Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Vitamina A în furajele bovinelor protejează împotriva alergiei la lapte

Autor: meatmilkvineri, 16 februarie, 2018

Potrivit Scientific Reports, un studiu efectuat de Institutul de Cercetări Messerli, Viena, Meduni Viena și Universitatea din Viena a arătat că adaosul de vitamina A în furajele vacilor poate ajuta la prevenirea unei reacții alergice la lapte.

 

Potrivit statisticilor, o alergie reală la lapte apare la aproximativ 3-5% dintre copiii europeni și mai rar la adulți. Boala este diferită de intoleranța la lactoză, în care lipsa enzimei lactază determină incapacitatea de a sparge în mod corespunzător lactoza, un zahăr găsit în produsele lactate.

 

În cazul unei alergii la lapte, sistemul imunitar în sine reacționează cu un răspuns imun împotriva proteinelor din lapte. Se formează celule imunitare specializate, care produc anticorpi împotriva proteinelor din lapte și declanșează astfel o reacție alergică potențial mult mai periculoasă.

 

Proteina de lapte beta-lactoglobulină, un agent relevant pentru reacțiile alergice, literalmente „buzunarește” un metabolit al vitaminei A numit acid retinoic. Aceasta ar necesita, totuși, ca vacile să primească o cantitate suficientă de vitamină, de exemplu printr-o abundență de furaje verzi.

 

Încărcarea cu acid retinoic

 

Dacă sugarii devin alergici la laptele de vacă, corpul lor produce limfocite Th2. Acestea sunt celulele imune specializate care produc anticorpi pentru combaterea proteinelor din lapte ca parte a sistemului imunitar. Unul dintre cei mai importanti dintre acesti alergeni de lapte este proteina Bos d 5. De asemenea, cunoscut sub numele de beta-lactoglobulina, face parte dintr-o familie de proteine ​​cunoscute sub numele de lipocaline.

 

Aceasta familie de proteine ​​speciale este caracterizata de buzunare moleculare care pot lua in molecule mici, cum ar fi acidul retinoic, care este un metabolit de vitamina A, a spus autorul studiului, Karin Hufnagl.

 

Studiul a aratat ca o proteina din lapte „gol” sustine activarea limfocitelor Th2 si astfel initiaza o reactie alergica in lant. Potrivit colegului cercetător Erika Jensen-Jarolim, o încărcare adecvată a proteinei din lapte ar putea împiedica copiii mici sau chiar adulții să devină sensibilizați și să-și exprime o alergie la lapte.

 

Nu există suplimente artificiale

 

Hufnagl a spus că o cantitate suficientă de vitamină A pentru producătorii de lapte, adică vacile, ar putea contracara efectul în care o proteină alimentară inofensivă este transformată într-un alergen de lapte. Cu toate acestea, nu se știe dacă efectul pozitiv al vitaminei A prezentate în studiu poate fi, de asemenea, realizat prin suplimente alimentare.

 

Suplimentarea artificiala a unei diete cu vitamine nu poate obtine acelasi efect ca agentii naturali si va duce probabil la o incarcatura necorespunzatoare a alergenului din lapte „, a spus Hufnagl. „Prin urmare, este necesar să se furnizeze vitamina A într-o măsură adecvată în timpul păstrării sau hrănirii animalelor. Acest lucru poate fi atins, de exemplu, prin creșterea ofertei de furaje verzi. ”

 

Hufnagl a adăugat că trebuie realizate studii suplimentare pe această temă. Acidul retinoic previne imunogenitatea lipocalinului lap Bos 5 prin legarea la epitopul său imunodominant T

Autorii studiuli sunt: Hufnagl K., Ghosh D., Wagner S., Fiocchi A., Dada L., Bianchini R., Braun N., Steinborn R., Hofer M., Blaschitz M., Roth G., Hofstetter G., Roth-Walter F., Pacios LF. și Jensen-Jarolim E.

În 2018, Agromar mizează pe afaceri cu cel puțin 25% mai mari
Autor: meatmilk  /   joi, 29 martie 2018

(Comunicat) AGROMAR, unul din jucătorii importanți de pe piața furajelor din România, estimează o creștere a cifrei de afaceri cu cel puțin 25% pentru anul 2018 și o marjă de profitabilitate de circa 10%, în contextul în care, anul trecut, investițiile s-au ridicat la 2 milioane de euro, iar pentru 2018 investițiile programate sunt la...

Nutriția oilor de lapte în timpul verii
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 14 martie 2018

În lucrarea ”Dairy Sheep Nutrition” prezentată la un simpozion desfășurat la Weimar-Germania, în cursul lunii februarie a acestui an, cercetătorul irlandez David Treacher a concluzionat că, în absența continuă a studiilor în privința nutriției oilor de lapte, fermierii ar trebui să pună în relație calitatea laptelui cu nivelul...