Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Vânzările on-line de animale, produse veterinare și alimentare au nevoie de reglementări speciale

Autor: Nora Marinjoi, 4 iulie, 2019

Pornindu-se de la constatarea că în prezent se dezvoltă o cotă crescândă a comerțului pe internet cu produse alimentare, hrană pentru animale, medicamente veterinare, animale vii etc. conducerea ANSVSA a demarat în prima jumătate a acestui an o inițiativă deosebit de interesantă dar și deosebit de importantă, care vizează controlul acestui tip de comerț.

 

Susținută direct de domnii Geronimo Brănescu-Președinte ANSVSA și Cristian Duicu-Director General ANSVSA, inițiativa s-a concretizat în documentul oficial ”Vânzările de animale și produse alimentare pe internet-Provocări pentru controlul oficial”.

 

Documentul a fost prezentat de domnul Brănescu în zilele de 24-26 iunie la Conferința Internațională Food-E-Commerce desfășurată la Berlin, în organizarea Departamentului Federal pentru Siguranța Alimentelor din Germania și Comisia Europeană, și de domnul Cristian Duicu, în ziua de 31 mai, la Conferința Internațională Meat.Milk, organizată de agenția infoGROUP.

 

Subliniem faptul că inițiativa este exclusiv a specialiștilor români și ea a fost primită cu un deosebit interes de toți specialiștii în sănătate animnală și siguranță alimentară din Uniunea Europeană dar și din alte zone ale lumii.

 

Documentul certifică faptul că, în prezent, o mare varietate de alimente, hrana pentru animale, medicamentele de uz veterinar și animalele vii sunt comercializate online, la nivel național, intracomunitar sau extracomunitar.

 

Ca urmare, complexitatea vânzărilor pe internet și noile modele de afaceri dezvoltate necesită aplicarea diferitelor strategii de control.

 

Dar, de ce este vânzarea pe Internet a animalelor și a produselor alimentare, a medicamentelor veterinare etc., o provocare pentru controlul oficial? Comerțul electronic a schimbat limitele comerțului tradițional și, pe lângă oportunități, au apărut și pericole foarte mari.

 

Consumatorii ar putea fi în continuare preocupați de siguranța cumpărăturilor online, dar care sunt principalele riscuri care pot apărea în condițiile comerțului electronic necontrolat? Documentul enumeră câteva:

 

-Alimentație: boli provocate de alimente, intoxicații alimentare (de exemplu: comenzi alimentare online gata de consum pentru evenimente mici / petreceri)

-Animale: răspândirea bolilor animalelor și problemele legate de bunăstarea animalelor

-Medicamente din uz veterinar: utilizarea necontrolată a medicamentelor veterinare, cu nerespectarea timpului de așteptare, poate duce la apariția reziduurilor de medicamente în produsele alimentare; comercializarea de medicamente falsificate/contrafăcute.

 

La nivel internațional, toate statele membre UE au salutat ideea, având în vedere amploarea și importanța acestei chestiuni și au considerat că este necesară o dezbatere strategică și structurală, pentru a identifica modalitățile de control oficial efectiv al vânzărilor pe internet a animalelor și produselor alimentare sau zootehnice.

 

Ca urmare, la nivel internațional, s-a convenit elaborarea unei strategii comune și eficientă de reacție, urmând să se răspundă la următoarele probleme:

 

1.Este nevoie de o dezbatere mai strategică și mai structurată în legătură cu vânzările pe internet?

  1. Cadrul juridic actual este suficient pentru a răspunde provocărilor identificate de statele membre?
  2. Este necesar să se elaboreze orientări pentru statele membre cu privire la modul de abordare armonizat a controalelor oficiale ale alimentelor și animalelor vândute prin internet?
  3. Este necesar să se răspundă în mod uniform la nivelul UE cu privire la neconformitățile detectate pe mărfuri din țări terțe?
  4. Pentru alte aspecte pe care statele membre le consideră necesare pentru a avea o abordare armonizată?

 

În plus, s-a convenit că este necesară clarificarea, îmbunătățirea și completarea legislației existente pentru a acoperi toate domeniile; este necesară o mai bună colaborare între statele membre în ceea ce privește notificarea RASFF / ACC, înregistrarea operatorilor / companiilor de vânzări intermediar și elaborarea de instrucțiuni privind cumpărarea directă din țările terțe etc.

ANPC: Proiect de Ordin cu privire la campaniile promoționale
Autor: meatmilk  /   miercuri, 4 septembrie 2019

(Comunicat ANPC) Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, prin Direcția Generală Control și  Supraveghere Piață și Armonizare Europeană,  a propus pentru consultare publică, la data de 29.08.2019, un Proiect de Ordin pentru informarea consumatorilor de către operatorii economici cu privire la continuarea...

Trei condiții esențiale pentru o bună funcționare a unităților CIP
Autor: Mircea Demeter  /   vineri, 30 august 2019

În aplicațiile cu standarde ridicate de igienă, cum ar fi producția alimentară, igiena este deosebit de importantă, iar unitățile CIP își au importanța lor. Toate conductele și tuburile trebuie spălate regulat cu agenți de curățare pentru a îndepărta bacteriile, reziduurile chimice și biologice și pentru a preveni răspândirea...