Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Zootehnia românească va ţine pariul cu China?

Autor: Meat MIlkvineri, 29 noiembrie, 2013

Zootehnia românească ar putea fi revigorată în totalitate cu ajutorul investiţiilor din China, dacă aceşti bani vor fi folosiţi pentru a repopula fermele de animale şi pentru a cultiva întreaga suprafaţă agricolă a ţării, astfel încât să li se poată asigura hrana. Apreciind încheierea acordurilor abia parafate între oficialii români şi chinezi, producătorii de carne sunt însă rezervaţi în privinţa posibilităţii României de a livra, începând cu 1 ianuarie 2014, cantitatea de carne cerută de partea chineză, subliniind că, după restricţii la export de mai bine de opt ani, România aproape a rămas fără piaţă de desfacere, motiv pentru care s-a diminuat capacitatea de producţie a cărnii de porc.

„Aceste acorduri vor fi extraordinare pentru România în momentul în care se vor concretiza în contracte, dar, deocamdată, nu suntem capabili să furnizăm întreaga cantitate care ne-a fost cerută. România poate face acest lucru într-unul, doi ani dacă ne punem foarte tare pe treabă. În prezent avem 3,5 milioane de porci şi importăm aproximativ 10 milioane de capete. Cererea de vită de lapte ar putea fi onorată în proporţie aproximativă de 30%, care va creşte după anul 2015 când se va liberaliza piaţa laptelui. Şi la ovine există potenţial, dar nu atât de mare pe cât vrea China. Guvernele au distrus fermele zootehnice după Revoluţie. În anii ’90 aveam 10 milioane de porci la fermele de stat şi alte 10 milioane de capete în gospodăriile ţărăneşti”, a declarat pentru Curierul Naţional Dragoş Frumosu, preşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA).

Acesta a explicat că România poate face toate aceste exporturi cerute de firmele chinezeşti, dacă vor putea fi încheiate parteneriatele între investitorii români şi cei din China.

„Putem asigura hrana pentru animale şi animalele într-un an – doi pentru porci şi 4 ani pentru vaci dacă se face parteneriat. Dacă investim judicios şi facem agricultură pe întreaga suprafaţă agricolă, putem asigura întreaga cantitate de carne cerută de China. Prin participarea Chinei cu fonduri sectorul zootehnic se poate dezvolta mult mai repede. România poate fi poarta de intrare a Chinei către Europa”, a spus Frumosu.

Romalimenta: Cu investiţii se pot repopula fermele româneşti

Capacitatea României privind exportul de carne nu este prea mare, având în vedere că abia în 2012 ni s-a permis să reluăm exportul de carne de porc, piaţa de desfacere pentru România fiind aproape inexistentă în afara ţării, a spus Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.

„Ştiu că se doreşte ca România să exporte în China aproximativ 2 milioane de porci şi 500.000 de vaci. Un milion de porci există numai la Smithfield, dar cu investiţie pe măsură se pot repopula toate fermele zootehnice. La bovine poate dura aproximativ 7 – 8 – 10 ani, dacă vrem să multiplicăm cele aproximativ 300.000 de bălţate româneşti. La oaie, efectivele României sunt mai mari, am avea posibilitatea de a exporta. România are capacitatea de producţie. Voinţa i-a lipsit şi capacitatea de desfacere”, a declarat Minea pentru Curierul Naţional.

Olteanu (UNPCPR): România va valorifica această oportunitate la maximum

Costel Olteanu, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR), consideră că România va valorifica cu succes această oportunitate oferită de oamenii de afaceri chinezi. „Ţinând cont că proiectul se va desfăşura pe o perioadă de 7 ani şi de potenţialul României, consider că această oportunitate va fi valorificată la maximum. Noi avem experienţă şi potenţial, dacă vom avea şi piaţă de desfacere nu văd ce ne-ar împiedica să exportăm produsele pe care ştim să le facem. Interesul Chinei faţă de România este un sprijin nesperat pentru economia românească şi pentru sectorul zootehnic”.

Pădure (ARC): Producători români au fost în China pentru a identifica oportunităţile

Contactat telefonic, Ştefan Pădure, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC) şi preşedinte al Asociaţiei pentru Promovarea Alimentelor Româneşti (APAR) a declarat pentru Curierul Naţional că o delegaţie formată din producători români s-a aflat în luna octombrie în China pentru a discuta cu oamenii de afaceri în vederea identificării oportunităţilor de desfacere a produselor româneşti. „Luna trecută, o delegaţie de producători români din domeniul cărnii s-au aflat în China pentru a identifica oportunităţile pe care le-ar putea avea. În primul rând am aflat că sunt interesaţi şi de subproduse din porc precum picioarele, urechile şi cozile, subproduse care ar putea fi valorificate foarte bine în China, dar şi de produse preparate din carne de porc, de calitate superioară, cum ar fi salamul de Sibiu. Producătorii români au început deja să identifice produsele, reţetele şi costurile”, a declarat Pădure pentru Curierul Naţional.

Exportul produselor agroalimentare demarează la 1 ianuarie

Exporturile de produse agroalimentare către China, care vor începe de la 1 ianuarie 2014, vor conduce la trecerea contului curent al României pe excedent, probabil pentru tot anul, nu doar pentru jumătate de an, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, prezent la un forum economic.

„Vorbim de exporturi româneşti în China care vor începe de la 1 ianuarie 2014, exportul de produse agroalimentare pe piaţa chineză, ceea ce va pune din nou contul curent al nostru pe excedent, poate nu doar pentru jumătate de an, ci pentru tot anul. Este o piaţă uriaşă şi noi aici nu am excelat până acum la produse agroalimentare”, a afirmat Voinea, prezent la Forumul Economic şi Comercial China – Europa Centrală şi de Est.

MADR: România poate exporta 4 – 5 milioane de oi

România şi China au semnat, luni, acorduri de colaborare pentru reluarea exportului de bovine pentru reproducţie, ovine şi carne de porc către China. Presa centrală menţionează că ar fi vorba despre 500.000 de vaci şi 3 milioane de porci şi aproximativ 3 milioane de oi.

Ulterior, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat că partea chineză este interesată şi de importul de oi. „Chinezii sunt interesaţi de importul de ovine din ţara noastră, având în vedere potenţialul existent de 14 milioane de capete, din care 9 milioane matcă”, a spus Constantin.

Potenţialul pentru export avut în vedere de autorităţile române din Agricultură este de aproximativ 4-5 milioane de capete.(curierulnational.ro)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...