TVA de 9 % doar pentru hotelieri

TVA de 9 % doar pentru hotelieri

TVA de 9 % doar pentru hotelieri, așa se pare că s-a decis la negocierile cu FMI, C.E. și Banca Mondială! Aseară, într-o conferință de presă organizată la sediul Guvernului, Victor Ponta a anunțat că nivelul TVA-ului va fi redus doar pentru serviciile all-inclusive din regimul hotelier. La rândul său, Darius Vâlcov a anunțat tot ieri că, în cazul în care evoluția bugetară va permite, se va proceda la o reducere generală a TVA de 2 % și, mai apoi, de 4 %, inclusiv pentru produsele alimentare.

 

Anunțul oficialilor pare a fi doar palavră ieftină, pentru că, dacă amintim de celebra, de acum, Directivă 2006, până la finalul lui 2015 nu se pot diminua cotele de TVA decât secvențial, în trepte de 15, 9 sau 5 %. Cum or reduce guvernanții cu doar 2 %, asta, ca să îl cităm pe Caragiale, este ”mai ceva ca în Misterele Parisului”! Oricum, bălmăjeala guvernamentală argumentează încă o dată, la modul negativ, bătaia de joc la adresa românilor și, implicit, la adresa sectorului românesc al cărnii. Să sperăm că, azi, când ar trebui să fie publicat Proectul de Buget pe 2015 pe site-ul Ministerului de Finanțe, vom afla și vești ceva mai bune. Legat de temă, ieri am primit la redacție un comunicat emis de Pro Agro. Iată acest text pe care vi-l ăprezentăm integral:

 

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale recunoaşte că TVA poate fi redusă la 5% la carne şi la preparatele din carne.

 

Potrivit unui document al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), emis ca răspuns la o întrebare adresată de un senator PSD privind reducerea TVA la produsele ecologice, cota de TVA la TOATE produse alimentare NU se poate reduce sub 15% până în 31 decembrie 2015.

 

„Pe de altă parte, în conformitate cu cele stabilite prin Directiva 2006/112/CE/2006, cu modificările şi completările ulterioare, la art. 97 se precizează că PENTRU TOATE PRODUSELE ALIMENTARE, în perioada 01.01.2011 – 31.12.2015, cota standard de TVA nu poate fi redusă sub 15%”, se arată comunicatul MADR.

 

Acest lucru NU înseamnă că produsele alimentare, luate separat, nu pot beneficia de reducerea cotei TVA.

 

„România aplică astăzi cota de TVA redusă de 9% la pâine. La aceasta cotă pot fi încadrate şi alte submăsuri ex: carne sau produse din carne, lapte şi produse lactate, legume şi fructe, produse alimentare care îndeplinesc condiţiile de certificare bio etc. Ca atare, produsele alimentare sau alte tipuri de mărfuri nu pot beneficia de o altă cotă redusă, ele însă pot fi introduse ca submăsuri în cadrul celor două cote de 5%, respectiv 9%”, se mai arată în comunicatul MADR.

 

“Ministerul Agriculturii, prin comunicatul emis, RECUNOAŞTE că TVA la carne şi la preparatele din carne poate fi redus, tehnic vorbind la 5% chiar din acest moment. Este un obiectiv al industriei cărnii care a fost pus la colţ mulţi ani la rând. Anul 2015 va fi anul în care îl vom duce la îndeplinire. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi ai Guvernului au aflat că suntem dispuşi să începem greva fiscală dacă nu încep să ia măsuri” preşedintele PRO AGRO, Alex Jurconi.

 

 

“Dacă până la sfârşitul anului nu vedem nicio schimbare şi statul continuă să ne ducă cu zăhărelul vom ieşi în stradă şi vom bloca statul cu o grevă fiscală cum nu a mai văzut România. Să-i vedem atunci cum vor reacţiona. Vor avea timp să stea la discuţii cu noi?” preşedintele SINDALIMENTA, Dragoş Frumosu.

 

“Luăm cuvântul Ministerului de bun, ca pe o confirmare dată demersului de a reduce TVA la carne şi la preparatele din carne. Sperăm să nu se joace cu industria cărnii, pentru că anul acesta suntem mai uniţi şi mai pregătiţi ca niciodată să luăm ce e al nostru: TVA 5%” preşedintele ARC, Radu Timiş.

 

 

 

preşedinte PRO AGRO

ALEX JURCONI

 

preşedinte SINDALIMENTA

DRAGOŞ FRUMOSU

 

preşedinte ARC

RADU TIMIŞ

Ilie Stoian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *