Comisia europeana – noul material de referinta cu privire la depistarea untului falsificat

Dupa cum informeaza pe portalul sau oficial, Comisia Europeana a elaborat Materialul de referinta cu privire la depistarea untului falsificat, document care se constituie in Directiva. Documentul a aparut ca urmare a dificultatilor aparute in schimburile comerciale dintre statele membre ale Uniunii Europene, care au ca obiect de import-export, untul; de aici, numeroase procese comerciale internationale. Mai precis, multi dintre importatori se vad in situatia de a primi unt falsificat, in locul produsului contractat initial. Comisia Europeana subliniaza faptul ca untul poate fi foarte usor falsificat, in schimb, existand dificultati reale in privinta depistarii falsurilor, fara masurarea nivelului substantelor chimice specifice produsului. Tocmai de aceea, institutia Comunitara, prin elaborarea acestui document de referinta si certificare a grasimilor din unt, doreste sa se asigure ca laboratoarele de testare de pe teritoriul Uniunii Europene vor furniza rezultate comparabile, unitare si exacte.

DG VI, departamentul european care face ordine

In preambulul anuntului oficial, Comisia Europeana nu se sfieste sa ii numeasca pe producatorii care falsifica untul, pur si simplu, infractori, dar si impostori, considerandu-se ca falsificarea unui produs alimentar poate fi subscrisa notiunii de infractiune la normele de calitate Oficialii europeni subliniaza faptul ca untul poate fi contrafacut foarte usor prin adaugarea de grasimi vegetale, mai putin costisitoare, seu de vita sau untura, aceste procedee diminuand valoarea si calitatea produsului final, dar sporind incasarile prin etichetarea intentionat eronata, crema rezultata fiind prezentata drept unt.

Deja, problema se considera a fi rezolvata inca din martie 1995, an in care a fost emisa o directiva europeana care urmeaza a fi strict aplicata. Intre timp, insa, o serie de procesatori si-au rafinat tehnologiile de falsificare, fenomenul fiind indeajuns de raspandit pentru ca institutia comunitara sa reactioneze, din nou, la nivel oficial, printr-un document cu putere executorie. Prezenta Directiva europeana prevede ca, de doua ori pe an, sa fie prelevate si analizate mostre de produs de la fiecare producator de unt, urmand a fi analizate sub incidenta prezentei componentelor de grasimi non-lactate. Rezultatele acestor analize trebuie centralizate, urmand a fi transmise atat producatorilor, cat si institutiilor vamale din fiecare stat membru al Uniunii Europene. In acelasi timp, rezultatele analizelor urmeaza a fi facute publice Prevederi (aproape) similare existau si in vechea directiva. Dar, diferentele serioase ale rezultatelor de laborator faceau aproape imposibila luarea unei masuri, dincolo de orice dubiu de vinovatie. Tocmai de aceea, prezenta directiva este completata cu referirea directa la metodologia unitara de laborator.

Completarea a fost posibila dupa ce DG VI-Lapte si Produse Lactate, departamentul european din cadrul Comisariatului European pentru Agricultura, au finalizat o tema de studiu la care a lucrat o echipa de experti. Acestia au pus la punct o metoda unitara de rutina, de masurare a grasimilor non-lactate. Prin procedeul stabilit de DG VI, este masurat nivelul de colesterol si grasimi (trigliceride). Tehnica trebuie adoptata la scara larga, ca metoda oficiala de analiza pe intregul teritoriu al Uniunii Europene.

Metoda de referinta ajuta la prinderea falsificatorilor

In prezent, exista, deja, o metoda oficiala de analiza. Laboratoarele, in special cele vamale, trebuie sa o utilizeze, dar, mai ales, tehnica de laborator trebuie sa fie calibrata in mod identic, pentru a fi eficienta in tot spatiul comunitar. Utilizarea corecta a materialului certificat de referinta (CRM) ar putea oferi date precise privind nivelul trigliceridelor si al colesterolului. Iar acolo unde analizele au fost efectuate corect, s-au inregistrat diminuari ale cazurilor de falsificare a produsului. De exemplu, analizarea a 1.900 de esantioane provenite din tari membre ale Uniunii Europene a avut ca urmare o scadere cu pana la 60% a cazurilor de contrafacere.

In elaborarea noii metode, expertii au avut sarcina de a pregati esantioanele de proba in vederea testarii privind omogenitatea si stabilitatea. Fiecare proba testata trebuie sa aiba exact aceeasi concentratie si aceiasi parametri constanti ai trigliceridelor. Untul trebuie, totodata, sa aiba o compozitia constanta, in timp. La elaborarea metodei unice, s-a luat in calcul faptul ca unele modificari chimice, precum oxidarea, apar si in cazul untului alterat, ranced. De aceea, tinand cont ca esantioanele trebuie stocate pentru o perioada de mai multi ani, fiind raspandite in toate tarile membre ale Uniunii Europene, s-a cautat un mod al inghetarii compozitiei chimice. Expertii DG VI au rezolvat aceasta problema adaugand antioxidanti si au ambalat esantioanele in fiole sigilate, pentru a preveni aceste modificari chimice si pentru a nu aduce atingere stabilitatii. Odata depasita aceasta dificultate, avand in permanenta la dispozitie un material stabil si omogen, s-a procedat la perfectionarea metodei de analiza si masurare a trigliceridelor din unt. Metoda adoptata ca procedura oficiala de rutina a Uniunii Europene a devenit cromatografia in faza groasa (GC). Prin aceasta tehnica, esantionul este vaporizat separandu-se componentele chimice, fiecare dintre acestea fiind detectata si masurata.

Calea de mijloc

Punerea la punct a noilor proceduri CRM a durat doi ani. Insa, pana la finalizarea acestora, specialistii DG VI au mai avut de depasit o dificultate, pana la ajunge in situatia de a fi capabili sa furnizeze esantioane-etalon fiecarui laborator de testare, in parte, de pe teritoriul IUniunii Europene. Dificultatea a constat in a decide ce fel de crema trebuie utilizata, in functie de provenienta laptelui, stiut fiind faptul ca, de exemplu, laptele vitelor crescute in ferme este total diferit de laptele animalelor duse la pasunat pe platouri inalte. Decizia a fost luata coroborand atat analizele recente, cat si rezultatele testelor efectuate in ultimii 16 ani, fiind eliminate erorile de ordin tehnic. Hotararea finala a rezultat in urma unor discutii temeinice, alegandu-se o cale de mijloc si evidentiindu-se eficienta interactiunii dintre laboratoare.

Probele de unt, impreuna cu rapoartele complete care descriu procedurile de masurare a trigliceridelor sunt acum la dispozitia multor laboratoare din Europa. Producatorii si furnizorii de unt le pot folosi pentru a verifica atat propriul produs, in raport cu standardele existente in punctele vamale, evitand astfel orice problema de ordin comercial sau de alta natura. Experienta internationala de pana acum a relevat valoarea extrem de ridicata a litigiilor comerciale internationale, devenind evident faptul ca efectuarea controalelor periodice vor urmari existenta pe piata doar a untului pur, atunci cand el este denumit in acest mod, pe eticheta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *