Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Utilizarea antibioticelor în ferme va fi dur restricționată

Autor: Miruna Sorescumarți, 5 aprilie, 2016

În luna decembrie a anului trecut, guvernul britanic a confirmat trei cazuri izolate de porci rezistenți la antibiotice, mai precis, la colistin, cazurile fiind consemnate  la ferme din Anglia și Țara Galilor. După cum se cunoaște, colistinul este utilizat atât pentru tratarea infecțiilor la animalele de fermă, cât și în tratarea E-Coli, la om. Acolo, descoperirea a fpst anunțată drept o potențială eră a infecțiilor netratabile pentru animale și oameni, ziarele britan scriind pur și simplu despre o ”apocalipsă a antibioticelor”, informează GlobalMeat News.

 

Spania și Italia, ”performere” cu negativ

 

La nivelul Uniunii Europene, primele semnale serioase de avertisment au fost exprimate în noiembrie 2015, când a fost detectată gena rezistentă la colistin MCR-1, la porcii din China. Oamenii de știință care au realizat Raportul LID (raport privind rezistența la antibiotice), au declarat că s-au temut că gena s-ar putea răspândi de la animale de fermă, la oameni, antibioticul fiind utilizat pe scară mai largă în medicina veterinară, decât în tratamentul uman. Ulterior, în chiar primele săptămâni, după ce raportul a fost publicat, gena a fost găsită în Danemarca, Franța, Țările de Jos, Portugalia și în mai multe țări din Asia și Africa.

 

Tot Raportul releva faptul că utilizarea de antibiotice în UE este de aproximativ 500 de ori mai mare la animalele de fermă, decât cantitatea utilizată la om, potrivit unui studiu realizat de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). În 2014, în jur de 545 de tone de antibiotice au fost utilizate la efectivele de animale Spania, cu 177 tone, și Italia, cu 133 tone, au folosit majoritatea antibioticelor din UE! Iar, în 2015, doar cinci state membre au folosit mai puține antibiotice, decât în 2014, în conformitate cu Defra. Cât privește Marea Britanie, Raportul afirmă că au fost utilizate 837 kg de colistin.

 

Pericolul există, ”moda” se extinde, UE reacționează

 

„În ciuda faptului că oamenii de știință spun că rezistența la acest antibiotic, în ultimă instanță, este probabil să se răspândească de la animale de fermă la oameni, ea rămâne complet legal în Marea Britanie și în majoritatea țărilor UE, pentru a fi administrat în mod curent unor mari grupuri de animale, intensiv de crescătorie, chiar și atunci când nicio boală nu a fost diagnosticată în oricare dintre animale „, a declarat Cóilín Nunan, Consilier Științific al LID (Alianța pentru Antibiotice). Separat, un purtător de cuvânt al Defra a anunțat că guvernul britanic va „creste gradul de supraveghere”, pentru a stopa amenințarea genei MCR-1. Purtătorul de cuvânt a confirmat, de asemenea, că ”va fi mult de lucru pentru a reduce utilizarea colistinei”, ​​dar pentru aceasta, se va lucra cu medici veterinari, pentru ”sensibilizarea” fermierilor.

 

Spre deosebire de alte dăți și alte situații, Parlamentul European a reacționat relativ rapid, în fața acestei probleme. Ca urmare, în 17 februarie 2016 a fost propus un nou Regulament care ar urma să reglementeze mult mai strict utilizarea antibioticelor la animale. Propunerea a fost primită cu prudență de către fermierii zootehniști din Europa, dar și de medici și furnizori de medicamente, chiar și după ce deputații europeni au au acordat un vot inițial favorabil.

 

La rândul ei, Comisia pentru Siguranță Alimentară, Mediu și Sănătate publică, a Parlamentului European, a sprijinit măsurile concepute pentru a combate creșterea alarmantă a rezistenței antimicrobiene (AMR). Membrii comisiei, au susținut cu o majoritate covârșitoare amendamentele foarte stricte în acest sens, pe baza propunerilor elaborate încă din 2014, realizate de Comisia Europeană, inclusiv planurile specifice pentru a solicita colectarea, elaborarea și raportarea informațiilor precise despre când, de ce și modul în care sunt utilizate antibioticele.

Măsurile includ acum o interdicție privind utilizarea preventiv-profilactică a antibioticelor și crearea unei liste de medicamente exclusiv pentru uz uman. Deasemenea, vânzările on-line de antibiotice și a medicamentelor de uz veterinar va fi, deasemenea, interzisă, în temeiul legislației. Legislația modificată va fi discutată în sesiune plenară a Parlamentului European pentru aprobarea finală. Modificările vor trebui să fie aprobate de către Consiliul de Miniștri al UE, care urmează să le adopte adoptate.

 

Copa-Cogeca are o poziție diferită

 

Deși, Amanda Cheesley, purtătorul de cuvânt al Copa-Cogeca, a salutat de principiu noile decizii, aceasta a atras atenția asupra lipsei investițiilor și a lipsei de medicamente în domenii specifice. Ea a declarat: „Copa-Cogeca crede că este esențial să se găsească un echilibru între inovație, disponibilitatea medicamentelor de uz veterinar și accesibilitatea acestora. Este nevoie de mai mult efort pentru a face față lipsei investițiilor și a lipsei de medicamente, pentru a trata piețe limitate și nu simt că la vot va fi abordat pe deplin acest lucru. În trecut, Copa-Cogeca a emis mai multe avize, în care care solicita controale mai stricte cu privire la utilizarea medicamentelor, recunoscând în același timp amenințarea gravă la adresa sănătății umane și animale prin AMR.

 

Însă, medicii veterinari și furnizorii de antibiotice au fost mai optimiști. Jan Vaarten, director executiv al Federației Veterinarilor din Europa (FVE), a declarat: „În general, salutăm voturile luate și, în special, accentul pus pe prevenire, mai degrabă decât pe vindecarea, în privința bunăstării animalelor și a rolullui esențial al medicilor veterinari în prescrierea substanțelor antimicrobiene”. El a salutat recunoașterea necesității de diagnostic rapid și de încredere, precum și propunerile de a interzice vânzările on-line de antibiotice, salutând, de asemenea, decizia de a menține dreptul statelor membre de a lua propriile decizii de distribuire.

 

Dar, Vaarten a adaugat: „Suntem preocupați de interzicerea anumitor substanțe antimicrobiene. N-ar fi fericit pentru a vedea controale mai stricte, dar interzicerea anumitor substanțe este un motiv de îngrijorare, deoarece, în cazul în care un animal este bolnav, aceasta trebuie să fie tratat”. La rândul ei, Roxanne Feller, Secretar General al Federației Internaționale pentru Sănătate Animală din Europa (IFAH-Europe), a declarat: „Reformarea acestei legi este o oportunitate care vine doar o dată la 10 ani sau cam asa ceva și, prin urmare, este de o mare importanță nu numai pentru animalele din Europa, fermierii și proprietarii de animale de companie, ci și pentru sănătatea cetățenilor săi și pentru sectorul agroalimentar european. IFAH-Europa salută eforturile raportorului și a membrilor Comisiei pentru Mediu a Parlamentului, în revizuirea propunerii Comisiei și încurajează puternic sprijinul pentru inovare, dar și mai mare disponibilitate a tuturor medicamentelor de origine animală pentru toate animalele și toate statele membre.”

Europarlamentarul coordonator privind legea în discuție, Françoise Grossetête, a concluzionat: „Cu toții am muncit foarte mult pentru a obține acest rezultat”. Dar, să vedem ce va fi în viitor, am adăuga noi.

Încheierea misiunii experților privind stabilirea zonelor de restricție PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 14 februarie 2019

(Comunicat) În ziua de 13 februarie s-a încheiat misiunea experților europeni, care a avut drept scop analizarea posibilităților de modificare ale Anexei Deciziei 709/2014, respectiv, flexibilizare criteriilor de stabilire a zonelor de restricție impuse de evoluția pestei porcine africane (PPA).   În cadrul vizitei au avut loc...

Situația PPA discutată cu experți europeni la București
Autor: meatmilk  /   luni, 11 februarie 2019

(Comunicat) Domnul ministrul Petre DAEA a convocat la sediul MADR cea de-a treia videoconferință cu președinții și vicepreședinții grupurilor de lucru de la Bruxelles, cu experți din cadrul Unității pentru Pregătirea Consiliului Președinției UE, precum și cu directori generali din structurile implicate în procesul de exercitare a...