Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Vineri, ultima zi pentru depunerea cererilor unice de plată

Autor: Maria Demetriadluni, 6 iulie, 2015

Vineri, 10 iulie, este ultima zi de depunere a cererii unice de plată. Până acum, au fost depuse 848.000 de cereri unice de plată la toate centrele APIA din țară pentru o suprafață de 8,8 milioane de hectare. Mihai Puțintei, șeful APIA, susține că ritmul de depunere a cererilor a fost unul infernal, subalternii lui din toată țara au muncit până târziu în noapte, iar la nivel de țară s-au preluat aproximativ 40.000 de cereri pe zi.

 

Comisia Europeană a fost de acord să prelungească cu 25 de zile campania de depunere a cererilor unice, dar cu penalizarea fermierilor cu 1% din suma cuvenită pentru fiecare zi calendaristică de întârziere. Vineri, 10 iulie, expiră și acest termen dincolo de care fermierii nu mai pot depune cererea unică. Anul acesta a fost dificil pentru că s-a introdus o singură cerere, atât pentru sectorul vegetal cât și pentru cel zootehnic. Noutatea a presupus un proces complex. Cererea unică are nu mai puțin de 40 de pagini.

 

Beneficiarii plăților sunt fermierii activi persoane fizice si/sau persoane juridice care desfășoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori legali ai suprafețelor de teren agricol și/sau deținători legali de animale, potrivit legislației în vigoare. În cazul pășunilor, pajiștilor concesionate/închiriate, asociațiile crescătorilor de animale pot completa cererea unică, dar trebuie să aibă acordul scris al membrilor asociației, să arate cum au cheltuit banii printr-o hotărâre a Adunării Generale a membrilor și să demonstreze că sumele rămase din subvenții au fost împărțite fermierilor membri.

 

Utilizatorii de pășuni, pajiști, fânețe, etc. care nu dețin animale, dar desfășoară o activitate agricolă, cosesc fânul, au dreptul la subvenția pe pășune cu condiția să demonstreze cu acte fiscale că au cosit și vândut fânul cel puțin o dată pe an. Sunt exceptate pășunile situate la peste 1.800 m altitudine.

La Digi-AGRI, România și-a impus punctul de vedere privind viitorul PAC
Autor: meatmilk  /   miercuri, 3 aprilie 2019

(Comunicat) România și-a impus punctul de vedere în cadrul comisiei AGRI din Parlamentul European cu ocazia votului privind viitoarea Politică Agricolă Comună a Uniunii Europene.   Acest vot consfințește plafonarea voluntară a subvențiilor pentru agricultură, o soluție care apără atât interesele marilor fermieri, cât...

Primele credite acordate prin FEI, cofinanțate din PNDR
Autor: meatmilk  /   miercuri, 27 martie 2019

(Comunicat) Recent, a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții Ministerului Agriculturii Rurale (MADR) și cei ai Fondului European de Investiții (FEI), sub coordonarea secretarului de stat Teodora Gabriela GHENIU. MADR și FEI au semnat ”Acordul de finanțare pentru implementarea instrumentului financiar” în noiembrie...