Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Valeriu tabara considera nejustificate scumpirile carnii de porc anuntate de gheorghe caruz

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, considera ca nu exista nici un motiv real de crestere a preturilor la carnea de porc, in pofida afirmatiilor facute de reprezentatii Patronatului Roman al Carnii de Porc (PRCP). Presedintele PRCP, Gheorghe Caruz, anuntase anterior, intr-o conferinta de presa, ca pretul de cost pe kilogramul de carne de porc in viu la producator va creste cu 60% din cauza lipsei cerealelor, informeaza Agerpres.

„Nu vad nici o justificare reala prin care preturile la carnea de porc ar trebui majorate la producator, asa cum a anuntat presedintele Gheorghe Caruz. Ei nu au putut sa vanda carnea cand era ieftina, cum vor face acest lucru cand aceasta va fi mai scumpa?”, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.

Acesta a mai precizat ca nu exista reglementari in privinta scoaterii cerealelor din rezerva UE si livrarea acestora cu destinatie, respectiv catre crescatorii de animale.”In privinta solicitarii producatorilor de carne de porc de reluare a exporturilor pe piata europeana, demersurile pentru compartimentare au fost deja facute si in cel mai scurt timp vor putea exporta”, a adaugat Tabara.

De asemenea, in privinta creditarii sectorului in contul subventiilor, seful de la Agricultura considera ca acest lcuru nu se poate lua in calcul pentru cei care au datorii la stat.

Presedinte al Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz, a anuntat, saptamana trecuta, intr-o conferinta de presa, ca pretul de cost pe kilogramul de carne de porc in viu la producator va creste cu 60% din cauza lipsei cerealelor.

In prezent, producatorii de carne de porc obtin carnea cu 5 lei/kg. Cresterea pretului de productie cu 60% inseamna ca crescatorii de porci vor livra carnea catre procesatori la 9 lei/kg. „Asta inseamna ca, in timpul cel mai scurt, pretul carnii de porc poate sa se dubleze”, a anuntat Caruz. Adunarea generala a Patronatului a decis ca, in timpul cel mai scurt, sa scoata toti muncitorii in strada daca Guvernul nu va da un raspuns favorabil la solicitarile crescatorilor de porci.

INS: Mai putine animale sacrificate in ianuarie 2011
In luna ianuarie 2011, fata de luna precedenta, numarul animalelor si al pasarilor sacrificate si greutatea lor in carcasa au scazut la toate speciile. In comparatie cu aceeasi luna a anului 2010, numarul animalelor si al pasarilor sacrificate si greutatea lor in carcasa au scazut la bovine, iar la porcine, ovine si caprine si pasari au crescut, scrie agroazi.ro.

Ianuarie 2011 comparativ cu decembrie2010: Numarul total de bovine sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au scazut cu 65,1%, respectiv cu 64,8%. In unitatile industriale specializate numarul de bovine sacrificate si greutatea lor in carcasa au scazut cu 33,3%, respectiv cu 34,5%. In luna ianuarie 2011, ponderea bovinelor sacrificate in unitatile industriale specializate a reprezentat 15,1% din totalul sacrificarilor de bovine.

Numarul total de ovine si caprine sacrificate si greutatea lor in carcasa au scazut cu 77,7%, respectiv cu 78,1%. Taierile in unitatile industriale specializate, care detin o pondere de 3,0% din totalul sacrificarilor de ovine si caprine au scazut numeric cu 66,7%, respectiv cu 58,1% la greutatea in carcasa.

Numarul total al pasarilor sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au scazut cu 24,9%, respectiv cu 24,5%. In unitatile industriale specializate s-a realizat 90,4% din totalul taierilor de pasari. Sacrificarile in acest tip de unitati au scazut din punct de vedere al numarului de pasari sacrificate cu 1,4% si au crescut cu 1,1% la greutatea lor in carcasa.

Ianuarie 2011 comparativ cu ianuarie 2010: Numarul total de bovine sacrificate si greutatea lor in carcasa au scazut cu 1,9%, respectiv cu 2,8%. Sacrificarile de bovine in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 14,3%, respectiv cu 21,0%.

Numarul total de porcine sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au crescut cu 10,2%, respectiv cu 11,3%. Sacrificarile de porcine in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 30,5%, respectiv cu 37,1%.

Numarul total de ovine si caprine sacrificate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 33,3%, respectiv cu 31,9%. Taierile in unitatile industriale specializate au crescut de 3 ori atat la numarul de capete sacrificate cat si la greutatea in carcasa.

Numarul total al pasarilor sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au crescut cu 7,9%, respectiv 5,0%. In unitatile industriale specializate s-a inregistrat crestere la numarul pasarilor sacrificate cu 1,6%, iar greutatea in carcasa a acestora a scazut 1,4%.

Rondocarton își va expune soluțiile de ambalare la Meat Milk 2019
Autor: meatmilk  /   luni, 18 martie 2019

Rondocarton, parte a companiei austriece Rondo Ganahl Aktiengesellschaft, își va expune soluțiile de ambalare în secțiunea Expo a Conferinței Internaționale Meat Milk, eveniment care va avea loc la Hotel Alpin din Poiana Brașov, în zilele de 30 și 31 mai.   Rondo Ganahl Aktiengesellschaft este o companie de familie...

Efectele tehnologiei HHP asupra componentelor laptelui
Autor: Cristina Gavrilut  /   luni, 18 martie 2019

Tratamentele termice tradiționale aplicate la prelucrarea laptelui au o calitate nutrițională mai scăzută, deoarece mulți nutrienți sunt labili la căldură. Pentru a depăși această problemă, s-au dezvoltat câteva tehnologii de procesare non-termică, inclusiv procesarea la presiune hidrostatică înaltă (HHP), în care, presiuni...