Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Vizita delegației USDA la sediul MADR

Autor: Meat MIlkmarți, 21 iunie, 2016

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a primit, în 16 iunie 2016, vizita delegaţiei Departamentului pentru Agricultură din Statele Unite ale Americii – USDA Washington, condusă de Michael Scuse, Secretar Adjunct, alături de care s-a aflat Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm.

 

În deschiderea întâlnirii, ministrul Achim Irimescu a prezentat o serie de date semnificative privind agricultura românească, punctând apoi aspecte privind schimburile comerciale dintre cele două state. Referindu-se la valoarea exporturilor de produse agroalimentare ale României către SUA în anul 2015, ministrul Irimescu a afirmat că aceasta a fost de 22,9 mil. euro, în timp ce importurile din SUA au atins nivelul de 75,9 mil. euro, înregistrându-se un deficit de 53 mil. euro.  Astfel, comparativ cu anul 2014, importurile din Statele Unite ale Americii s-au dublat (+105,9%), în timp ce exporturile către această destinaţie au avansat cu doar 1,97%, determinand o creştere de 3,7 ori a deficitului comercial. În anul 2015, valoarea fluxurilor comerciale agroalimentare cu SUA a avut o pondere de 0,85% în cadrul comerţului exterior agroalimentar total al României și de 3,1% raportat la schimburile cu ţările terțe Uniunii Europene.

 

„As dori să punctez un aspect foarte important, care poate marca în mod benefic colaborarea dintre ţările noastre: finalizarea procedurilor tehnice de agrementare a cărnii şi produselor din carne romanești pe piața SUA, care implică de fapt restabilirea echivalenţei sistemului de inspecție a cărnii din România cu cel al FSIS, din SUA. România ar putea exporta pe această piaţă carne de porc. Sperăm ca pe viitor, aspectele tehnice să fie îndeplinite şi carnea noastră de porc să ajungă pe mesele consumatorilor americani”, a subliniat ministrul Agriculturii, în discuţiilor privind balanţa comercială între cele două state.

 

O altă temă abordată cu oficialii americani a fost cea referitoare la provocările pe care le aduc schimbările climatice asupra agriculturii, per ansamblu. În acest sens, ministrul Irimescu s-a arătat interesat de studiile cercetătorilor americani din domeniu, dorind să identifice modalităţi de transfer a acestor cunoştinţe către fermierii români.

 

În opinia sa, agricultura fără cercetare ştiinţifică nu are viitor: „Îmi exprim speranța ca pe viitor proiectele comune deja demarate în domeniul cercetării şi învățământului agricol să reprezinte punctul de pornire a unei colaborări fructuoase pe toate domeniile agricole: protecția solului, agricultura ecologică, zootehnie, producția de semințe, irigații, know-how-ul managementului fermei, acestea fiind doar o parte dintre domeniile potențiale de conlucrare”, a adăugat ministrul român în cadrul discuţiilor.

 

La rândul lor, oficialii americani au afirmat că relaţiile comerciale cu România sunt importante şi prin prisma Parteneriatul Transatlantic de Comerţ şi Investiţii (TTIP) între UE şi SUA, la relaţiile economice şi sociale, adăugându-se şi dimensiunea strategică de maximă importanţă.

 

Totodată, membrii delegaţiei USDA au afirmat că în perspectiva schimbului de experienţă româno-american, SUA caută soluţii pentru ca studenţii români să meargă în Statele Unite ale Americii, rolul educaţiei pentru viitorul agriculturii fiind unul covârşitor. În acest context, ministrul Irimescu s-a arătat interesat de identificarea unor posibilități prin care, în viitor, absolvenţii de agronomie din România să poată merge pe o perioadă determinată în fermele din SUA, pentru a se pune la punct cu funcționarea la nivel optim a managementului fermei și a înțelege avantajele substanţiale pe care le aduce un management adecvat în dezvoltarea unei afaceri, per ansamblu.

Utilizarea responsabilă a resurselor și creșterea consumului de pește
Autor: meatmilk  /   vineri, 12 octombrie 2018

(Comunicat) Domnul Alexandru Potor, Secretar de Stat în cadrul MADR, a participat la Reuniunea Comitetului consultativ pentru sectorul pescăresc, ocazie cu care au fost discutate probleme privind sectorul acvaculturii din România. Evenimentul a fost găzduit de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură.   Printre...

Modificarea criteriilor de evaluare a programului de finanțare Start Up Nation
Autor: meatmilk  /   miercuri, 10 octombrie 2018

(Comunicat) S-a publicat proiectul unei Ordonantei de Urgenta care priveste Programul Start Up Nation 2018, ce aduce modificari importante asupra criteriilor de evaluare si modului in care se vor derula proiectele aprobate. Aceste modificari sunt in dezbatere publica pentru 30 de zile. In aceasta perioada oricine poate trimite opinii cu privire...