Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close
Conferinta

Viruşi mutanţi ai gripei aviare

Autor: Aura Alexa Ioanvineri, 22 mai, 2015

Anul 2015 ar putea fi cel mai complicat an de gripă aviară, din istoria mondială. O trăsătură specială a acestei forme de gripă apărută recent, din cauza unor mutaţii genetice între viruşi diferiţi de gripă, rezultând un soi de coktail de viruşi, este aceea că gripa aviară este capabilă să fie transmisă şi oamenilor, având o rată mare de mortalitate.

 

Americanii, captivii epidemiei de gripă aviară

 

Statele Unite ale Americii este prinsă acum în centrul unei epidemii de gripă, cauzată, în primul rând, de o tulpină de gripă H3N2, dar care nu se regăseşte în vaccinul creat special pentru această tulpină, conform Centrului Naţional pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. Astfel că, noua tulpină H (hemaglutinina), cât şi N (neuraminidaza), au o structură a virusului atât de diferită, încât oamenii de ştiinţă au fost luaţi prin suprindere, întrucât aceste tulpini nu reacţionează la vaccinul existent. Ca urmare, imunizarea păsărilor este acoperită doar într-un procent foarte mic, de doar 20%, împotriva gripei, în 2015, în America de Nord şi Europa de Vest. În plus, acest vaccin poate scurta durata şi severitatea tulpinii gripei aviare H3N2, dar nu poate preveni infecţia.

Gripa H3N2 s-a răspândit în multe state din Europa de Vest, Statele Unite ale Americii, Canada, existând riscul de a declanşa foarte multe cazuri de boli letale, mai ales în rândul copiilor. Îngrijorător este şi faptul că, până la sfârşitul lunii ianuarie, anul curent, 61 de americani au murit din cauza acestei gripe, dintre care 11 copii, inclusiv tineri care fuseseră vaccinaţi preventiv. Centrul naţional pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite a depistat cel puţin cinci tulpini diferite de gripă aviară, potrivit www.cfr.org.

 

O mixtură complexă de tulpini de gripă

 

Circulaţia concomitentă a mai multor tulpini de gripă este o tendinţă îngrijorătoare pentru specialişti, dar nu numai. Dacă luăm în considerare situaţia din Taiwan, în ceea ce priveşte mixturile de tulpini de gripă, aceasta au evoluat în felul următor: H5N3, H2N3, H5N2, H5N8, H5N6, H5N1, H5N6 și, toate combinaţiile posibile ale acestora. Cele mai multe dintre aceste tulpini au apărut la păsările din Taiwan, dar s-au înregistrat şi câteva cazuri umane care au contactat aceşti viruşi.

 

Viruși duali, viruși tripli

 

Centrul de Control şi Diagnostic al Bolilor (CDC) din Taiwan a depistat foarte multe cazuri de animale infectate cu viruşi duali sau chiar tripli. Aceste gripe aviare modificate genetic au condus la descoperirea aproape zilnică a unor noi frme de gripă, care au un potenţial foarte mare de a declanşa boli necunoscute până acum. Un exemplu în acest sens îl reprezintă şi situaţia din Taiwan, unde, numai în primele două săptămâni ale lunii ianuarie, s-au înregistrat cel puţin 16 focare de păsări de curte, care implică patru tulpini diferite de gripă, dintre care unele tulpini au fost amestecate între ele. “Nu numai că aceste tulpini de gripă s-au amestecat între ele, într-un talmeş-balmeş de neconceput până acum, dar au început să se amestece şi tulpinile de gripă aviară cu aceaa a porcilor, rezultând noi tulpini care sunt mult mai periculoase şi care nu răspund la tratament, susţin specialiştii OMS. În acelaşi timp, o altă tulpină de gripă, H5N6, a izbucnit în Vietnam, infectând o mulţime de păsări de curte care erau déjà infectate de virusul H5N1.

 

H5N6 a apărut, de asemenea, şi în provincia Guangdong din China, infectând păsări de curte  dar şi  fermieri, din localităţile din Sichuan și Harbin. De altfel, o situaţie alarmantă s-a întâmplat şi în Asia, unde a revenit gripa aviară H7N9, o tulpină foarte periculoasă, care ucide mai mult de o treime din oamenii infestaţi, dar care foarte rar se transmite de la o persoană la alta.

Gripa H7N9 a apărut pentru prima dată în zona Shanghai, în 2013,şi s-a răspândit rapid în cea mai mare parte a Chinei, în perioada de iarnă şi primăvară. Primele cazuri umane de infestare cuvirusul H7N9 au apărut din nou, în decembrie 2014, în Shanghai, Hong Kong, şi în provincial Guangdong din sudul Chinei, unde s-au înteţit alertele de sănătate publică.

O concluzie clară, care se desprinde din evoluţia acestor viruşi mutanţi de gripă, este aceea că există o legătură foarte strânsă între pieţele de păsări de animal viu din China şi transmiterea H7N9. În acest caz, există totuşi speranţa că, odată cu închiderea rapidă a pieţelor, de îndată ce se descoperă existenţa unor păsări infestate, s-ar putea preveni infestarea oamenilor. Chiar în luna ianuarie a acestui an, un cuplu canadian care a călătorit în China a fost diagnosticat cu H7N9, ceea ce a făcut ca aceştia să fie primii oameni infestaţi cu H7N9 din America de Nord. Acum, cei doi canadieni sunt sunt ţinuţi strict sub observaţie, undeva în apropierea localităţii Vancouver!

