Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Vor fi reluate exporturile de lactate ale UE, spre Rusia?

Autor: Nora Marinmiercuri, 11 decembrie, 2019

Acum, la foarte scurt timp după ce Rusia a fost admisă în Federația Europeană a Laptelui (IDF), brokerii italieni independenți, care tranzacționează produse lactate din Europa, reuniți în organizația Interform, au publicat un raport privind implicațiile și scenariile potențiale ale Rusiei, privind deschiderea pieței rusești cu scopul de a relua importurile de lactate din Uniunea Europeană.

 

După cum se știe, în 2014, UE a impus sancțiuni economice împotriva Federației Ruse. Ca răspuns, Federația Rusă a impus interdicții privind importul produselor agricole, inclusiv produselor lactate, din UE.

 

Ca urmare a interdicțiilor, exporturile de produse lactate din UE (30.000 tone de unt, 257.000 tone de brânză, 21.000 tone de SMP și 26.000 tone de praf de zer anual), cu o valoare anuală totală de 1,4 miliarde de euro (1,54 miliarde USD), s-a oprit complet. Țările cele mai afectate de interdicție au fost Finlanda, Olanda, Lituania, Polonia și Germania.

 

Concomitent, în urma introducerii sancțiunilor, prețul produselor lactate din UE (unt, brânză și SMP), a continuat să scadă semnificativ, a menționat raportul. Sancțiunile economice ale UE sunt în vigoare până la sfârșitul lunii ianuarie 2020. Cu toate acestea, Interform a declarat că are informații neoficiale potrivit cărora UE și Rusia și-ar putea reconsidera poziția lor actuală.

 

În cazul în care sancțiunile nu vor mai fi aplicate, Interform a spus că se așteaptă la un șoc pozitiv pe termen scurt, pentru prețurile produselor lactate europene, și oportunități semnificative de afaceri pentru companiile lactate competitive din UE.

 

Rusia importă în prezent aproximativ 250.000 de tone de brânză pe an, iar producătorii din UE o folosesc pentru a se bucura de aproape 60% din cota de piață. La o scară mai mică, piața de produse lactate rusești are, de asemenea, potențialul de a deschide zeci de mii de tone de export suplimentar de unt, pentru producătorii din UE.

 

Ca urmare a sancțiunilor, Rusia și-a mărit producția internă de lactate. Cu toate acestea, creșterea producției nu a fost suficientă, pentru a umple golul. Prin urmare, Rusia s-a bazat pe importurile de lactate, deși la volume mai mici, și care acum predomină din Belarus. În 2018, importurile de brânză din Belarus au reprezentat 83% din totalul importurilor de brânză rusești.

 

La rândul ei, UE a extins sancțiunile economice împotriva Rusiei, până la sfârșitul lunii ianuarie 2020. Cu toate acestea, potrivit Interform, unii membri ai UE, în special Italia, Ungaria, Grecia, Franța, Cipru și Slovacia, au solicitat revizuirea deciziei, îndemnând la ridicarea sancțiuniloe asupra Rusiei. În plus, datorită tarifelor suplimentare de import din SUA, introduse recent pe o gamă largă de produse din UE, produsele lactate se confruntă cu condiții grele de vânzare pe piața americană.

 

Interform susține că sursele sale consideră că UE ar putea lua în considerare schimbarea pozițiilor, dar nu este clar dacă acest lucru este determinat de factori economici sau dacă sunt implicate și considerente politice.

Smithfield Foods își dublează investițiile în producția de biogaz
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 30 octombrie 2019

Procesatorul american Smithfield Foods și Dominion Energy își vor dubla investițiile în proiecte de gaze naturale regenerabile (RNG), de la 250, până la 500 de milioane de dolari, până în 2028.   În acest sens, Dominion Energy și Smithfield Foods au format Align RNG în noiembrie 2018, angajând 250 milioane de dolari pentru...

Messe Düsseldorf sărbătorește 40 de ani de prezență la Moscova
Autor: meatmilk  /   luni, 21 octombrie 2019

Luna octombrie, pentru Messe Dusseldorf, reprezintă împlinirea a 40 de prezență continuă, prin filiala sa, la Moscova.   Deschizând reprezentarea oficială la 15 octombrie 1979, Messe Dusseldorf a pus bazele poveștii sale de succes pe piața rusă. În 2002 a fost înființată filiala Messe Düsseldorf Moscow, care numără...