Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Valcea: In jur de 80% din fermele agricole sunt de subzistenta

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Valcea este printre judetele cu cele mai multe ferme de subzistenta, nu mai putin de 80% dintre ferme fiind de aproximativ un hectar, a declarat directorul Camerei Agricole Judetene, Marin Cernatescu, informeaza Agerpres, citat de Agroinfo.

Valcea fiind un judet de munte, avem cele mai multe ferme cu suprafete de pana la 1 hectar, ceea ce ce nu e bine fata de potentialul de care dispune judetul. Avem in Valcea 28.920 de ferme, dar majoritatea – 80% – sunt ferme de subzistenta, adica produc doar strictul necesar pentru a trai. ªi nu pentru comercializare. Avem doar trei ferme industriale de suprafata mare, cu personalitate juridica, cu urmatorul specific: una pe zootehnie, una pe vegetal si una pomicola. Singura solutie pentru a mari numarul fermelor mari este directionarea subventiilor, a fondurilor fixand conditii care sa propuna asocierea sau dimensiunea suprafetei, a spus Cernatescu, citat de Agerpres.

Conform datelor INS, exploatatiile mari, cu personalitate juridica, au crescut ca numar cu 34,8% in ultimii opt ani, desi suprafata cultivata este cu 5,88% mai mica. Cele mici s-au imputinat cu 14,2% si folosesc o suprafata cu 3,36% mai mica.
Trecerea de la fermele de subzistenta se face mult mai greu decat in tarile vecine. Suprafata medie cultivata pe o exploatatie din Romania a crescut de la 3,11 la 3,45 hectare, cu doar 11%, in timp ce in Ungaria, Polonia, tarile baltice sau Bulgaria cresterea e intre 40% si 120%. Tarile europene cu o suprafata medie a exploatatiilor mai mica sunt Malta si Cipru.

APAR: Standarde diferite pentru produse cu denumire și ambalaj identic
Autor: meatmilk  /   joi, 15 martie 2018

Așa cum revista Meat.Milk amintea la finalul anului trecut, scandalul dublului standard al produselor comercializate în Uniunea Europeană e departe să se termine. Dovadă, și ultimele acțiuni, de o parte și de cealaltă, de pe întreg cuprinsul Europei unionale, atât din partea autorităților de la Bruxelles, al autorităților...

Can Pack Recycling: România va ajunge să nu mai aibă unde depozita gunoiul
Autor: meatmilk  /   joi, 15 martie 2018

(Comunicat) Coaliția pentru Economie Circulară (CERC) a solicitat Premierului Viorica Vasilica Dăncilă retragerea Proiectului de OUG privind regimul deșeurilor. Solicitarea a fost făcută în cadrul conferinței de presă, desfășurată ieri, 14 martie, la Hotel Athenee Palace Hilton. La conferință au fost prezenți specialiști de...