Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Viorica Dăncilă: C.E. trebuie să pregătească un buget realist, pe 2014

Autor: Ilie Stoianvineri, 31 mai, 2013

(Corespondență de la Bruxelles) Europarlamentarul PSD, Viorica Dăncilă, raportor din partea Parlamentului European pentru Bugetul pentru 2014 privind agricultura la nivel european, a ridicat la întâlnirea cu comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloș, problema întârzierii transmiterii documentelor de lucru de către Comisia Europeană privind bugetul destinat acestui capitol.

 

Comisia Europeană trebuia să propună până la sfârșitul lunii trecute, proiectul de buget pentru anul 2014, dar și-a amânat prezentarea propunerii astfel încât nici în prezent nu avem acest document și ne aflam într-o situație incertă”, a declarat europarlamentarul PSD în cadrul ședinței Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.

Viorica Dăncilă a adăugat că 2014 este primul an de punere în aplicare al noului Cadru Financiar Multianual, care înseamnă pentru agricultori tranziția de la un sistem vechi la unul nou, și tocmai de aceea trebuie să înceapă în bune condiții, iar bugetul alocat reformării agriculturii europene trebuie să sprijine acest sector deosebit de important, să îi permită să răspundă provocărilor prezente și viitoare legate de siguranța alimentară, securitate alimentară, schimbări climatice, provocărilor economice, să asigure veniturile fermierilor, dar și dezvoltarea echilibrată a zonelor rurale.

Vreau să subliniez necesitatea unei colaborări inter-instituționale mai bune pe viitor, a unei colaborări constructive pentru eficientizarea deciziilor, cu accent pe informații clare, detaliate și la timp din partea Comisiei”, a mai spus europarlamentarul social democrat. Acesta a propus colegilor raportori din umbră pe acest dosar, Petri Sarvamaa și Janusz Wojciechowski, o întâlnire pentru săptămâna viitoare pentru a se stabili prioritățile pe Bugetul AGRI 2014 prin amendamentele pe care le vor depune la Comisia de Buget.

Viorica Dăncilă este de părere că Comisia trebuie să pregătească proiectul de buget pe 2014 pe baze realiste, pentru că alocarea de către Comisie a unui buget insuficient ar crea complicații pentru o reforma realistă a PAC 2014-2020.

Trebuie avut în vedere că, 2014 este un an de tranziție între două cadre financiare multianuale, dar este în același timp și un an de tranziție privind agricultura europeană, de trecere către o agricultură echitabilă, mai ecologică. Vorbim de o PAC care trebuie să dea un răspuns comun situațiilor diferite ale agriculturii din statele membre. Reducerea bugetului pentru PAC 2014 ar conduce la accentuarea inechităților existente între agricultorii din statele membre, dar și între zonele rurale ale acestora” a mai adăugat Viorica Dăncilă.

Doamna Viorica Dăncilă va participa la Conferința Internațională Meat & Milk 2013 și va lua cuvântul în ședința generală din ziua de 26 iunie, precum și în workshop-ul dedicat sectorului de lapte din aceeași zi. Totodată, doamna Dăncilă va răspunde tuturor întrebărilor puse de participanți, în legătură cu noile programe de finanțare cuprinse în programul european 2014-2020.

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...