Igiena adapatorilor

Adaposturile din unitatile zootehnice, indiferent de dimensiunea acestora, sunt proiectate si construite astfel incat sa raspunda tuturor exigentelor igienice. Posibilele deficiente din etapa de proiectare, folosirea ulterioara de materiale necorespunzatoare, altele decat cele incluse in proiect, executia de calitate inferioara sunt cauze ce pot conduce la realizarea unor adaposturi necorespunzatoare.

Medicului veterinar-asociat ii revine sarcina colaborarii cu proiectantul pentru cunoasterea partilor componente ale adapostului, printre care si adapatorile, indispensabile cresterii bovinelor. Adaparea influenteaza direct si considerabil productia vacilor, care poate fi marita prin folosirea adapatorilor automate si o apa de buna calitate. Furnizarea din abundenta a unei ape potabile de calitate este cruciala; vacile cu performante ridicate consuma pana la 100 de litri de apa in decursul a 24 de ore. Toate animalele trebuie sa aiba insa acces la cantitati corespunzatoare de apa potabila sau sa isi satisfaca necesarul din alte surse potabile. Echipamentul de adapare trebuie proiectat, construit si amplasat, incat sa se reduca la maximum contaminarea apei si efectele daunatoare infestarii.

Cismeaua bovina

Teoria nu isi da mana cu practica, in recomandarile si conditiile de instalare a surselor de adapare bovina, indiferent de sistemul de crestere (intensiv, semiintensiv, stabulatie libera, ecologica s.a.); contaminarea apei din adapatori cu dejectii, urina sau resturi furajere nu poate fi evitata. Tocmai de aceea, este necesar ca dispozitivele de adapare sa fie curatate in mod regulat. Este indicat ca aceste dispozitive sa fie concepute astfel incat sa se poata depune cat mai putina mizerie, facilitandu-se curatarea lor.

Conducta principala de alimentare cu apa este indicat sa fie construita asemenea unui sistem-circuit, cu o presiune constanta, stimuland astfel recircularea apei si evitand inghetul, in perioadele reci. Conductei principale ii sunt conectate tevi secundare scurte, care – la randul lor – sunt pregatite pentru a primi adapatorile cu clapeta (colective). Este modalitatea prin care se poate asigura permanent apa proaspata; comunicarea dintre adapatorile colective nu este recomandata, deoarece apa murdara este transportata de la un dispozitiv la altul.

Proiectantul, constructorul si managerul adapostului au in vedere ca bovinele trebuie sa aiba posibilitatea adaparii, inclusiv in cazul in care sistemul de furnizare a apei se defecteaza. De asemenea, trebuie sa fie eliminata posibilitatea refularii apei, din adapatorile colective in instalatia principala. Se recomanda utilizarea apometrelor si filtrelor (pentru indepartarea impuritatilor) la conductele principale, din fiecare sector de ferma. Apometrul permite administratorului-fermier inregistrarea permanenta a consumului de apa, inlesnind astfel depistarea imediata a unei pierderi in debit. Inregistrarea consumului zilnic si evaluarea celui periodic sunt operatii curente obligatorii.

Pentru asigurarea maximizarii productiei de lapte, se recomanda furnizarea de apa cu temperatura cuprinsa intre 10 si 20 de grade Celsius, atat vara cat si iarna. Temperatura apei influenteaza consumul de apa, consumul furajer si productia de lapte a fiecarei vaci. Lucrarile de specialitate subliniaza efectul negativ al apei cu o temperatura prea scazuta sau prea ridicata. Orice instalatie de furnizare a apei pentru vaci trebuie sa fie rezistenta la inghet sau la intemperii bruste. Conducta principala poate fi protejata prin montarea unui conductor electric, atasat zagazului de recirculare.

Dimensionarea instalatiei = controlul consumului

Necesarul zilnic de apa al bovinelor este influentat de temperatura aerului, continutul de substanta umeda din furaje si productia de lapte. De obicei, vacile de lapte consuma 30-100 de litri de lapte intr-o zi. In conditii de pasunat, au nevoie de 2-5 ori mai multa apa intr-un interval de 24 de ore, in functie de distanta fata de sursa de apa. Avand in vedere ca vacile se adapa in cursul furajarii sau imediat dupa aceasta, in sistemele de stabulatie libera este recomandata instalarea mai multor adapatori automate, astfel incat vacile sa aiba mai multe optiuni. Viteza de adapare a vacilor de lapte este de 10-20 de litri pe minut, daca suprafata este libera.

In boxe trebuie prevazute doua surse de apa si (cel putin) doua adapatori cu clapeta. Adapatorile pot fi instalate in spatiul despartitor dintre boxe, incat sa deserveasca vacile din ambele incaperi. Adapatoarea trebuie sa fie adanca, incat animalul sa poata introduce botul, o destindere excesiva permitand contaminarea spatiului de contact. Adapatorile viteilor trebuie atent si complet golite, dupa adapare.

In stabulatie libera adapatorile colective le inlocuiesc pe cele cu clapeta, insa pentru fiecare grup de animale sunt necesare doua adapatori colective. Se asigura astfel conditii propice de adapare pentru vacile care ocupa pozitii inferioare in ierarhia grupului. Locul ideal de instalare a adapatorilor colective este aleea de trecere sau zona de furajare. De la momentul proiectarii, designul adapatorilor, indiferent de sistemul de crestere, trebuie gandit sa nu dauneze fizic bovinelor si sa protejeze de posibile contaminari, cat mai strict, sursa de apa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *