Carnea de porc – exporturi sub asteptari

Chiar daca, teoretic, exporturile de carne de porc in comunitatea europeana si catre tari terte au reinceput, inca din 1 ianuarie 2012, intrebarea de ce nu exportam mai multa carne de porc? persista, iar – conform presedintelui ANSVSA, citat de cotidianul Romania Libera – cauza sta in necesitatea incheierii contractelor bilaterale.

Dupa trei luni de la ridicarea interdictiei de export, cantitatile expediate de societatile romanesti spre statele Uniunii Europene sunt nesemnificative, deoarece doar doua dintre cele 12 holdinguri, deponente ale solicitarilor de avizare la ANSVSA, au primit aviz favorabil pentru export.

Ulterior, dintre cele doua companii, un jucator important de pe aceasta piata(ANGST) si-a retras cererea, holdingul Smithfield ramanand singura societate care, dupa evaluare, indeplinea toate conditiile: spatii de abatorizare, transare si exploatatii de procesare a carnii conforme, exploatatii comerciale.

Presedintele ANSVSA este de parere ca sincopa exportului carnii de porc, liber de la 1 ianuarie 2012, este cauzata de absenta unei agreeri a certificarii, respectiv de lipsa contactelor bilaterale intre tari si autoritati. (TS)

Meat MIlk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *