Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Un an până la Brexit. Care sunt perspectivele pentru sectorul cărnii?

Autor: Mircea Demetermiercuri, 4 aprilie, 2018

La 29 martie a început numărătoarea inversă a celor 365 de zile, până la plecarea Regatului Unit din Uniunea Europeană și se pare că timpul este, într-adevăr, esențial pentru sectorul cărnii.

 

Marcând începutul ultimului an în Piața Comună, premierul britanic Theresa May a promis că Marea Britanie va deveni „puternică și unită” după ce Brexit va încheia contracte de ultimă oră privind comerțul UE-Regatul Unit. Cu toate acestea, Brexit-ul a adus o mare nesiguranță sectorului cărnii și, potrivit Asociației Internaționale a Comerțului cu Carne (ACCI), industria este încă departe de a ști care va fi viitorul relației comerciale UE-UE.

 

Katie Doherty, directorul de politică al ACCI, a declarat că sectorul ar putea să se confrunte cu o creștere de 50-60% a tarifelor la exportul de carne de vită și de oaie din UK, către UE:

 

„Ce formalitati vor face companiile care se tranzactioneaza in interiorul UE la granita dintre Marea Britanie si UE, sunt inca neclare”, a spus Doherty. „Așa cum a afirmat Comisia Europeană în avizul său adresat părților interesate, privind legislația europeană privind alimentele, în legătură cu retragerea din UE a Marii Britanii, poziția Comisiei este că exporturile din Regatul Unit către UE-27 se vor confrunta cu inspecția veterinară pe care o face astăzi orice altă țară terță”.

 

Frontieră fără fricțiuni

 

Doherty consideră că acest lucru nu se potrivește cu aspirațiile guvernului britanic pentru o graniță lipsită de fricțiune:  „Exporturile de carne de oaie în Franța vor trebui să fie însoțite de un certificat veterinar și se vor confrunta cu documente, sigiliu și controale fizice la intrarea în Franța”, a adăugat Doherty.

 

„Exporturile de carne din Marea Britanie ar trebui să intre pe un post de inspecție de frontieră dar nu există niciunul la Calais. În acest scenariu, exporturile din Regatul Unit ar trebui să fie redirecționate prin Rotterdam, care dispune de facilitățile adecvate și, așa cum înțelegem, sunt deja probleme logistice, pentru a putea face față creșterii cererii de controale, prin angajarea de personal suplimentar „.

 

Asigurarea în lanțurile globale de aprovizionare este, de asemenea, un factor îngrijorător pentru industria cărnii, deoarece, o cercetare a NFU a arătat că doar una din 10 persoane are încredere într-un lanț de aprovizionare global.

 

„Consumatorii britanici, dar și cei din UE, sunt foarte reticenți in ceea ce priveste importul din SUA de alimente modificate genetic, Europa având standarde mult mai ridicate decât americanii”, a declarat la rândul său Darren Seward, specialist al NFU Mutual.

 

În insulă, apetit pentru alimente din UK

 

Oricum, carnea internațională se află în declin, în rândul consumatorilor britanici care par să prefere producția domestică. Cercetările ulterioare efectuate de NFU Mutual au arătat că 99% dintre consumatori ar cumpăra mai multe produse alimentare britanice, dacă le-ar fi puse la dispoziție de către comercianții cu amănuntul și aproape jumătate (49%) consideră produsele ca fiind „cele mai britanice”, atunci când ingredientele și furajele sunt produse în Regat.

 

„Alimentele britanice au, de asemenea, avantajele sale, printr-un lanț de aprovizionare mai scurt și mai bine reglementat, care poate fi mai ușor de gestionat și mai puțin susceptibil de fraudă”, a adăugat Seward.

 

„Desigur, nu este posibil ca totul să fie cultivat aici și există provocări cu privire la modul în care ar fi susținută întreaga industrie alimentară, pentru a face față acestei cereri, dar cel puțin datele promit că există un apetit pentru mărfurile produse în Marea Britanie printre consumatori”.

 

Cu toate acestea, agenții economici din sectorul cărnii doresc să vadă acțiunile pe termen lung și, odată cu trecerea timpului și cu rezoluțiile de tranziție limitate pe o perioadă de doi ani, premierul britanic ar trebui să simtă cu siguranță presiunea, după ce a făcut atâtea promisiuni verbale. Poate să păstreze acele înțelegeri? Numai timpul va spune, conchide Global Meat.

 

Tendințe la IFFA 2019: „Dacă nu te miști, vremurile trec peste tine”
Autor: meatmilk  /   miercuri, 28 noiembrie 2018

(Comunicat) Comerțul măcelarului, dacă este de succes, trebuie să reprezinte, atât tradiția, cât și evoluțiile contemporane. Cea mai bună rețetă este un amestec de experiență clară, în produsele din carne și mezeluri, fundal tehnologic și idei noi, avândo viziune pentru viitor și optimizând ceea ce există deja; aceasta este...

Planurile de expansiune ale producției de porci ale rușilor de la Miratorg
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 28 noiembrie 2018

Potrivit PigProgress, compania rusă Miratorg a lansat un proiect ambițios de construire de noi ferme de porci, o uriașă fabrică de furaje, precum și un abator modern. Toate au fost concepute pentru a extinde capacitățile de producție în Diviziunea de carne de porc, la 1 milion de tone pe an, până în 2023.   Lucrările de...