Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

“Ziua Europeană a Consumatorului și Concurenței”, sărbătorită la București

Autor: meatmilkjoi, 11 aprilie, 2019

(Comunicat) La Palatul Parlamentului, a avut loc Conferința „Ziua Europeană a Consumatorului și Concurenței”, la care, alături de reprezentanți ai Statului român, au participat comisarii europeni pentru justiție și protecția consumatorilor și politici de concurență.

 

Evenimentul, parte a manifestărilor organizate cu ocazia deținerii de către România a Președintiei rotative a Consiliului Uniuniii Europene, a purtat semnătura Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și a Consiliului Concurenței și a fost realizat cu sprijinul Comisiei Europene.

La Conferință au participat Vera Jourova, Comisar European pentru  Justiție, protecția consumatorilor și egalitate de gen, Margrethe Vestager, Comisar European responsabil cu politica în domeniul concurenței, iar din partea statului român, Nicolae Bădălau, Ministrul Economiei, Radu Oprea, Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ramona Bruynseels, Consilier de Stat în aparatul propriu de lucru al Primului Ministru, Marius Pîrvu, Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței.

 

Temele au vizat diverse domenii precum era digitală, comerțul online, dar și directivele care au fost deja adoptate, în timpul Preșdinției române a Consiliului Uniunii Europene sau ale căror negocieri au fost încheiate și urmează să fie adoptate de Parlamentul European.

 

Comisarul European pentru  Justiție, protecția consumatorilor și egalitate de gen, Vera Jourova, a felicitat echipa de negociatori a României care a reușit, în doar trei luni de la începerea mandatului, să încheie negocierile pentru trei directive deosebit de importante pe domeniul protecției consumatorilor, din totalul de patru pe care și l-a propus țara noastră la începutul mandatului.

 

Comisarul Vera Jourova a subliniat abilitatea și tenacitatea echipei românești care a reușit să armonizeze exigențele și dorințele fiecărui stat membru referitor la aceste directive, găsind soluții convenabile și făcând posibilă încheierea negocierilor, în beneficiul tuturor consumatorilor europeni, indiferent de țara în care trăiesc.

 

La rândul lor, reprezentantii Guvernului României și-au axat alocutiunile pe beneficiile pe care cetățenii europeni le vor avea în viitorul apropiat ca urmare a adoptării acestor directive.

 

Consilierul de Stat, Ramona Bruynseels a prezentat mesajul Premierului României, Viorica Dăncilă, adresat participanților la eveniment, subliniind, de asemenea, importanța deosebită a recunoașterii, prin cea mai recentă directivă aprobată, Omnibus, a dublului standard de calitate al produselor din categoria brandurilor internaționale, comercializate în Vest, comparativ cu Estul Europei.

 

Ministrul Economiei, Nicolae Bădălau, precum și Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Radu Oprea, au subliniat importanța conlucrării între mediul de afaceri și autoritățile statului, inclusiv prin prisma acestor noi directive aprobate la Bruxelles, în beneficiul consumatorilor europeni.

 

Specialiști, experți din țările membre, în domeniul protecției consumatorilor și concurenței, au completat remarcile oficialilor români și europeni prezenți la Conferință, cu prezentări tehnice, însoțite de studii de caz pe diferite teme de interes din cele două sectoare.

 

„Suntem de părere că nivelul de civilizație și de educație al unui popor este determinat de nivelul respectului pe care fiecare îl acordă drepturilor aproapelui său. Cu alte cuvinte, atunci când unui cetățean obișnuit nu îi sunt respectate cele mai elementare drepturi, în calitate de consumator, și asta doar pentru ca un operator economic să-și crească profitabilitatea activității pe care o desfășoară, înseamnă că întreaga societate în care acest lucru se întâmplă se află în regres.

 

De aceea, considerăm că, în urma exercitării de către România a Președintiei Consiliului UE, consumatorul european, este mai bine protejat, drepturile îi sunt mai bine apărate, și asta pentru că beneficiază de un cadru legislativ sensibil îmbunătățit față de perioada anterioară, reușind astfel să păstrăm un echilibru între forța economică a mediului de afaceri și puterea de decizie a consumatorilor asupra unui brand, asupra produsului de pe piață.”, a afirmat, în alocuțiunea sa, Marius Pîrvu, Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. (Biroul de presa ANPC)

Reuniunea Grupului de Lucru Leader-Cluj
Autor: meatmilk  /   marți, 4 iunie 2019

(Comunicat) Doamna Teodora Gabriela Gheniu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a participat în perioada 28 - 29mai 2019, la reuniunea Grupului de Lucru Leader, desfăşurată la Cluj.   Alături de secretarul de stat Gheniu s-au aflat experți ai Rețelei Naționale de Dezvoltare...

Vizita Directorului General AFIR în Republica Moldova
Autor: meatmilk  /   luni, 3 iunie 2019

(Comunicat) Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Adrian CHESNOIU, a efectuat o vizită oficială în Republica Moldova la invitația Agenției de Intervenţie şi Plăți pentru Agricultură (AIPA).   În marja agendei oficiale, Adrian CHESNOIU, directorul general al AFIR, a avut o întrevedere cu...