Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

UNCSV: Fermieri, depuneți Declarația unică până pe 16 iulie!

Autor: meatmilkmiercuri, 11 iulie, 2018

(Comunicat) Producătorii agricoli  (PF, PFA, II, IF) au obligatia depunerii declaratiei unice (formularul 212 actualizat de ANAF) anul acesta până la data de 16 Iulie 2018, inclusiv. Membrii cooperativelor agricole (PF, PFA, II, IF) trebuie să urmeze următorii pași:

 

  1. Depun declaratia unică conform instrucțiunilor de completare furnizate de ANAF si exemplului furnizat de UNCSV pentru sectorul vegetal(anexat), până pe 16 iulie 2018;

 

  1. Depun declarație rectificativă în baza documentelor justificative încadrându-se în termen conform modificărilor legislative care vor avea loc în perioada următoare (probabil până în martie 2019).

 

Membrii cooperatori (persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale si intreprinderi familiale) pot beneficia de facilitatea fiscală prevăzută la art. 76 alin. A (3) din Legea cooperatiei agricole, respectiv, de la plata impozitului pe norma de venit aferent activității agricole desfășurată, în măsura în care producția obținută este valorificată prin/către cooperativa agricolă și depun declarație rectificativă în termenul ce va fi stabilit.

 

Facilitatea fiscală a fost transpusă în Codul Fiscal la art. 107 alin. (9) în sensul reducerii normei de venit, urmând ca metodologia de calcul a reducerii normei de venit să fie stabilită prin intermediul unei Hotărâri de Guvern. În momentul de față, la nivelul Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale se lucrează la textul acestei Hotărâri de Guvern, iar din discuțiile purtate cu reprezentanții celor două instituții înțelegem că Hotărârea nu va intra în vigoare în timp util, astfel încat facilitatea fiscală să poată fi operată de dumneavostră în declarația unică, până la 16 iulie a.c.

 

Cu toate acestea, pentru a beneficia de această facilitate și pentru anul 2018 (din păcate scutirea nu poate fi aplicată pentru perioada 2016 – 2017, întrucât declarația 221 nu permite acest lucru) urmărim introducerea în Hotărârea de Guvern a posibilității de a depune o declarație unică rectificativă în interiorul termenului general de prescripție prevăzut la art. 110 din Codul de procedură fiscală.

 

Mecanismul de reducere al normei de venit care urmează a fi introdus prin intermediul Hotărârii de Guvern, va presupune diminuarea normei de venit cu valoarea producției livrate către cooperativa agricolă care urmează a fi determinată prin înmulțirea cantității de produse livrate către cooperativă cu un preț unitar publicat anual pentru fiecare tip de produs de către Direcțiile Generale Regionale ale Finanțelor Publice.

 

De îndată ce vom avea publicată Hotărârea de Guvern vom reveni cu sprijin pentru completarea rectificativei și exemple concrete în acest sens.

 

Mai multe informații găsiți accesând link-ul: https://www.uncsv.ro/despre-cooperative/cum-sa-accesezi-facilitatile-fiscale-pentru-cooperative-agricole.html

În măsura în care întâmpinați dificultăți cu implementarea facilității fiscale, vă rugam să ne contactați la florentinbercu@uncsv.ro.

S-a modificat modul de gestionare al fondurilor europene nerambursabile
Autor: meatmilk  /   vineri, 31 august 2018

(Comunicat MADR) În ședința de Guvern din 29 august 2018 a fost aprobată o Ordonanță privind modificarea unor acte normative din domeniul gestionării financiare a fondurilor europene nerambursabile aferente politicii agricole comune.   Un prim act normativ care a suferit modificări este Ordonanța de Urgență a Guvernului nr....

Domnul Petre Daea a cerut C.E. sprijin pentru plățile directe și dezvoltarea rurală
Autor: meatmilk  /   miercuri, 1 august 2018

(Comunicat) Pentru a veni în sprijinul fermierilor români, în urma fenomenelor climatice dificile din acest an, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre DAEA, a solicitat Comisiei Europene – comisarului european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil HOGAN - sprijin prin creșterea avansului pentru plățile directe...