Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Valeriu tabara: sper ca in 2012 sa avem deschiderea pentru cultura de soia modificata genetic

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat, dupa o dezbatere pe tema organismelor modificate genetic, ca are speranta ca Romania va obtine anul acesta aprobarea Uniunii Europene pentru cultivarea soiei modificate genetic, iar din 2012 va putea produce aceasta cultura. „Facem toate demersurile. Speram sa avem acordul Uniunii Europene anul acesta. Sper ca in 2012 sa avem deschiderea pentru aceasta cultura. Citesc toate demersurile de la fermieri cu problemele pe care le au cu importurile de proteina si stiu cat de necesara este”, a spus Tabara.

Acesta a precizat ca este constient de faptul ca „exista probleme legate de speculatia politica in decizii si astea trebuie inlaturate”. Seful de la Agricultura a precizat ca exista soiurile de soia pregatite la Turda si la Fundulea. „Ne mai trebuie genele sa le transferam si avem soiurile noastre. De ce trebuie sa cumpar de la altii? Eu cred ca nu ar fi o problema sa le obtinem”, a spus Valeriu Tabara.

In opinia ministrului, soia reprezinta un pas important pentru intarirea capacitatii de export a Romaniei, in conditiile in care aceasta ar putea fi exportata in toata lumea, mai putin SUA si Brazilia. „Consumatori (de soia – n.r.) suntem in jur de 500.000. Daca ne ducem cu o productie de peste 1,5 – 2 milioane de tone va dati seama ce rezerva de export avem numai pe soia”, a spus el. Valeriu Tabara a subliniat ca ar fi pacat ca Romania sa exporte doar soia bruta. Se pot exporta preparate din soia – srot, ulei de soia, extracte de soia.

Tabara a atras atentia ca Romania, care ar putea produce anual doua milioane de tone de soia, importa 500.000 de tone anual. „Romania, care este singura tara cu conditii climatice de a realiza soia pe care o importam la nivelul de circa 500.000 de tone anual – si ar putea produce doua milioane de tone, este obligata sa o importe nu sa o produca. Uniunea Europeana, care importa aproape 40 de milioane de tone din care peste 90% este soia modificata genetic, ma obliga pe mine sa nu o pot cultiva pentru ca tarile din UE nu o pot cultiva, pentru ca nu au conditii”, a explicat ministrul Agriculturii.

In opinia acestuia, „este inadmisibil sa ti se permita sa consumi 'otrava', dar nu si sa o produci”. „Trebuie sa o iei de la altul, mai dai si bani pe ea. Romania importa anual 500.000 de tone de soia din Brazilia, SUA, Argentina, unde se produce numai soia obtinuta prin biotehnologie”, a spus Tabara. De asemenea, el a subliniat ca la nivelul UE se discuta foarte mult cu privire la competitivitatea internationala, Uniunea confruntandu-se cu agricultura SUA, a uneia dintre cele mai mari puteri in devenire in agricultura datorita biotehnologiei – Brazilia, dar si cu Argentina, Canada, China, India sau Australia.

Etichete cu tipar perfect? Agenția infoGROUP și tipografia infoCOLOR vă pot satisface orice pretenție!
Autor: meatmilk  /   luni, 16 iulie 2018

Agentia infoGROUP detine una dintre cele mai moderne si performante tipografii din Romania, infoCOLOR, dotata cu utilaje de ultima generatie:     Masina de tipar offset in patru grupuri – Ryobi 524GE, imprimanta digitala format SR A3 – Xerox 560, imprimanta de mari dimensiuni (3.2 metri), echipamente pentru faltuit, brosat,...

APCPR: Atenționare privind pericolul epidemiei de Pestă Porcină Africană în România
Autor: meatmilk  /   vineri, 13 iulie 2018

(Comunicat) APCPR (Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România), AMVS (Asociația Medicilor Veterinari din Sectorul Suin), ANFNC (Asociația Națională a Fabricanților de Nutrețuri Combinate) și AFISS (Asociația Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin) atrag atenția fermierilor, vânătorilor și populației asupra...