Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Utilaje de procesare a oaselor

Autor: Meat MIlkluni, 4 februarie, 2013

Cum, procesarea oaselor a fost o temă mai puțin dezbătută, în această ediție vă propunem atât prezentarea unor date generale, cât și a unor soțuții tehnologice care pot fi aplicate în abatoare sau unități de procesare a cărnii.

Date generale

 Termenul  de  „material  osos”  exclude dentiţia  de  orice  fel,  referindu-se numai  la  structurile formate din ţesut osos de  diferite tipuri (oasele scheletului şi coarne).

În orice schelet se disting două categorii: oase lungi şi oase late sau plate. Oasele lungi, constituind majoritatea scheletului membrelor,  sunt  formate din două extremităţi sau  epifize:  proximală  (mai  apropiată  de  cap)  şi  distală  (mai  îndepărtată  de  cap);  unite  printr-o regiune tubulară numită diafiză.

În  ceea  ce  priveşte  potenţialul  tehnic  al  materiei  osoase  se  ştie  că  osul proaspăt  este  compus dintr-o  matrice  osoasă  în  care  sunt  prinse  celulele  osteocite, matricea  fiind  atât  organică  cât  şi minerală. Prelucrarea primară a oaselor se poate face prin debitaj longitudinal  sau  transversal aplicat  pe  oase  lungi  şi  corpuri  costale),  sau numai  transversal.

Procedeele de debitaj sunt:  detaşarea  prin  percuţie  directă, detaşarea prin percuţie indirectă, detaşarea prin cioplire şi fracturare prin flexiune; decuparea  prin  renuraj, debitajul  prin  abraziune liniară  sau  tăiere  transversală  cu  ajutorul  unei  fibre  sablate și, mai rar, abraziunea. Iată, acum, câteva propuneri tehnologice:

Separator de oase SNV-180 Hercules

separator hercules Produs în Lituania, echipamentul SNV-180 Hercules este conceput special pentru separarea cărnii de pe oase, utilizabil atât în procesarea suinelor, cât și a bovinelor. Totodată, utilajul poate fi folosit și la separarea cărnii de pasăre de pe schelet.

SNV-180 Hercules este construit din oțel inox și dispune de sistem hidraulic de presiune cu temporizator, sistem universal de separare, eficiență sporită (80 %), sistem de autodiagnoză, oferind o calitate sporită a cărnii dezosate. Poate fi livrat cu cilindru special pentru procesarea puilor. (Sursa: www.metalbud.lv)

Cuțit pentru oase LM-A 156

LM-A 156 este un echipament destinat tăierii oaselor animalelor mari, dotat cu un sistem de pre-tensionare ușor de montat și de ajustat. Viteza mare de acțiune a cutterului și designul special elimină franjurarea cărnii dezosate.

Echipamentul dispune de un tablou de reglaj fin, făcându-l ușor de utilizat, în condițiile unei precizii ridicate, dar și de un sensor de securitate cu oprire automată.

Motorul cu un consum redus de energie face din LM-A 156 un utilaj eficient, fiind recomandat procesării oaselor, dar și tăierii cărnii congelate, a puilor și a peștilor de mari dimensiuni. (Sursa: http://en.b2b168.com/s168-29520720.html)

InspX – X-Ray

Obligatoriu pe liniile de transport a cărnii dezosate, ScanTrac X-ray InspX este conceput special pentru detecția resturilor de oase, dar și a altor elemente străine, cum ar fi: părți metalice, pietre, sticlă etc.

Cuplat cu un ejector automat, ScanTrac X-ray reprezintă un echipament ideal pentru calitatea cărnii care urmează a intra în fluxul de procesare industrială. Totodată, echipamentul poate fi utilizat și la inspectarea produselor finale. Echipamentul operează la viteză mare, fapt care contribuie la mărirea productivității. (Sursa: www.foodprocessing-technology.com)

Roller conveyer

O altă propunere a lituanienilor de la Metalbud este conveierul cu role care poate fi atașat cu ușurință în partea de evacuare a mașinilor de separare a cărnii de pe oase, dar și în alte puncte ale fluxului tehnologic.

Fiind construite în conformitate cu specificațiile industriei alimentare, roller conveierele Metalbud pot fi executate conform cerințelor fiecărui client. Executate din inox și prevăzute cu rulmenți de înaltă calitate, roller conveierele asigură o deplasare ușoară a cărnii dezosate sau a altor produse. (Sursa: www.metalbud.lv)

Trimming 620 pentru oasele gâtului

Trimmin2-LB2B168g 620 este propunerea celor de la Whizard pentru îmbunătățirea prelucrării gâturilor de porc sau bovine și a separării cărnii din această parte a animalelor sacrificate.

Trimming 620 este conceput special pentru a recupera cât mai multă carne din zona gâtului, fiind eliminate pericolul fragmentării oaselor sau a infestării cărnii cu fluid provenit din zona spinală.

Două lame cu dimensiunea de 2 inch fac deosebit de ușoară utilizarea dispozitivului, optimizând calitatea cărnii rezultate în urma procesului de dezosare. (Sursa: www.bettcher.com)

 

Baroncini, succes garantat la Indagra 2018
Autor: meatmilk  /   joi, 1 noiembrie 2018

Ca de fiecare dată, prezența companiei Baroncini la târgul indagra reprezintă un succes garantat, standulul fiind vizitat de numeroși oameni de afacerii cu interese în procesarea cărnii, atrași de ultimele noutăți.   La fel ca anul trecut sistemul de protecție al pardoselelor, singurul din lume care este oferit beneficiarilor...

Impactul tratamentului HP asupra componentelor din lapte
Autor: Mircea Demeter  /   joi, 2 august 2018

Se cunoaște că tratamentele termice tradiționale aplicate la prelucrarea laptelui determină o calitate nutrițională mai scăzută a produsului final, deoarece mulți nutrienți sunt labili la căldură. Pentru a depăși această problemă au fost dezvoltate mai multe tehnologii non-termice de procesare, inclusiv presiunea hidrostatică...