Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Valcea: In jur de 80% din fermele agricole sunt de subzistenta

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Valcea este printre judetele cu cele mai multe ferme de subzistenta, nu mai putin de 80% dintre ferme fiind de aproximativ un hectar, a declarat directorul Camerei Agricole Judetene, Marin Cernatescu, informeaza Agerpres, citat de Agroinfo.

Valcea fiind un judet de munte, avem cele mai multe ferme cu suprafete de pana la 1 hectar, ceea ce ce nu e bine fata de potentialul de care dispune judetul. Avem in Valcea 28.920 de ferme, dar majoritatea – 80% – sunt ferme de subzistenta, adica produc doar strictul necesar pentru a trai. ªi nu pentru comercializare. Avem doar trei ferme industriale de suprafata mare, cu personalitate juridica, cu urmatorul specific: una pe zootehnie, una pe vegetal si una pomicola. Singura solutie pentru a mari numarul fermelor mari este directionarea subventiilor, a fondurilor fixand conditii care sa propuna asocierea sau dimensiunea suprafetei, a spus Cernatescu, citat de Agerpres.

Conform datelor INS, exploatatiile mari, cu personalitate juridica, au crescut ca numar cu 34,8% in ultimii opt ani, desi suprafata cultivata este cu 5,88% mai mica. Cele mici s-au imputinat cu 14,2% si folosesc o suprafata cu 3,36% mai mica.
Trecerea de la fermele de subzistenta se face mult mai greu decat in tarile vecine. Suprafata medie cultivata pe o exploatatie din Romania a crescut de la 3,11 la 3,45 hectare, cu doar 11%, in timp ce in Ungaria, Polonia, tarile baltice sau Bulgaria cresterea e intre 40% si 120%. Tarile europene cu o suprafata medie a exploatatiilor mai mica sunt Malta si Cipru.

Soluții digitale pentru productivitate sporită și profit ridicat în fermă
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) Evoluția rapidă a domeniului IT și influența existenței Internetului se fac simțite în toate domeniile, inclusiv în agricultură. Fermierii din întreaga lume adoptă cu rapiditate noile tehnologii, astfel încât să își îndeplinească menirea cât mai ușor și să producă tot mai multă hrană pentru o populație...

C.E.: Rolul cheie pe care vânătorii trebuie să îl joace în împiedicarea evoluției PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 2 august 2018

(Comunicat) Sectorul cărnii de porc este unul dintre cele mai semnificative sectoare agricole din UE. Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare, în comparație cu alte sectoare de carne. Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE. Carnea de porc este cea mai exportată...