 

Întoarcerea virusului aviar H5N1

 

Virusul aviar H5N1, care a circulat în Asia de la jumătatea anilor 1990, a revenit în China și Asia de Sud-Est, precum și în Egipt, unde a infectat păsările domestice. Între 2003 și 2014, H5N1 a ucis 393 de persoane, iar 668 de oameni au fost infectați (PDF); la sfârșitul lunii ianuarie 2015, douăzeci și opt de persoane au fost infectate și nouă au murit din cauza acestui virus. În țara vecină, Libia, cel puțin cinci persoane au murit de H5N1 în acest sezon. În ianuarie, H5N1, de asemenea, au apărut cazuri isolate în Japonia, Indonezia, Nigeria, Cisiordania, Israel, Turcia, şi Liban.

Virusurile gripale care sunt de forme H5 sunt deosebit de letale. În acest an, diferite tulpini H5 circulă pe patru continente, ajungând, pentru prima dată, în Statele Unite și Canada. Mai grav, în multe locuri circulă mai multe tulpini de H5, crescând îngrijorarea că oamenii şi animalele pot fi infestate concomitent cu mai multe forme de tulpini de gripă, care se pot modifica şi adapta genelor lor, rezultând, astfel, gripe noi, necunoscute, de o forţă şi virulenţă nemaintâlnită.

Un astfel de caz, de recombinare a virusurilor a fost înregistrat în Pacific Northwest, Statele Unite și Canada. Începând cu sfârșitul anului 2014, regiunea a asistat la apariția și răspândirea la păsări, inclusiv păsări de curte, a viruşilor H5N2, H5N8, pe tot traseul, până în Mexic. În ianuarie, Washington a raportat autorităților internaționale că cele două tulpini de gripă s-au recombinat, pentru a forma H5N1-, pentru prima dată, în Statele Unite.

 

Gripele nu apar din senin!

 

Un mesaj important al cercetătorilor care studiază cu atenţie aceste anomalii genetice ale viruşilor, este acela că gripele nu apar pur și simplu din senin, ci genelele se combină, iar combinaţia unui virus de gripă aviară cu un virus de gripă porcină duce la apariţia unui nou virus, cu un potenţial foartepericulos.Iar aspectul de tulpini gripale în orice parte a lumii nu face altceva decât să urmeze mișcările sezoniere ale transportatorilor lor, adică a păsărilor migratoare acvatice, precum și în mai mică măsură, transferurile de păsări de curte contaminate.

 

Ritm alert de evoluție

 

În ultima perioadă, au fost depistate mai multe tipuri de gripă animală decât s-au înregistrat în urmă cu 20 de ani. Mulţi dintre oamenii de ştiinţă consideră că ritmul alert de evoluţie a gripei aviare este cauzat de accelerarea deplasării umane şi a comerţului, de-a lungul căilor migratorii din Asia, ceea ce oferă mai multe oportunităţi pentru combinarea de tulpini diferite de viruşi, într-un talmeş-balmeş definitiv, ceea ce duce la crearea de tulpini noi. Acest amalgam de viruşi, răspândiţi pe scară largă, duce la imposibilitatea oamenilor de ştiinţă şi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de a prezice care pot fi formele de gripă susceptibile de a lovi populaţiile umane, dar şi de a putea şti cu precizie ce tip de vaccin este cel mai eficient, de la un an la altul.

Oamenii de ştiinţă susţin că, având în vedere mutaţiile genetice a viruşilor dar şi răspândirea deosebit de periculoasă a virusului H5N1în anul 2005, când acesta s-a extins din China, în Siberia, în Europa şi până în Africa de Nord, ajungându-se la declararea stării de alertă pentru pandemie de gripă, această formă nouă de viruşi ar putea fi comparată cu epidemia din 1918, care a ucis cel puţin 50 milioane de oameni în America, Orientul Mijlociu şi Europa, în doar 18 luni!

Disfuncții metabolice și retenția de placentă la vacile de lapte
Autor: Aura Alexa Ioan  /   miercuri, 12 aprilie 2017

Cetoza este o afecțiune metabolică apărută atunci când aportul de substanțe nutritive este inadecvat, pentru a satisface cerințele de producție. Boala apare la câteva zile sau până în șase săptămâni de la fătare, iar, în cazul vacilor producătoare, cea mai mare incidență se întâlnește la aproximativ trei săptămâni după...

ANSVSA: Actualizarea situației privind evoluția influenței aviare
Autor: meatmilk  /   miercuri, 5 aprilie 2017

De la ultima raportare ANSVSA, din data de 20 martie, au mai fost confirmate încă 9 focare de influență aviară la păsări domestice, în judeţul Teleorman, numărul lor ajungând la 46:   Tulcea - 1 focar stins în data 14.03.2017 (Sulina), 3 focare stinse în data de 28.02.2017 (Crișan, Periprava şi C.A. Rosetti) și 1 focar...