Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Zodia sectorului de carne are planetele aliniate în ascendent

Autor: Ilie Stoianmarți, 26 mai, 2015

După mai bine de 9 ani, timp în care cota de TVA a fost majorată succesiv, în fine, Guvernul a anunțat în această primăvară iminența reducerii acestei taxe la 9 % de la 1 iunie. Vestea a bucurat pe toată lumea, mai ales că, măcar pentru sectorul de carne, timp de mai bine de un an de zile, toți marii actori ai acestei piețe au depus eforturi uriașe pentru terminarea autorităților de a lua această măsură. Dar, în afară de optimismul firesc, această intrare în normalitate, măcar din punct de vedere fiscal, a avut drept consecință regândirea de urgență a tuturor afacerilor, atât cele ale fermierilor, cât și cele ale procesatorilor. Așadar, avem TVA de 9 %. Ce facem cu el? Vor ști cei implicați în industria de carne a României să fructifice la maxim această oportunitate?

 

Producția din ferme ar trebui să crească

 

Spre deosebire de fermierii producători de lapte care s-au aflat într-un uriaș conflict cu procesatorii, pe tema reducerii TVA-ului, primii declarând deschis că se opun acestei măsuri, fermierii din sectorul cărnii au declarat încă de la început că, deși s-ar putea să întâmpine probleme, din cauza unor posibile blocaje privind circulația banilor, susțin scăderea taxei. Anunțul a fost făcut în cursul lunii martie, în timpul negocierilor pe această temă, care s-au desfășurat la sediul Ministerului de finanțe. Cu siguranță, APCPR, ACPR, precum și producătorii de carne de vită sau oaie, au înțeles că un TVA de 9 % la produsele din carne va însemna reducerea prețurilor la raft, creșterea consumului și, în consecință, necesitatea unei mai mari cantități de carne materie primă.

 

Or, livrările către procesatori sunt acelea care reprezintă grosul afacerilor fermierilor, iar o cerere mai mare poate însemna salvarea sectorului, în condițiile în care efectele negative ale embargoului rusesc au adus sectorul primar în stare de faliment. Din păcate, cel puțin în zona producției cărnii de porc, aceste efecte sunt resimțite în continuare. Cea mai bună dovadă, în acest sens, o reprezintă datele analizelor INSSE, disponibile în momentul redactării acestui articol: În luna februarie 2015, față de luna precedentă, numărul animalelor sacrificate, la porcine, dar şi păsări, a scăzut. Scăderile au fost cât se poate de firești, atâta vreme cât importurile de carne materie primă au crescut, grație prețurilor foarte mici, deși fermierii români au redus și ei prețurile, ajungând să vândă carcasa de porc sau carnea de pasăre sub prețul de producție. E drept, fermierii crescători de vaci pentru carne și ovine au înregistrat câștiguri, dar, per total, atât timp cât în România se consumă preponderent carne de porc și de pasăre, lucrurile nici nu au fost și nici nu sunt prea roz.

 

Însă, alături de reducerea TVA-ului la carne și produse din carne, la jumătatea lunii aprilie a mai venit o veste bună: Pentru a veni în sprijinul fermierilor și, de fapt, pentru a ajuta întreaga industrie, ca o măsură logică, în urma dialogului cu finanțiștii și oficialii MADR, s-a decis ca și furajele să beneficieze de aceeași reducere. Iar, de acum, desigur, și fermierii au alte perspective cu mult mai bune decât până acum.

 

Cereri adresate guvernanților

 

Rămân, însă, cererile adresate guvernanților, de a lua acele măsuri menite să atenueze, măcar, presiunea importurilor. Peste toate, însă, se cere luarea de măsuri care să anuleze dublul tratament legislativ aplicat mărfurilor din import în raport cu acelea din România. Desigur, teoretic, în Uniunea Europeană este o piață liberă, singura care reglează jocurile. Iar potrivit legislației europene, se consideră că verificarea mărfurilor s-a făcut în țara de origine. Doar că, toți știm asta, nu totdeauna se întâmplă așa și, în plus, legile fiecărei țări lasă loc de ”jocuri” nu tocmai echitabile. Iar, alături de fermieri se află și procesatorii care cer același lucru. Iată, special pentru revista Fabrica de Carne, domnul Sorin Minea, proprietarul companiei Angst și președinte al Federației Romalimenta, ne-a relatat un caz al unui import de cremwursti produsi în Italia, pe a căror etichete scria că în compoziție există 80 % carne iar, într-o altă casetă, era etichetat conform codurilor aprobate de EFSA un conținut de MDM! Iar, importul era cât se poate de legal! De aici, și remarca interlocutorului nostru: ”Închipuiți-vă ce ar păți un procesator român, dacă ar face așa ceva, în timp ce marfa din import se vinde bine-mersi!”

 

Concomitent, fermierii cer și întărirea acțiunilor de control pentru prevenirea coruției și evaziunii cu carne-materie primă, în special în zona importurilor. Deși par cantități mici, importurile cu dubița nu sunt deloc de neglijat, de exemplu, prin numărul transporturilor care s-au făcut tot anul trecut și, probabil, încă se mai fac, dinspre Ungaria. Referindu-se la acest aspect, într-o conferință de presă susținută în toiul crizei, adică, la trecuta ediție Indagra, domnul Ioan Ladoși, Președinte al APCPR vorbea despre cumpărarea de carne-materie primă în nume propriu, ”pe persoană fizică”, așa cum ar spune Vanghelie, pentru ca, mai apoi, să intre în unele fabrici, pentru procesare și comercializare.

 

Și procesatorii își regândesc afacerile

 

Desigur, principalii beneficiari ai reducerii TVA-ului, de la 24, la 9 %, sunt procesatorii, cu toții fiind puși în fericita situație de a-și regândi toate strategiile de afaceri, atât pentru jumătatea a doua a anului 2015, cât și pentru viitor. Iar, estimările sunt cât se poate de optimiste.  Recent, domnul Radu Timiș, președintele grupului de firme Cris-Tim și președinte al Asociației Române a Cărnii, declara că „În primele trei luni am avut o creştere a vânzărilor cu 24% în volum şi cu 19% în bani. Deşi estimam o majorare de 12% la începutul anului, creşterea a fost dublă, iar acest lucru se datorează în primul rând controalelor ANAF făcute începând din ianuarie, controale care au determinat jucătorii de pe piaţa neagră să fie mult mai reţinuţi”. Special pentru revista Fabrica de Carne, domnia sa a declarat că, în urma reducerii TVA, de la 24, la 9 %, la carne și produse din carne, până la finalul anului estimează o creștere de peste 30 % al vânzărilor, dar și al volumului de afaceri.

 

Potrivit domniei sale, ”scăderea TVA la carne și produse din carne va contribui la salvarea de la faliment a multor firme din domeniu, va ajuta la creșterea consumului și va aduce la buget 300 de milioane de euro din reducerea evaziunii, concomitent cu o scădere a prețurilor în magazine. Cu toții, considerăm ca această măsură va duce la reducerea prețurilor la raft și la o creștere a consumului în zona cărnii și a preparatelor de carne cu cel puțin 20%. De asemenea, reducerea TVA va aduce venituri suplimentare la bugetul de stat, venituri care se vor situa la un nivel de cel putin 160 milioane euro, numai din creșterea consumului”.

 

Evaziunea se va diminua

 

Specialiștii din sectorul de carne, precum și cei din Federația Pro Agro, aceea care a fost pionul principal al campaniei ”Taie TVA la carne” (alături de ARC, Romalimenta, APRCP și UCPR), evaziunea fiscală se va reduce considerabil, asigurându-se venituri bugetare de până la 300 de milioane de euro anual. Potrivit calculelor, când TVA a crescut de la 19% la 24%, consumul de carne și produse din carne a scăzut cu 30%. De asemenea, scăderea TVA va contribui și la crearea de noi locuri de muncă. La rândul său, domnul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a declarat că scăderea TVA la carne va reduce evaziunea fiscală dar și efectele embargoului impus de Rusia, așteptându-se ca aceste produse să se ieftinească. Iar, dacă am vorbit despre cifre, să spunem că estimările prevăd un impact negativ, pentru prima perioadă de după data de 1 iunie, urmând ca și în 2016, încasările la buget să scadă cu 11,6 miliarde lei, dar cu o creștere la venituri de 6,4 miliarde lei din TVA, din contribuții sociale și impozit pe salarii.

 

Marii retaileri au anunțat micșorarea prețurilor

 

La toate cele de mai sus, trebuie adăugat, obligatoriu, încă un lucru: până la urmă, totul se decide la raft. Iar, încă din faza negocierilor cu Ministerul finanțelor, marile rețele de retial, reunite în AMRCR, au declarat că susțin toate propunerile legate de diminuarea cotei de TVA la produse alimentare, ba, mai mult, încă de la 1 iunie, prețurile alimentelor, deci, și cele pentru carne și produse din carne, vor fi mai mici cu un procent estimat la 12 %.

Referindu-se la anunțata diminuare a cotei de TVA de la 24, la 9 %, la toate produsele alimentare, domnul Florin Căpățână, Vicepreședinte al AMRCR, a declarat că ”retailerii din România promit reducerea preturilor la raft încă din prima zi de la intrarea în vigoare a ordonanței privind reducerea TVA la alimente. Din calculul matematic analizat, reducerea efectivă va fi de cel puțin 12 % și vor face tot posibilul ca începând cu 1 iunie 2015, să afișeze la raft prețurile reduse. Vor fi câteva dificultăți de ordin tehnic, pentru a face acest lucru, pentru că trebuie să umblăm în primul rând la sisteme, trebuie schimbate prețurile, schimbată baza de date a caselor de marcat. Cu toate acestea, noi garantăm furnizorilor și consumatorilor că vom face tot posibilul pentru ca, odată intrată în vigoare Ordonanța de Urgență, prețurile de la raft să fie mai mici cu cel puțin 12%”.

Declarația domnului Căpățână a fost dublată de aceea a doamnei Delia Nica, directpr executiv al AMRCR: “Jucătorii care vor alege să nu aplice această reducere de preț se vor exclude automat din piață. Nu putem să vorbim de o aliniere a tuturor comercianților, în ceea ce privește prețurile, pentru că intrăm sub incidența legislației vegheate de Consiliul Concurenței, și atunci, situația ar deveni puțin dificilă. Încă de când am avut o întâlnire cu fostul ministru de finanțe, toți reprezentanții marilor retaileri au fost de acord cu această măsură și și-au oferit întreaga implicare pentru ca această reducere de TVA să se regăsească imediat la raft. Dar, repet, cine nu va coborî prețurile, va putea trage oblonul magazinului.”

La reacția hipermarket-urilor se adaugă și un calcul foarte simplu, făcut de domnul Sorin Minea: ”Locul magazinelor care nu vor înțelege să reducă prețurile la carne și produse din carne va fi luat de magazinele companiilor, iar, în acest sens, se redeschide o oportunitate pentru procesatori. Consumatorul își va spune în mod firesc: De ce să cumpăr de la magazinul ăla, unde totul e scump, când pot să iau de la magazinul producătorului, care vinde mai ieftin?”

 

Dezvoltare pe toate palierele

 

Este mai mult decât sigur că, indiferent ce s-ar întâmpla, mai rău decât a fost până acum, nu are cum să fie. Ba, din contră! De acum, va depinde de talentul managerial al proprietarilor de ferme și fabrici să utilizeze eficient profitul în creștere care va rezulta din retucerea TVA și din creșterea vânzărilor de carne și produse din carne. Este foarte posibil ca, unele proiecte abandonate sau puse la sertar să își găsească în viitorul apropiat o finalitate așteptată de mult timp. Dintre toate, retehnologizarea trebuie să fie prioritatea Zero, pentru tot sectorul de carne. În ultimii ani, din fericire, companiile românești au început să iasă tot mai mult la export.

Dar, pentru a extinde comerțul internațional, firmele din România trebuie să facă față concurenței companiilor din occident care produc mult, bine, cu termene de valabilitate la raft mereu mai mari și, mai ales, produc ieftin! Or, pentru a îndeplini toate aceste condiții, trebuie ca fiecare companie să se retehnologizeze. În prezent, este adevărat, firmele din România dispun de tehnologii de înaltă performanță, oricare dintre procesatori putând fabrica produse de o calitate deosebită. Însă, pentru consolidarea și mărirea exporturilor trebuie să ofere traderilor și prețuri mici iar, pentru aceasta, sunt necesare noi utilaje, noi echipamente.

Oricum, indiferent de ce se va întâmpla, întreaga industrie de carne, dimpreună cu întreaga industrie alimentară din România, intră într-o altă zodie. De-asupra ei, planetele s-au aliniat ascendent.

Grigore Horoi-Agricola: Guvernul e generos în promisiuni. Să vedem dacă și poate!
Autor: Ilie Stoian  /   vineri, 21 aprilie 2017

Ne continuăm sondajul în rândul managerilor de calibru, referitor la mediul de afaceri din România, gândind aici, în primul rând, sectoarele de carne și lapte ale României. Iată ce ne-a declarat în acest sens domnul Grigore Horoi-Președinte al companiei Agricola Internațional Bacău:   ”Mediul de afaceri a evoluat mult...

Cornel Dănilă- Covalact: Mediul de afaceri a suportat câteva șocuri majore
Autor: meatmilk  /   miercuri, 19 aprilie 2017

Referindu-se la modul în care se prezintă mediul de afaceri din sectorul românesc al laptelui, domnul Cornel Dănilă, Director General al companiei Covalact, unul dintre liderii procesării laptelui din România, care va participa la cea de-a VI-a ediție a Expo-Conferinței Internaționale Meat & Milk, a declarat în exclusivitate pentru...