Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Valcea: In jur de 80% din fermele agricole sunt de subzistenta

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Valcea este printre judetele cu cele mai multe ferme de subzistenta, nu mai putin de 80% dintre ferme fiind de aproximativ un hectar, a declarat directorul Camerei Agricole Judetene, Marin Cernatescu, informeaza Agerpres, citat de Agroinfo.

Valcea fiind un judet de munte, avem cele mai multe ferme cu suprafete de pana la 1 hectar, ceea ce ce nu e bine fata de potentialul de care dispune judetul. Avem in Valcea 28.920 de ferme, dar majoritatea – 80% – sunt ferme de subzistenta, adica produc doar strictul necesar pentru a trai. ªi nu pentru comercializare. Avem doar trei ferme industriale de suprafata mare, cu personalitate juridica, cu urmatorul specific: una pe zootehnie, una pe vegetal si una pomicola. Singura solutie pentru a mari numarul fermelor mari este directionarea subventiilor, a fondurilor fixand conditii care sa propuna asocierea sau dimensiunea suprafetei, a spus Cernatescu, citat de Agerpres.

Conform datelor INS, exploatatiile mari, cu personalitate juridica, au crescut ca numar cu 34,8% in ultimii opt ani, desi suprafata cultivata este cu 5,88% mai mica. Cele mici s-au imputinat cu 14,2% si folosesc o suprafata cu 3,36% mai mica.
Trecerea de la fermele de subzistenta se face mult mai greu decat in tarile vecine. Suprafata medie cultivata pe o exploatatie din Romania a crescut de la 3,11 la 3,45 hectare, cu doar 11%, in timp ce in Ungaria, Polonia, tarile baltice sau Bulgaria cresterea e intre 40% si 120%. Tarile europene cu o suprafata medie a exploatatiilor mai mica sunt Malta si Cipru.

INSSE: Cifra de afaceri în comerţul cu ridicata în luna ianuarie 2019
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) În luna ianuarie 2019, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în termeni nominali faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 20,9% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,0%....

Dezbatere dedicată PAC şi Politicii de Coeziune, găzduită de Parlamentul României
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) Secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu a participat la Reuniunea dedicată Politicii Agricole Comune şi Politicii de Coeziune, ce s-a desfășurat la Parlamentul României.   Cu această ocazie, în cadrul sesiunii dedicate dezbaterii Bugetului Politicii Agricole Comune, secretarul de stat Botănoiu a punctat câteva...