Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Ungaria: 5% TVA pentru carne de porc, organe de porc și pește

Autor: Mircea Demeterluni, 5 februarie, 2018

Ca parte a politicii pe termen lung de a stimula consumul intern de carne de porc, guvernul ungar a introdus o taxă redusă de TVA pe carnea de porc, coborând-o, de la 27% la 5%.

 

În acest sens, Ministerul Agriculturii din Ungaria a declarat: „Unul dintre scopurile principale ale guvernului este acela de a crește consumul intern, oferind oamenilor alimente ieftine și accesibile, din Ungaria, de înaltă calitate”, notează Global Meat News

 

„Celălalt câștigător al reducerilor fiscale este agricultura, deoarece, atât economia alimentară, cât și agricultura se bucură de mai multe oportunități, ca urmare a reducerilor de impozite, iar economia neagră se micșorează, în timp ce oamenii pot cumpăra mai mult și își pot crește consumul” se arată în declarația oficială.

 

Cea mai recentă reducere a impozitelor se aplică pentru organele de carne de porc și produsele secundare consumabile, cum ar fi ficatul, creierul, limba, rinichii și picioarele de porc. Pe lângă acestea, ministerul a decis, de asemenea, să reducă TVA pentru pește le consum. În total, cele două reduceri fiscale vor genera economii de cel puțin 242 de euro, pe an, pentru o gospodărie medie din Ungaria, potrivit datelor publicate de minister.

 

În anul 2014, cabinetul ungar a decis să reducă TVA la porcii vii și la carcase, de la 27% la 5%. Într-o altă mișcare de sporire a consumului intern al acestei carne, impozitul pe carnea de porc a fost redus la aceeași rată de 5%, începând cu 1 ianuarie 2016.

 

Ajutoare de stat pentru crescătorii de porci

 

În ultimii ani, guvernul maghiar a inițiat o serie de programe de stimulare a creșterii și consumului de carne de porc în Ungaria. Unele proiecte au inclus proiectul pilot al Ministerului Agriculturii de a dubla populația de porc din țara actuală, de la actualul 3 milioane de cap la 6 milioane de capuri între 2014 și 2020.

 

Ministerul a spus că scopul programului a fost de a sprijini crescătorii maghiari în activitățile lor de marketing, de a finanța dezvoltarea bazelor genetice interne și de a crea noi sisteme de asigurare a calității. Unul dintre obiectivele sale suplimentare este promovarea reproducerii porcilor de Mangalica. Mai mult, autoritățile au susținut că au susținut investiții de către procesatorii locali de carne de porc și le-au acordat asistență în extinderea către noi piețe străine.

 

În 2014, guvernul a alocat aproximativ 1,6 miliarde HUF (5,2 milioane de euro) pentru lansarea programului pentru sectorul porcilor. Pentru anul trecut, programul a fost alocat unui buget de 1,2 miliarde HUF (3,9 milioane de euro), după cum a anunțat ministrul ungar al Agriculturii, Sándor Fazekas.

 

În ciuda eforturilor guvernului de a promova consumul de carne de porc pe piața internă, carnea de pasăre rămâne cel mai popular tip de carne din Ungaria. Cu un consum anual de aproximativ 32 kg pe cap de locuitor, acesta precede carnea de porc, care are un consum mediu pe cap de locuitor de aproximativ 28 kg pe an, potrivit cifrelor de la asociația locală a Asociației Produselor pentru Păsări (BTT).

Jean Claude Junker a prezentat principiile bugetului UE 2021-2027
Autor: meatmilk  /   miercuri, 2 mai 2018

(Comunicat) Comisia Europeană a propus miercuri, 2 mai, un buget pe termen lung pragmatic și modern pentru perioada 2021-2027. Acesta este un răspuns onest la realitatea actuală, în care se așteaptă ca Europa să joace un rol mai important în asigurarea securității și a stabilității într-o lume instabilă, într-un moment în care...

În 2017, polonezii de la Gobarto au avut exporturi de 261.5 mil. euro
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 25 aprilie 2018

Grupul polonez Gobarto a reușit să-și mărească veniturile nete din vânzări, în 2017, până la 424 milioane de euro, în creștere cu 21,6%, comparativ cu 348,5 milioane euro, înregistrate în 2016.   Deși piața internă a reprezentat aproximativ 85% din veniturile companiei Gobarto, pentru anul trecut, exporturile au...