2014, anul prețurilor mici la furaje

2014, anul prețurilor mici la furaje

Livrările globale de cereale furajere pentru anul de producție 2014/15 sunt prognozate să urce față de anul anterior cu 7 milioane de tone, pe baza vânzărilor mai mari din stocurile actuale ale SUA, Braziliei și Chinei și a producțiilor mai mari din China, UE, Ucraina, Rusia și Serbia. Această evoluție va trage în jos prețul furajelor. Deosebit de important, însă, diminuarea prețurilor va determina ieftinirea cărnii-materie primă.

 

Prețul porumbului, determinant

 

Preţul porumbului a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani în condiţiile în care se estimează o producţie record atât în Europa, cât şi în China. Astfel, la nivel mondial se estimează o mărire a producției de porumb cu 1,7 milioane tone comparativ cu sezonul precedent. În plus, analiştii susţin că nivelul stocurilor va creşte ceea ce înseamnă că îngrijorarea actorilor pieței bursiere internaționale cu privire la criza din Ucraina va scădea.

 

 

Preţul porumbului cu livrare în luna decembrie a scăzut până la nivelul de 146,65 de dolari tona la Bursa de la Chicago, înregistrându-se al treilea declin lunar. „Scăderile de preţuri vor continua până când fermierii îşi vor vinde în întregime producţia. Contractele futures au scăzut cu 25% față de începutul anului, pe fondul estimărilor că producţia record va reface stocurile de cereale din SUA”, a declarat economistul Dennis Gartman citat de publicaţia Blackseagrain.

 

Producțiile mai mici de porumb, a SUA și de porumb inferior, orz și ovăz ale Canadei au fost compensate parțial de creșteri ale producției de cereale furajere din alte părți ale lumii. Astfel, prognozele cu privire la producția de porumb a Chinei din acest an indică o valoare cu până la 2 milioane de tone mai mare față de nivelul așteptat, în condițiile în care și în anul de producție 2013/14 cele mai recente estimări guvernamentale au fost revizuite în plus, cu 0,8 milioane de tone, față de rezultatele precedente (baza de raportare a crescut deci cu 0,8 milioane tone).

 

FDC 29 COVER2

Producția de porumb a UE aferentă sezonului de cultură 2014/15 este prognozată a fi cu 0,4 milioane tone mai mare, comparativ cu estimările precedente, în special ca urmare a producțiilor mai mari din Germania și Franța. Serbia prognozează și ea pentru acest sezon o creștere cu 0,3 milioane de tone a producției de porumb. Estimarea cu privire la  producția de porumb a Braziliei a rămas neschimbată pentru 2014/15, dar nivelul bazei de raportare (anul de producție 2013/14) s-a mărit cu 2 milioane de tone ca urmare a modificării datelor culese cu privire la creșterea suprafețelor pentru a doua cultură a porumbului. În schimb, estimările cu privire la producția de porumb a Canadei s-au micșorat cu 0,9 milioane tone, ca urmare a modificării în minus a  datelor legate de suprafețele cultivate, colectate de Oficiul Canadian de Statistică. 

 

Comerțul mondial cu porumb în sezonul 2014/15 va rămâne aproape neschimbat, din punct de vedere al volumului tranzacționat, înregistrându-se însă o reducere a exporturilor canadiene, reducere în mare parte compensată de o creștere a exporturilor Serbiei.

 

Ploile din iulie au crescut oferta de grâu furajer

 

Pe fondul unor estimări de recolte record, cotaţia grâului (grâu panificabil, ce influențează și cotația grâului furajer, n.r.) cu livrare în septembrie 2014 a atins pe 29 iulie nivelul de 190,52 de dolari tonă, pe Bursa de la Chicago, valoare care reprezintă de asemenea minimul ultimilor patru ani. Totuși incertitudinile legate de vreme, respectiv efectul ploilor asupra calității grâului, precum și incertitudinile legate de evoluția conflictului de la granița de est a Ucrainei, care ar putea să afecteze traseele comerciale prin Marea Neagră ale recoltei ruse (Rusia este al cincelea exportator mondial) și ucrainene (Ucraina este al nouălea exportator mondial) au împins din nou în sus prețul, cotaţia grâului cu livrare în septembrie ajungând la începutul lunii august la nivelul de 205,21 de dolari tona, după ce anterior atinsese nivelul de 207,6 de dolari tona, cel mai ridicat nivel de pe 7 iulie.

 

Prețurile pentru grâul din Europa de Vest rămân sub estimări din cauza temerilor privind calitatea producţiei. Spre exemplu, grâul pentru morărit cu livrare în luna noiembrie a fost tranzacţionat, în prima spătămână a lunii august la nivelul de 176,25 de euro tona (cu 1,1% mai puţin față de sfârșitul lunii precedente).

 

FDC 29 COVER3

Costul de achiziție al grâului pe piața mondială a crescut cu 15 procente în primul trimestru, pe fondul escaladării tensiunilor de la granița ruso-ucraineană, pentru ca ulterior, în cel de-al doilea trimestru să scadă cu 17%, pe fondul condițiilor meteorologice favorabile întâlnite în cazul unor mari exportatori (SUA, de exemplu). Însă, în condițiile în care exporturile nord-americane de grâu rămân cu mult sub nivelul celor de anul trecut, iar o mare parte a producției franceze de grâu se va putea încadra doar la capitolul ”grâu furajer”, cotațiile prețului grâului panificabil vor fi puternic influențate de piețele Germaniei, Canadei, Australiei și Argentinei.

 

O cantitate mai mică de grâu panificabil se va traduce, în condițiile producțiilor record ale acestei cereale din cursul sezonului curent, în cantități disponibile mai mari de grâu furajer, cu consecința scăderii prețului pentru acest produs. În aceste condiții nu ar trebui să fie nimeni surprins cum, în următoarele luni, diferența dintre prețul grâului „furajer” și prețul grâului pentru panificație se mărește. Pentru zona Europei, cererea de grâu calitativ inferior vine în special din Benelux și de la statele de la Marea Mediterană, cerere care, în condițiile arătate va fi satisfăcută în special de stocurile franțuzești. Există însă și un surplus la export de 1,5-2 milioane tone de grâu englezesc cu indici mici de panificație și de grâu moale care ar putea concura cu succes oferta franceză, pe peiețele din zona Europei și Africii de Nord.

 

Consumul global de grâu va crește cu 0,9 milioane de tone, cu majorări ale consumului de grâu furajer în UE și ale consumului de grâu alimentar în alte țări ale lumii. Astfel, în UE consumul de grâu furajer este estimat a crește cu circa 1 milion de tone, în vreme ce, în țări ca Egipt, Kazahstan și Thailanda acesta va cunoaște reduceri.

 

Comerțul mondial cu grâu pentru sezonul 2014/15 va înregistra o reducere a exporturilor ce provin din Kazahstan (1 milion tone) și SUA (0,7 milioane tone). Aceste reduceri vor fi parțial compensate de exporturi mai mari făcute de Australia, Ucraina și Serbia care au perspective mai bune de producție. Importurile UE vor fi mai mici cu 0,5 milioane de tone, ca urmare, în parte a livrărilor așteptate, mai mari, de grâu din Bulgaria și România. Importurile sunt, de asemenea, mai reduse pentru Egipt și Mexic, dar mai ridicate pentru Sudan, Indonezia și Nigeria. În ceea ce privește producția mondială de orz estimările indică o valoare mai mare comparativ cu anul anterior, în special ca urmare a creșterilor de producție din Ucraina și Rusia.

 

Scădere de circa 15% a prețului la soia

 

Prețurile pentru soia și alte produse oleaginoaase pentru 2014/15 sunt prognozate a scădea pe toată linia. Reprezentanții Macquarie Group Ltd. Spre exemplu, au apreciat pentru presa străină că prețul soiei boabe ar putea scădea cu 14 procente până la valoarea de 385,80 USD tona metrică, fapt care va conduce la ieftinirea prețului nutrețului destinat bovinelor, porcinelor și puilor de carne. Bill Gary, președintele Commodity Information Systems Inc. din Oklahoma City, specialist care lucrează din 1960 pe piețele de mărfuri internaționale, se așteaptă la un nivel al prețurilor de sub 367,43 USD tona metrică de soia boabe.

 

 

Prețul mediu al sezonului peentru soia, pe piața busieră de mărfuri din SUA este estimat la 9,50 – 11,50 USD per bushel, în scădere cu 25 de cenți pentru ambele capete ale intervalului. Prețurile făinei de soia sunt proiectate a atinge valoarea de 350-390 USD pe tonă, în scădere cu 5 dolari pentru ambele capete ale intervalului, față de prognozele precedente. Scăderea pe toată linia a prețurilor la producția mondială de semințe oleaginoase pentru anul de producție 2014/15 este legată de nivelul record atins de această producție, de 521,9 milioane de tone, în creștere cu 5,8 milioane față estimările lunii iulie, soia și rapița reprezentând segmentele cu cea mai mare creștere.

 

Producția de soia la nivel mondial pentru sezonul 2014/15 este estimată la 304,8 milioane de tone, în creștere cu 4,8 milioane tone față de estimările anterioare, creșterea datorându-se în mare parte măririi producției din Statele Unite ale Americii. O producție mai mare de soia este, de asemenea, proiectată a fi realizată în Rusia și Ucraina, având în vedere pentru ambele suprafața recoltată mai mare. Aceste creșteri pentru producția de soia realizată la nivel mondial sunt parțial anulate de rezultatele unei recolte mai mici realizate de India, ca urmare a reducerii suprafaței recoltate, reducere cauzată de întârzierile de plantare rezultate din dezvoltarea lentă a musonului petrecută în principalele state producătoare de soia din regiune.

 

Producția de rapiță realizată la nivel mondial pentru sezonul 2014/15 contribuie de asemenea în mod semnificativ la producția mondială de semințe oleaginoase a lumii. Producția de rapiță este mai ridicată, comparativ cu estimările anterioare, pentru intervalul de timp arătat, pentru Canada ca urmare a suprafaței mai mari plantate, raportate de Statistics Canada (Oficiul de Statistică al Canadei). Estimările cu privire la producția de rapiță sunt de asemenea mai ridicate pentru Australia, bazate fiind pe datele cu privire la suprafețele mai mari plantate, precum și pe randamentele mai mari obținute.

 

Stocurile globale de semințe oleaginoase estimate pentru sfârșitul sezonului de producție 2014/15 sunt proiectate la 99,7 milioane tone, în creștere cu 3,6 milioane tone, reflectând în mare parte o creștere bruscă a stocurilor de soia din SUA.

 

Pe termen mediu prețurile cerealelor cresc

 

Livrările globale de cereale furajere pentru anul de producție 2014/15 sunt prognozate să urce față de anul anterior cu 7 milioane de tone, pe baza vânzărilor mai mari din stocurile actuale ale SUA, Braziliei și Chinei și a producțiilor mai mari din China, UE, Ucraina, Rusia și Serbia.

Pe termen mediu și lung, prețurile cerealelor se află pe un trend crescător, conform estimărilor Eurostat, evoluând însă în apropierea medie ultimilor zece ani. În special prețul porumbului va continua să crească, datorită utilizării acestei cereale ca materie primă pentru producția de etanol.

Meat MIlk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *