Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Zile decisive pentru reluarea exportului de ovine, în Turcia

Autor: Meat MIlkjoi, 30 ianuarie, 2014

Începând de astăzi, Vladimir Mănastireanu, președintele Autorității Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), se află la Ankara, în Turcia. Agrointeligența a aflat în exclusivitate că de această vizită de lucru depinde reluarea exporturile de ovine și de bovine în această țară.

”Vom negocia cu omologii turci reluarea exporturilor atât de animale vii, cât și în carcasă. Ne interesează atât Turcia, cât și tranzitul prin Turcia către țările arabe, o piață foarte importantă pentru noi. Sigur, nu vor fi discuții ușoare, dar sunt convins că vom convinge autoritățile de la Ankara să permită reluarea exporturilor. Miza noastră să reușim acest lucru chiar de anul acesta, iar pentru mine personal este un obiectiv să le dau această veste bună crescătorilor de animale începând cu primul trimestru. Totul depinde, însă, de ce se va întâmpla în următoarele trei zile”, a declarat pentru Agrointeligența Vladimir Mănăstireanu.

Vizita de lucru la Ankara va dura trei zile, iar președintele ANSVSA s-a dus acolo alături de cei mai buni specialiști din cadrul instituției, printre care Cristian Duicu – director general ANSVSA și Dana Tănase, director al Direcției Trasabilitate și Siguranța Alimentelor de Origine Animală.

Anul trecut, între 9 şi 11 decembrie, o delegaţie a autorităţii veterinare din Turcia a fost anunțată la Bucureşti pentru a pune la punct detalii referitoare la posibilitatea ca România să reia exporturile de ovine vii şi carne de ovine către această destinaţie. Discuţiile au vizat stabilirea unor măsuri concrete pentru soluţionarea aspectelor legate de accesul produselor româneşti de origine animală pe piaţa turcă şi posibilitatea efectuării tranzitului rutier.

Problemele României legate de exportul de ovine şi bovine vii, dar şi de carne, au început la finele anului 2011, când Turcia a blocat importurile din România, dar şi tranzitul prin ţara lor a cărnii de oaie românească. Restricţiile impuse României din cauza unei boli aproape inexistente în România, respectiv din cauza scrapiei (Encefalopatie Spongiformă Transmisibilă – EST) au adus producătorilor şi ciobanilor români pierderi de zeci de milioane de euro.

Anul trecut, în urma eforturilor medicilor veterinari, Oficiul Internaţional de Epizootii (OIE) a atestat că scrapia, o boală la ovine nu mai este prezentă în mai multe zone din ţară. “Potrivit buletinului OIE nr.3/2003, publicat în 16 octombrie, România are declarate zone libere de scrapie pentru următoarele 19 judeţe: Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Covasna, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Harghita, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Sălaj, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea şi municipiul Bucureşti”, se arată într-un comunicat remis de ANSVSA.

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...