Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Vaccin nou împotriva virusului RVFV la bovine, ovine și caprine

Autor: Nora Marinjoi, 28 martie, 2019

Cercetătorii au reușit elaborarea unui nou vaccin împotriva virusului RVFV (Rift Valley Fever Virus), care afectează bovinele, dovedindu-se a fi sigur.

 

RVFV este răspândit de țânțari și poate provoca boli grave la bovine. La mieii nou-născuți, boala conduce la deces, iar la oile însărcinate duce la avort. Simptomele sunt asemănătoare gripeiși, ce e mai important, boala se poate transmite la om. RVFV nu este prezent în prezent în Europa, dar există șansa ca această boală să se răspândească.

 

Dezvoltarea unui vaccin nou împotriva RVFV este o realizare a programului de cercetare Castellum, în fapt, un parteneriat public-privat care vizează dezvoltarea de vaccinuri împotriva zoonozelor. Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) din Olanda a dezvoltat și testat vaccinul pentru siguranță și eficacitate la laboratoarele și instalațiile sale pentru animale.

 

Vaccinul acționează prin intermediul unui virus viu, atenuat, care protejează ovinele, bovinele și caprele împotriva RVFV, după o singură administrare. Vaccinul s-a dovedit, de asemenea, complet sigur, chiar și pentru animalele tinere și în timpul sarcinii.

 

DairyGlobal informează că, în plus, vaccinul este ieftin de fabricat, ceea ce este deosebit de important pentru fermierii crescători de animale. Vaccinul este în prezent evaluat în studii suplimentare care sunt necesare pentru înregistrarea în Europa.

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane
Autor: meatmilk  /   joi, 28 noiembrie 2019

La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 261 de localități din 28 de județe, cu un număr de 774 de focare (dintre care 15 focare în exploatații comerciale și 4 focare în exploatații de tip A).   Numărul focarelor active se află în scădere față de precedenta actualizare a situației. În alte 6...

Proiect ANSVSA de reorganizare a ICPB-Medicamente de Uz Veterinar
Autor: meatmilk  /   miercuri, 27 noiembrie 2019

ANSVSA a elaborat un Proiect privind modificarea și completarea anexei nr.2 la Ordinul președintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 641/2014, pentru aprobarea structurii organizatorice şi a Regulamentului de organizare și funcționare a Institutului pentru Controlul Produselor Biologice și...