Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Vizita reprezentanţilor MADR şi ANSVSA în Bulgaria

Autor: Meat MIlkvineri, 10 ianuarie, 2014

În data de 9 ianuarie 2014, o delegație a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale condusă de secretarul de stat Daniel Botănoiu a efectuat o vizită de lucru la Ruse, în Bulgaria. Alături de delegația MADR s-au aflat și reprezentanți ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), însoțiți de președintele Autorității, Vladimir Mănăstireanu.

Vizită a avut loc la sediul Prefecturii din Ruse, în prezența lui Ventsislav Kalchev, guvernatorul orașului Ruse, a lui Byurhan Abazov și Yavor Gechev, vice — miniștri ai Ministerului Agriculturii și Alimentației din Bulgăria, precum și a altor oficiali bulgari.

Întâlnirea de lucru a avut loc ca urmare a discuției dintre ministrul Daniel Constantin și omologul său bulgar, Dimitar Grekov, pentru a negocia semnarea unui nou document bilateral între Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România și Ministerul Agriculturii și Alimentației din Bulgăria.

Având în vedere că România și Bulgăria se aseamănă foarte mult din punct de vedere agricol și că ne aflăm la începutul unei noi Politici Agricole Comune, astăzi au avut loc discuții între experții din România și Bulgăria în scopul găsirii celor mai bune soluții pentru a spori competitivitatea sectorului agricol și, în egală măsură, a fermierilor, din cele două state vecine.

Discuțiile tehnice au fost organizate pe patru grupe de lucru:

Grupul de lucru pentru acțiunile viitoare legate de noua Politică Agricolă Comună, Grupul de lucru pentru domeniul sanitar veterinar ce vizează securitatea alimentară,Grupul de lucru pentru identificarea punctelor comune și susținerea reciprocă în cadrul negocierilor la nivel european,Grupul de lucru pentru politicile din zootehnie, cultură mare, legumicultură și funcționarea piețelor.Printre domeniile de cooperare în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, au fost propuse următoarele teme:Găsirea celor mai adecvate soluții de punere în aplicare a viitoarei Politici Agricole Comune, atât în privința plăților directe cât și în domeniul dezvoltării rurale,

Organizarea piețelor în sectorul legume-fructe și sectorul vitivinicol,Analiza posibilității privind crearea unei burse comune a pieței legumelor într-unul din orașele riverane Dunării, care să conecteze direct producătorii agricoli,Creșterea animalelor, cu precădere colaborare în sectorul lactate, carne bovine, ovine și caprine,

Transfer de tehnologie, schimb de experiență în domeniul cercetărilor științifice și tehnologiilor agricole,Promovarea conceptului de agricultură ecologică și colaborare intre ONG-urile din domeniul agriculturii ecologice dintre cele două țări,Cooperarea în domeniul îmbunătățirilor funciare prin organizarea de întâlniri între specialiști pe problematica irigații, desecare-drenaj.

De asemenea, partea bulgară a fost interesată de schimbul de experiență cu privire la implementarea programului de dezvoltare rurală precum și de schimbul de experiență privind metodele de sprijin și stimulare a producătorilor agricoli, cu scopul îmbunătățirii competitivității lor și metode de creștere a calificării și cunoștințelor.

Partea bulgară și-a exprimat dorința de a susține poziția României cu privire la utilizarea tratamentelor semințelor de porumb și floarea soarelui cu produsele din grupa neonicotinoidelor.

Omologii bulgari au manifestat interes pentru cooperarea în domeniul plăților directe și în domeniul de susținere a pieței. Au avut loc discuții privind posibilitatea dezvoltării măsurilor specifice de susținere a sectorului de lactate din regiunile muntoase.

Un alt subiect care a prezentat interes a fost cel privind cooperarea și schimbul de informații cu privire la controlul produselor alimentare și al hranei pentru animale, al calității fructelor și legumelor, precum și cooperarea în sectorul de pescuit, acvacultură, comercializarea și prelucrarea peștelui și a produselor din pește. (Biroul de presă al MADR)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...