Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Valcea: In jur de 80% din fermele agricole sunt de subzistenta

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Valcea este printre judetele cu cele mai multe ferme de subzistenta, nu mai putin de 80% dintre ferme fiind de aproximativ un hectar, a declarat directorul Camerei Agricole Judetene, Marin Cernatescu, informeaza Agerpres, citat de Agroinfo.

Valcea fiind un judet de munte, avem cele mai multe ferme cu suprafete de pana la 1 hectar, ceea ce ce nu e bine fata de potentialul de care dispune judetul. Avem in Valcea 28.920 de ferme, dar majoritatea – 80% – sunt ferme de subzistenta, adica produc doar strictul necesar pentru a trai. ªi nu pentru comercializare. Avem doar trei ferme industriale de suprafata mare, cu personalitate juridica, cu urmatorul specific: una pe zootehnie, una pe vegetal si una pomicola. Singura solutie pentru a mari numarul fermelor mari este directionarea subventiilor, a fondurilor fixand conditii care sa propuna asocierea sau dimensiunea suprafetei, a spus Cernatescu, citat de Agerpres.

Conform datelor INS, exploatatiile mari, cu personalitate juridica, au crescut ca numar cu 34,8% in ultimii opt ani, desi suprafata cultivata este cu 5,88% mai mica. Cele mici s-au imputinat cu 14,2% si folosesc o suprafata cu 3,36% mai mica.
Trecerea de la fermele de subzistenta se face mult mai greu decat in tarile vecine. Suprafata medie cultivata pe o exploatatie din Romania a crescut de la 3,11 la 3,45 hectare, cu doar 11%, in timp ce in Ungaria, Polonia, tarile baltice sau Bulgaria cresterea e intre 40% si 120%. Tarile europene cu o suprafata medie a exploatatiilor mai mica sunt Malta si Cipru.

Tehnologia Microcat® pentru epurarea apei uzate din Industria Alimentară
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) Stațiile de epurare din Industria alimentară, dar nu numai, se confruntă frecvent cu depășiri ale limitelor de deversare. Acest fapt se datorează subdimensionării, tehnologiilor învechite sau proiectării defectuoase.   Institutul Bioscience din Statele Unite ale Americii a dezvoltat o gamă de produse, pentru...

GOURMET PACK de la Karpaten Premium Angus, noua pasiune a consumatorilor
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) Pentru cei pasionați de specialități culinare, a căror gusturi rafinate îi poartă mereu într-o călătorie printre ingrediente de calitate care stau la baza unui meniu pe măsură, Karpaten Premium Angus lansează pachetul GOURMET PACK!   În lumea gourmet nimic nu este întâmplător! Fiecare ingredient, fiecare aromă...