Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Ventilarea adăposturilor de porci

Autor: Miruna Sorescujoi, 11 ianuarie, 2018

Sistemele de ventilație sunt menite să asigure condiții optime de viață pentru porci. O ventilație bine gestionată, funcțională și eficientă atrage în mod natural aerul curat într-un adăpost și elimină aerul vechi, care conține o proporție mare de microbi, praf, gaze nocive și vapori de apă. Ineficacitatea ventilației este în detrimentul performanței porcului dar și a personalului, în special în zilele fierbinți și generează pagube financiare.

 

Trei obiective importante

 

Calitatea slabă a aerului poate crește riscul bolilor respiratorii. Dacă temperatura din adăpost este prea ridicată, porcul va mânca foarte puțin, calitatea aerului se va deteriora, iar animalele vor fi mult mai sensibile la boli. În cazul în care temperatura din adăpost nu este întreținută corect, porcii vor fi stresați, ceea ce va determina apariția unor focare de boli respiratorii. În momentul de față, sistemele de ventilație care sunt utilizate în fermele de porci trebuie să asigure trei obiective importante:

 

  1. Să asigure aer curat, pentru ca porcii să poată respira;
  2. să asigure temperatura corectă, confortul termic pentru sănătatea porcilor;
  3. să elimine aerul învechit, plin de microbi, praf și vaporii de apă din mediul înconjurător al porcilor.

 

Pentru funcționarea corectă a unui sistem de ventilație, o importanță deosebită o are modul în care circulă aerul. Schimbările bruște de direcție a aerului provoacă, de pildă, pierderi de turbulență. Aerul se deplasează din zonele de presiune ridicată în zonele cu presiune mai scăzută, pentru a menține echilibrul. Or, restricțiile, modificările direcției și pierderile cauzate de frecare acționează toate pentru a încetini circularea aerului. Astfel, căldura absorbită sau eliberată poate fi măsurată cu un termometru. Trebuie știut că această căldură absorbită sau emisă nu provoacă însă o modificare a temperaturii în substanța ei. Pe de altă parte, cantitatea de căldură produsă de efectivul de porcine depinde în mare măsură de mărimea corpurilor acestora, de consumul de hrană și de ingredientele din furaje.

 

Importanța sistemelor de ventilație

Temperatura normal a porcilor variază de la 38,7 grade C, la 39,8 grade C. Porcii mențin o temperatură a corpului relativ constantă, cu o variație de 1-2 grade C, prin echilibrarea clădurii interne a corpului și pierderile de căldură cauzate de mediul înconjurător. Căldura produsă de porci este condusă prin piele, de unde este transferată în atmosferă, fiind o căldură sensibilă prin conducție, convecție și radiație, sau o căldură latentă, care se elimină prin evaporarea umidității din plămâni, prin respirație, în cazul în care porcii stau în condiții deosebit de călduroase.

 

În această situație, căldura în exces produsă de porci trebuie eliminată de sistemul de ventilație. Pentru fiecare porc, există o temperatură limită care trebuie asigurată, în caz contrar acesta trebuie să folosească energia din alimente pentru a-și menține temperatura corpului în condiții optime. Această temperatură este denumită temperatura critică inferioară (LCT).

 

Temperatura reală variază în funcție de dimensiunea porcului, de cât de mult mănâncă dar și de confortul pe care îl poate obține din mediul său. Astfel, un porc care stă pe un pat de paie, va avea un LCT mai mare decât în situația în care același porc este ținut pe o podea cu grătare. Trebuie știut însă că fiecare porc are un punct de temperatură critic superioară (UCT) pe care și-o poate regla prin energia dată de alimentație, pentru a scăpa de căldură (de obicei, când gâfâie). Astfel, la o temperatură care depășește temperatura critic superioară, porcul își reduce consumul de alimente până când ajunge la refuzul de hrană, ceea ce semnalează instalarea stresului termic.

 

Răcirea prin evaporare

 

Atunci când sunt selectate temperaturile de funcționare optime, acestea trebuie să aibă în vedere care este viteza aerului din grajd. În acest sens, poate fi utilizată influența de răcire a vitezei ridicate a aerului, pentru a ajuta la eliminarea căldurii, în cazul în care nu poate fi evitată temperatura ridicată a aerului. O soluție ar fi cea a răcirii prin evaporare, care poate fi utilizată pentru a reduce efectele temperaturilor ridicate asupra porcilor.

 

Acest lucru este evident în cazul în care porcii sunt ținuți în adăposturi cu podea solidă: în această situație, porcii folosesc balega și urina din grajd pentru a se tăvăli prin ele, pentru a se răcori, ceea nu este de dorit din punct de vedere al sănătății acestora, al igienei și a mirosului. Din acest motiv, sistemul de ventilație trebuie să fie în așa fel proiectat, încât să înlăture prezența acestui tip de comportament al porcilor.

 

În cazul grajdurilor care au podea cu grătare, este posibilă realizarea răcirii spațiului prin evaporarea apei, ceea ce ar permite porcilor o pierdere latentă a temperaturii corpului. O soluție o reprezintă sistemele de pulverizare, care se declanșează în condiții de temperatură ridicată, iar pulverizarea automată a apei va umezi pielea porcilor, permițându-le acestora să se răcorească. O altă alternativă simplă o reprezintă pulverizarea unei pulberi fine de apă, în aerul care intră în sistemele de ventilație.

 

Pentru perioadele friguroase, cel mai important lucru este izolarea adăposturilor, pentru a se putea păstra, în interiorul grajdului, căldura produsă de porci. Trebuie specificat faptul că un control bun al ventilației poate fi obținut în condiții optime, numai cu o bună izolație!

Indagra 2018: Hormann prezintă noul robot de muls MonoBOX
Autor: meatmilk  /   joi, 1 noiembrie 2018

Nelipsită de la târgul Indagra, compania Hormann își prezintă și în acest an soluțiile complete pentru fermierii români crescători de bovine de lapte și carne, inclusiv prin distribuția de tehnologii GEA.   Noutatea ediției, însă, o reprezintă noul robot de muls MonoBOX, de la același producător, GEA, o instalație...

GEA a realizat primul sistem din lume pentru detecția mastitei în timp real
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 8 octombrie 2018

Potrivit oficialilor GEA, citați de Dairy Global, compania susține că a dezvoltat primul sistem din lume pentru detectarea precoce a mastitei în timp real.   Compania declară că echipamentul DairyMilk M6850 utilizează o metodă robustă, pur fizică, brevetată, care funcționează pe principiul EPT (măsurând pragul de...