Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Un proiect, o Casă de Comerț și multe întrebări

Autor: Ilie Stoianmiercuri, 5 decembrie, 2018

Recent, Guvernul a aprobat înființarea ”Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea”. Comunicatul oficial îl puteți citi pe larg în rubrica noastră ”Piața”. În comunicat, conceptul se detaliază partial, afirmându-se că totul este spre mai binele fermierilor, al procesării, al comerțului, al românilor. Lecturând textul oficial, realizezi că el generează întrebări la care trebuie răspuns urgent, tocmai pentru a nu se creea confuzii.

 

Pentru că, la prima ”coordonată”, se spune că se va avea în vedere aprovizionarea centralizată cu input-uri pentru agricultură. Cum? Se reînființează BATMB-urile și centrele de aprovizionare? În baza a ce!? Cine le va aproviziona, la rându-le? Va achiziționa statul îngrășăminte, furaje și motorină? De la cine? Și, cine va furniza elctrica din ferme, statul, francezii sau italienii care sunt proprietarii de rețele de distribuție? Vor fi organizate licitații transparente? Se va recurge la schema parteneriatelor public-private? Contractele de aprovizionare vor fi repartizate prin acordare directă?

 

În ”a doua coordonată” se vorbește despre crearea unui sistem de procesare. Cum!!!??? Va înființa statul fabrici de mezeluri și de lactate, de pâine și bulion sau clusterele de fermieri vor furniza producția primară doar propriilor unități de procesare (lucru care n-ar fi rău), ori firmelor private acceptate în sistem? Apoi, în textul oficial se spune că ”achiziționare producției agricole va fi făcută la piețul just al pieței”. Cine stabilește ”justețea” unui preț, dacă nu piața liberă? Și cine va cumpăra producția agricolă? Statul sau compania procesatoare? Reînființăm ORACA? Dacă o va cumpăra statul, cum o va repartiza? Pe baza căror programe? Teritoriale? Trimestriale, anuale sau cincinale?

 

În a treia ”coordonată” se vorbește despre crearea unei rețele de magazine, ”în special în centrele urbane mari”. Vor fi magazine de stat? Cine va stabili prețurile de la raft? Statul? Pe baza a ce? A mercurialului? Într-un alt pasaj se vorbește despre export. Se va reînființa Ministerul Comerțului Exterior, care va prelua producția și o va plasa pe piețele externe? Cum? La ce prețuri? Vor creea un private label ”de țară”, pentru a face față concurenței pe piețele internaționale, mai ales în privința prețurilor?

 

Apoi, în text se subliniază că inițiativa se înscrie în Politica Agrară Comună și în Programul de Guvernare. Dar, Politica Agrară Comună se bazează pe principiul inalienabil al comerțului liber, nu a celui centralizat, așa cum este gândit acest proiect. Cum va reuși Guvernul să depășească această problemă de concept? Că, toți vrem mai-binele românilor și al României, asta e clar. Dar, guvernanții trebuie să vină cu explicații mult mai detaliate și perfect argumentate.

 

Însă, autoritățile trebuie să răspundă la o întrebare și mai importantă: Ce au de gând cu sectorul privat și economia de piață?

România 200
Autor: Ilie Stoian  /   luni, 3 decembrie 2018

Unii spun că a imagina viitorul nu este doar un joc al minții, ci este și un excercițiu de inteligență. Așa o fi. Însă, acum, după ce a trecut Marea Sărbătoare, merită să ne întrebăm: Cum va arăta România peste 100 de ani? Și, ca să ne menținem în tematica revistei Meat.Milk, să punem întrebarea ceva mai precis: Cum vor...

Centenarul Marii Uniri: Mesajul revistei Meat.Milk
Autor: meatmilk  /   miercuri, 28 noiembrie 2018

Acum, la ceas de dublă sărbătoare, a Zilei Naționale și a Centenarului Marii Uniri, gândul ne zboară la tot ce a însemnat și înseamnă România, la tot ce a însemnat și înseamnă agro-industria acestei țări.   Gândul ne duce la sudoarea fermierului, la pasiunea pe care procesatorii o pun în munca lor, la eforturile...