Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Virusul PEDv a luat vaporul spre Europa

Autor: Meat MIlkmarți, 6 mai, 2014

(Agerpres) Virusul diareei epidemice porcine (PEDv) a ucis deja șapte milioane de purcei în America de Nord. Crescătorii de animale se tem că virusul ar putea ajunge în Europa şi susţin că autoritățile fac prea puțin pentru prevenția răspândirii acestuia.

„Ne uităm cu groază cum face ravagii în America și nimeni în Europa nu pare să fie câtuși de puțin interesat”, afirmă managerul general al asociaţiei naţionale britanice din industria creşterii porcilor – Zoe Davies pentru Reuters.
Identificat acum un an în Statele Unite, virusul acționează rapid în organismul tânăr, atacă intestinul purceilor împiedicându-l să absoarbă lichidele, aceștia murind prin deshidratare. Porci adulți, în schimb, supraviețuiesc bolii.

Experții au constatat că virusul se răspândește prin materiile fecale, fiind extrem de agresiv chiar și în cantități mici. O lingură de gunoi de grajd infectat cu acest virus poate ucide o turmă de 66 de milioane de porci. Și furajele, în special cele utilizate în dietele pentru purcei după înțărcare, pot transmite virusul. Acesta este distrus, în schimb, prin tratarea termică a produselor.

PEDv nu este transmisibil la om, însă țările din Europa în care ar putea ajunge ar fi afectate serios din punct de vedere financiar și turistic. Drept comparație, izbucnirea febrei aftoase în Marea Britanie în 2001 a implicat sacrificarea a peste 10 milioane de oi și vite și a costat 13,5 miliarde de dolari. Spania deține cea mai mare turmă de reproducere din Europa, iar Germania este cel mai mare producător de carne de porc de pe continent.

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată
Autor: Meat MIlk  /   luni, 19 ianuarie 2015

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată, potrivit asociației franceze a cărnii SNIV-SNCP. În urma veștii că abatoarele AIM au fost plasate în administrare judiciară săptămâna trecută, SNIV-SNCP a declarat că embargoul rus impus vara trecută a contribuit la o creștere a presiunii competiționale asupra întreprinderilor din...

China interzice importurile de produse avicole din SUA
Autor: Meat MIlk  /   joi, 15 ianuarie 2015

China interzice importurile de produse avicole din Statele Unite, reacționând la recentele apariții ale unor focare de gripă aviară în SUA, prin interzicerea oricăror importuri de păsări, ouă, carne de pasăre și produse de carne de pasăre din această țară, notează Global Meat.   O declarație comună a Ministerului...