Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Universitatea Dunărea de Jos dezvoltă o stație pilot pentru acvacultură

Autor: Meat MIlkluni, 10 februarie, 2014

O echipa de cercetatori de la Universitatea Dunarea de Jos, din Galati, vrea sa revolutioneze consumul de peste in Romania. Specialistii vor sa faca adevarate fabrici de peste si sa regleze piata. Daca planurile cercetatorilor vor fin indeplinite, si consumul national va creste de 5 ori.

„Oamenii nu consuma in acest moment pentru ca n-au. Oamenii nu consuma in acest moment pentru ca pestele este, inca, foarte scump”, a declarat prof. dr. Petru Alexe, decanul Facultatatii de Stiinta si Ingineria Alimentelor.

Acestea sunt concluziile de la care au plecat specialistii din Galati, in momentul in care au cerut finantarea. Cu banii primiti de la Uniunea Europeana, ei vor sa faca primul Centru Roman pentru modelarea Sistemelor Recirculante in Acvacultura.

„Este un fel de fabrica. Este o uzina cu doua sectii: o sectie de crestere, care, evident, inseamna niste bazine umplute cu apa, bazine care au o anumita hidrodinamica si o sectie de tratare a apei, care reprezinta, practic, plamanul acestei fabrici de peste”, a dezvaluit prof. dr. Victor Cristea, din cadrul catedrei de Pescuit si Acvacultura.

Universitatea se va alege, prin acelasi program, cu noua laboratoare de cercetare noi si va avea posibilitatea de a le moderniza pe sapte dintre cele deja existente, se arata intr-o stire publicata de stirileprotv.ro.

„Obiectivul economic este cel de a creste consumul de peste de la patru, cinci kilograme pe om si an, cat este in acest moment in Romania, la unul mediu pe Uniunea Europeana, de douazeci de kilograme pe om si an”, a declarat prof. dr. Petru Alexe.Sondajele arata ca romanii au preferat sa consume in ultimii ani mai degraba peste oceanic congelat, decat peste autohton.

In Romania exista aproape o mie de societati comerciale care lucreaza in domeniul acvaculturii. Cercetatorii vor ca, prin intermediul Ministerului Agriculturii si al Autoritatii Nationale de Pescuit si Acvacultura, sa poata colabora cu ele, astfel incat, intr-un an si jumatate – cat va dura proiectul, sa poata face in toata tara cat mai multe pescarii. Mai ramane o singura problema: pretul.

La jumatate vor ajunge preturile la peste, spun profesorii de la Galati. Si costurile de productie vor fi mai mici. Asta, in conditiile in care isi propun sa obtina un crap de 3 kilograme – talia cea mai cautata pe piata – in 12 sau chiar 8 luni, fata de trei ani, cat dureaza la crescatorii traditionali.

În 2015, Frigoexpres va avea o creștere de 10 %
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

În anul 2015, compania de transport Frigoexpres va avea o creștere de 10 % a afacerilor, a declarat Florian Mihuţ, Directorul General şi acţionarul majoritar al transportatorului orădean, la acest lucru urmând să contrinuie noile contracte semnate în Germania, Franţa şi Elveţia.   „Anul trecut l-am terminat cu o cifră de...

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro, în 2015. Mai precis, producătorul belgian de ambalaje din carton VPK Packaging, care deţine pe piaţa locală două fabrici la Salonta, judeţul Bihor, şi-a bugetat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 23,6 mil. euro, mai mult cu 13% faţă de anul trecut, în principal pe...