UE: Primul vot, ÎMPOTRIVA clonării animalelor în scop agroalimentar

Ieri, la Strasbourg, în cadrul Comisiei pentru Mediu, Sănătate publică și Siguranță Alimentară a Parlamentului European, europarlamentarii au votat ÎMPOTRIVA clonării bovinelor, porcinelor, ovinelor, caprinelor și ecvinelor în scopuri agroindustriale!

 

După prezentarea raportului de rigoare, care a argumentat solicitarea, rezultatul votului a fost următorul: 529 de voturi contra, 120 de voturi pentru și 57 de abțineri.

 

Subliniem faptul că, recent, multe voci de la nivelul Parlamentului European, precum și reprezentanții fermierilor din Uniunea Europeană s-au declarat total împotriva acestui lucru. Nu mai puțin adevărat, din perspectiva Tratatului de liber-schimb dintre Uniunea Europeană și Statele Unite, partenerului de peste ocean i se transmite în acest fel un mesaj ferm, știindu-se că zootehnia și industria alimentară americană apelează masiv la tehnica modificării genetice a animalelor, în scopul îmbunătățirii profitului. Rezultatul, pentru americani este cunoscut: obezitate și incidență uriașă a cancerului, lucru pe care Uniunea Europeană vrea să îl evite

 

Iată, însă, care a fost poziția României, poziție susținută de europarlamentarul Daciana Sârbu:

 

”Tineti cont de vointa oamenilor, cetatenii europeni nu vor alimente provenite de la animale clonate. Este clar ca europenii nu doresc sa consume alimente provenite de la animale clonate, iar institutiile care iau decizii pentru ei trebuie sa le respecte dorinta.

 

Astazi ne aflam din nou in fata unui test: suntem sau nu de partea cetatenilor intr-o problema de interes major pentru viata lor? Problema e clonarea animalelor pentru hrana, si ne-am mai aflat in acelasi punct si in mandatul trecut. Atunci blocajul institutional nu a putut fi depasit si nu am reusit sa reglementam problema clonarii, deoarece fiecare institutie a sustinut un punct de vedere diferit. Dar trebuie sa pornim de la ce vor oamenii!  70% dintre europeni considera ca nu ar trebui incurajata productia de alimente din animale clonate, si doar 15% au o parere contrara, potrivit celui mai recent Eurobarometru pe acest subiect”, a afirmat Daciana Sârbu.

 

Eurodeputata, care este si vicepresedinta a Comisiei de Mediu, Sanatate publica si Siguranta alimentara din Parlamentul European,  a aratat ca „nu e suficient sa interzicem clonarea, trebuie sa interzicem si importul acestor alimente”, facand apel la Parlament, Consiliu si Comisie sa tina cont „nu de interesele industriei alimentare, ci de sanatatea si siguranta cetatenilor si a generatiilor viitoare”.

 

Daciana Sârbu, care si in mandatul trecut a reprezentat grupul socialist in negocierile pe subiectul clonarii, a atras atentia ca Uniunea Europeana nu se confrunta cu necesitatea de a recurge la clonare ca sa produca alimente pentru cetatenii sai, iar o asemenea decizie trebuie cantarita prin prisma efectelor pe termen lung:

 

Nu avem nevoie de clonare pentru a asigura necesarul de hrana in UE – pentru asta e suficient sa incurajam o politica agricola corecta si sa sprijinim producatorii. Din pacate, Consiliul si Comisia par ca si-au propus sa introduca procesul clonarii in lantul alimentar fara a tine cont de aceasta dorinta si in pofida faptului ca nu putem anticipa consecintele pe termen lung ale acestei decizii. Suntem chemati sa hotaram intr-o chestiune ce va avea impact asupra multor generatii, si nu avem voie sa ne jucam cu viitorul lor.”

 

Urmează ca, mai apoi, Consiliul European să își stabileasca propriul punct de vedere. In legislatura trecuta, incercarea de reglementare a acestei probleme a determinat un blocaj institutional, cele trei institutii europene (Parlamentul, Consiliul si Comisia), nereusind sa ajunga la un punct de vedere comun.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *