Interviu eveniment cu Daniel Constantin: ”Dorim în mod real diminuarea TVA-ului la lactate și carne”

Autor: Aura Alexa Ioan

Acum, la final de an, când se fac bilanțurile, se anunță și principalele direcții de acțiune pentru anul viitor. Despre acestea ne-a vorbit în exclusivitate domnul Daniel Constantin, Ministru al Agriculturii, în interviul de mai jos:

– Domnule ministru, ce prevede noul PNDR despre finanțarea procesării? Care este elemental de noutate?

Daniel Constantin: – N-aș spune ca este ceva nou. Sunt două măsuri în noul program, care au rămas similare cu ceea ce s-a întâmplat până acum: partea de investiții și partea de procesare. De aceea am și spus că vom încerca să deschidem, în prima parte a anului 2014, aceste măsuri, pe răspunderea statului membru, având în vedere că regulamentele nu se schimbă foarte mult. Lucrurile vor fi oarecum, ca o continuitate.

Sumele se schimbă: dacă până acuma am avut sume similare și pe procesare și pe investiții, de acum avem sume diferite, ceea ce înseamnă că pe zona de investiții avem sume duble, decât pe partea de procesare; sunt 329 milioane euro pe partea de procesare. Cred că e important de spus, că vom pune accent pe proiectele integrate, deci vor avea punctaj suplimentar firmele care integrează și producția și procesarea.

Pentru că suntem în situația în care, de foarte multe ori exportăm materie primă. Fructele le vindem așa cum sunt ele, dar cred că putem să aducem valoare adaugată dacă le introducem pe lanțul de procesare. Trebuie să-l obișnuim pe fermierul din România să integreze producția, pentru a maximiza profitul.

– Care credeți că va fi evoluția industriei cărnii și industriei laptelui în 2014?

Daniel Constantin: – În primul rând, în zona de lapte, trebuie să luptăm foarte mult, să investim foarte mult, pentru că avem două mari provocări: 1 ianuarie 2014, data de la care în România nu se mai poate comercializa lapte neconform și/atunci venim cu un program support. Noi trebuies ă preluăm laptele din țară și să-l prelucrăm, ca să-l aducem în parametrii care se solicită pe piața națională și internațională, și a doua provocare, liberalizarea pieței laptelui, până în anul 2015, atunci când nu vor mai fi cote impusepentru niciun alt stat membru al UE.

Cu alte cuvinte, Austria, Ungaria, pot să producă mai mult și să comercializeze fără limita pe care o aveau în acest moment. Acest lucru cred că va crea o problemă de competitivitate,  pentru că prețul de producție în România este mai ridicat decât în alte state,  și avem un an de zile, astfel încât să devenim competitivi și să producem la un cost mai mic decât în momentul de față.

În ceea ce privește zona de carne, acolo lucrurile cred că stau ceva mai bine, însă trebuie să creștem în continuare producția. Încă importăm foarte mult pentru industria alimentară.  Și asta din două motive: primul, că încă nu avem o producție suficientă în România și doi, prețul de producție este foarte ridicat la noi. De aceea, trebuie să retehnologizăm partea de producție, să creștem capacitățile de producție din România.Asta vom și face. Sunt peste 800 de milioane de euro care vor merge în această direcție.

– Credeți că în 2014 sunt șanse pentru a se reduce TVA-ul la carne?

Daniel Constantin: – Așa cum arată cifrele astăzi, eu zic că sunt premise importante. In zona de pâine, panificație și morărit, de pildă, producția a crescut foarte mult, ceea ce ne arată cât de mare era evaziunea în acest sector. Numai într-o lună de zile, septembrie față de august, a crescut producția la pâine cu cel puțin 15%. Iată că și pe zona asta – dincolo de faptul că a scăzut prețul pâinii cu 12%, avem două obiective pe care, suntem pe cale să le atingem. DAcă acest lucru se va realiza, atunci putem vorbi de reducerea TVA la carne, dar și la alte produse, începând din august 2014.

-Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *