Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Vladimir Mânăstireanu: ”Avem nevoie de bani pentru a susţine programele de supraveghere a siguranţei alimentelor şi a sănătăţii animalelor!”

Autor: vineri, 18 octombrie, 2013

În urma publicării de către cotidianul Adevărul a unor extrase dintr-un document transmis de către ANSVSA, Comisiilor pentru Agricultură şi Finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului României, document în care se specifica atât necesitatea suplimentării bugetului acestei instituţii, cât şi riscurile care ar implica subfinanţarea programelor de supraveghere a siguranţei alimentare şi a sănătăţii animalelor, asupra activităţilor din sectoarele de carne şi lapte ale României, am solicitat un scurt interviu domnului Vladimir Mânăstireanu, Preşedintele ANSVSA. Iată ce ne-a declarat domnia sa:

-Domnule Vladimir Mânăstireanu, sunt în pericol exporturile de carne de porc în anul 2014?

-Dacă vorbim despre carnea de porc, trebuie să spun răspicat că exporturile nu sunt în pericol, România îndeplinind toate cerinţele legate de săntatea animalelor şi siguranţa alimentară, potrivit Programului Strategic Naţional de Supraveghere. Mai mult decât atât, subliniez faptul că România este o ţară sigură, din acest punct de vedere, medicii veterinari concesionari, serviciile veterinare, acţionând impecabil în activitatea lor de verificare şi supraveghere.

Dar, dacă vorbim despre necesarul bugetar al instituţiei noastre, atunci, da, el trebuie suplimentat urgent, mai ales că, împreună cu Guvernul României, am efectuat cu succes toate diligenţele pentru a deschide linii de export în ţările Uniunii Europene şi a ţărilor terţe, precum China. Aici, aş completa că, anul viitor, vor relua discuţiile în vederea reluării exporturilor în Turcia şi Rusia, două ţări cu mare potenţial de desfacere.

Potrivit acestor noi direcţii de export, România trebuie să facă dovada că supravegheză, conform cerinţelor, activitatea din zona de creştere a animalelor, aşa cum este prevăzut în Programul Strategic, dar şi cu exigenţele suplimentare ale statelor nominalizate mai sus, mai ales că, Ucraina şi Republica Moldova, cu care ne învecinăm, au un status epidemiologic incert.

Dar, repet, România este o ţară sigură. Mai mult decât atât, în urma auditului misiunii FVO pe carnea de porc, care s-a încheiat cu rezultate foarte bune, există şansa ca, în viitorul apropiat România să primească, din partea Uniunii Europene, acordul de export pe această piaţă. Dar, repet, există cerinţa justificată de a face dovada că şi în viitor vom avea aceeaşi capacitate de supraveghere, iar acest lucru nu va fi posibil decât în situaţia în care bugetul ANSVSA va fi suplimentat consistent.

-În documentul citat se vorbea de pericolul ca aproximativ 50 % dintre fermele de lapte să nu mai poată vinde nic lapte, dar nici bovine vii. Este real acest pericol?

-Cred că este o exagerare a celor din zona de producţie, procentul vehiculat este prea mare. Dar nu există acest risc. Şi în situaţia laptelui Programul Strategic a fost îndeplinit complet, România fiind ţară sigură şi pe acest segment.  Însă, dacă ne referim din nou la cerinţele de export în China, ni s-a solicitat ca pentru exportul bovinelor vii să asigurăm supraveghere suplimentară, pentru boli care nu evoluează în ţara noastră, cum ar fi boala Schmallenberg. Deci, tot la finanţare ajungem!

-Ce ne puteţi spune despre informaţiile citate din document?

-Este un document care a fost transmis Comisiilor de Agricultură şi Finanţe ale celor două Camere ale Parlamentului României, date care argumentează solicitarea noastră de suplimentare a finanţărilor. Sperăm ca foarte curând să reluăm discuţiile la care, de această dată, să participe şi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, pentru că avem nevoie de bani pentru a susţine programele de supraveghere a siguranţei alimentelor şi a sănătăţii animalelor

-Vă mulţumim!

Soluții digitale pentru productivitate sporită și profit ridicat în fermă
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) Evoluția rapidă a domeniului IT și influența existenței Internetului se fac simțite în toate domeniile, inclusiv în agricultură. Fermierii din întreaga lume adoptă cu rapiditate noile tehnologii, astfel încât să își îndeplinească menirea cât mai ușor și să producă tot mai multă hrană pentru o populație...

C.E.: Rolul cheie pe care vânătorii trebuie să îl joace în împiedicarea evoluției PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 2 august 2018

(Comunicat) Sectorul cărnii de porc este unul dintre cele mai semnificative sectoare agricole din UE. Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare, în comparație cu alte sectoare de carne. Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE. Carnea de porc este cea mai exportată...

Vladimir Mânăstireanu: ”Avem nevoie de bani pentru a susţine programele de supraveghere a siguranţei alimentelor şi a sănătăţii animalelor!”

Autor: Meat MIlkvineri, 18 octombrie, 2013

În urma publicării de către cotidianul Adevărul a unor extrase dintr-un document transmis de către ANSVSA, Comisiilor pentru Agricultură şi Finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului României, document în care se specifica atât necesitatea suplimentării bugetului acestei instituţii, cât şi riscurile care ar implica subfinanţarea programelor de supraveghere a siguranţei alimentare şi a sănătăţii animalelor, asupra activităţilor din sectoarele de carne şi lapte ale României, am solicitat un scurt interviu domnului Vladimir Mânăstireanu, Preşedintele ANSVSA. Iată ce ne-a declarat domnia sa:

-Domnule Vladimir Mânăstireanu, sunt în pericol exporturile de carne de porc în anul 2014?

-Dacă vorbim despre carnea de porc, trebuie să spun răspicat că exporturile nu sunt în pericol, România îndeplinind toate cerinţele legate de săntatea animalelor şi siguranţa alimentară, potrivit Programului Strategic Naţional de Supraveghere. Mai mult decât atât, subliniez faptul că România este o ţară sigură, din acest punct de vedere, medicii veterinari concesionari, serviciile veterinare, acţionând impecabil în activitatea lor de verificare şi supraveghere.

Dar, dacă vorbim despre necesarul bugetar al instituţiei noastre, atunci, da, el trebuie suplimentat urgent, mai ales că, împreună cu Guvernul României, am efectuat cu succes toate diligenţele pentru a deschide linii de export în ţările Uniunii Europene şi a ţărilor terţe, precum China. Aici, aş completa că, anul viitor, vor relua discuţiile în vederea reluării exporturilor în Turcia şi Rusia, două ţări cu mare potenţial de desfacere.

Potrivit acestor noi direcţii de export, România trebuie să facă dovada că supravegheză, conform cerinţelor, activitatea din zona de creştere a animalelor, aşa cum este prevăzut în Programul Strategic, dar şi cu exigenţele suplimentare ale statelor nominalizate mai sus, mai ales că, Ucraina şi Republica Moldova, cu care ne învecinăm, au un status epidemiologic incert.

Dar, repet, România este o ţară sigură. Mai mult decât atât, în urma auditului misiunii FVO pe carnea de porc, care s-a încheiat cu rezultate foarte bune, există şansa ca, în viitorul apropiat România să primească, din partea Uniunii Europene, acordul de export pe această piaţă. Dar, repet, există cerinţa justificată de a face dovada că şi în viitor vom avea aceeaşi capacitate de supraveghere, iar acest lucru nu va fi posibil decât în situaţia în care bugetul ANSVSA va fi suplimentat consistent.

-În documentul citat se vorbea de pericolul ca aproximativ 50 % dintre fermele de lapte să nu mai poată vinde nic lapte, dar nici bovine vii. Este real acest pericol?

-Cred că este o exagerare a celor din zona de producţie, procentul vehiculat este prea mare. Dar nu există acest risc. Şi în situaţia laptelui Programul Strategic a fost îndeplinit complet, România fiind ţară sigură şi pe acest segment.  Însă, dacă ne referim din nou la cerinţele de export în China, ni s-a solicitat ca pentru exportul bovinelor vii să asigurăm supraveghere suplimentară, pentru boli care nu evoluează în ţara noastră, cum ar fi boala Schmallenberg. Deci, tot la finanţare ajungem!

-Ce ne puteţi spune despre informaţiile citate din document?

-Este un document care a fost transmis Comisiilor de Agricultură şi Finanţe ale celor două Camere ale Parlamentului României, date care argumentează solicitarea noastră de suplimentare a finanţărilor. Sperăm ca foarte curând să reluăm discuţiile la care, de această dată, să participe şi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, pentru că avem nevoie de bani pentru a susţine programele de supraveghere a siguranţei alimentelor şi a sănătăţii animalelor

 

-Vă mulţumim!

ANSVSA: Situația la zi a evoluției Pestei Porcine Africane
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) De la data confirmării prezenței Pestei Porcine Africane (PPA) în țara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare, se constată că în zona de N-V a României boala evoluează lent, chiar staţionar, confirmându-se în 14 localităţi din judeţele Satu-Mare, Sălaj şi Bihor. Au fost afectaţi 13...

Suplimentarea cu proteine by-pass a dietei bovinelor de lapte
Autor: Nora Marin  /   vineri, 3 august 2018

Îmbunătățirea producției de lapte este un instrument important de creștere a calității vieții, în special pentru persoanele din mediul rural. Cum, în România există numeroase exploatații comerciale de dimensiuni mici sau medii, am găsit util ca, de această dată, să facem referire la recomandările FAO privind îmbunătățirea...

Valorificarea superioară a sângelui animalelor abatorizate
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 3 august 2018

Abatoarele, precum și companiile de prelucrarea a cărnii generează o cantitate semnificativă de subproduse solide și lichide. La rândul lor, angrosistii și comercianții cu amănuntul produc cantități mari de subproduse. Deci, milioane de tone de deșeuri sunt produse în fiecare zi iar problema este eliminarea lor. Dar eliminarea...

Soluții digitale pentru productivitate sporită și profit ridicat în fermă
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) Evoluția rapidă a domeniului IT și influența existenței Internetului se fac simțite în toate domeniile, inclusiv în agricultură. Fermierii din întreaga lume adoptă cu rapiditate noile tehnologii, astfel încât să își îndeplinească menirea cât mai ușor și să producă tot mai multă hrană pentru o populație...

C.E.: Rolul cheie pe care vânătorii trebuie să îl joace în împiedicarea evoluției PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 2 august 2018

(Comunicat) Sectorul cărnii de porc este unul dintre cele mai semnificative sectoare agricole din UE. Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare, în comparație cu alte sectoare de carne. Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE. Carnea de porc este cea mai exportată...