, câțiva dintre artizanii de prim rang ai deciziei de reducere a cotei de TVA, pe scena Expo-Conferinței Internaționale Meat & Milk)

Viitor? Care viitor!?
Autor: Ilie Stoian  /   miercuri, 28 februarie 2018

Săptămâna trecută, în Minutul editorial din finalul emisiunii Meat Milk, vorbeam, din nou, despre lipsa proiectelor, exemplificând cu o imagine de pe site-ul Rabobank, aceea în care, în dreptul României, menționa că...”nu e niciun proiect”.   Știm asta cu toții. La nivel de țară, suntem în bătaia vântului. România...

Proști și săraci
Autor: Ilie Stoian  /   miercuri, 7 februarie 2018

În ziua de 31 ianuarie, Președintele Emmanuel Macron anunța Programul de Suveranitate Agro-alimentară a Franței, cu termen de finalizare în 2020. Exact în aceeași zi, Ministerul Agriculturii din România ne anunța că glorioasa campanie ”Alege oaia” ajunge în județul Buzău!   Câteva zile mai târziu, adică, pe 5...