FAO: Emisiile de gaze din fermele de lapte au scăzut la nivel global

FAO: Emisiile de gaze din fermele de lapte au scăzut la nivel global

O nouă analiză a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), demonstrează o scădere a intensității emisiilor de gaze de seră, cauzate de exploatațiile zootehnice și, în special, de cele din zona de producție a laptelui. Studiul a fost comandat de grupul de inițiativă ”Cadrul de Sustenabilitate al Produselor Lactate (DSL)”.

 

Constatările au fost prezentate în Polonia, în cadrul celei de-a 24-a Conferințe a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP24), în cadrul unui eveniment găzduit de ”Cadrul de sustenabilitate a produselor lactate și Platforma globală pentru produse lactate” (PIB).

 

Analiza calculează emisiile de GES din sectorul produselor lactate pe o perioadă de zece ani (2005-2015) și raportează reduceri în toate regiunile lumii. În medie, emisiile de gaze cu efect de seră generate în producția de lapte au scăzut cu aproape 11% (emisii per unitate de produs), de la 2,8, până la 2,5 kg de CO2, echivalent per kg de produs produs.

 

În aceeași perioadă de timp, producția mondială de produse lactate a crescut cu 30%. Acest lucru s-a realizat prin implementarea soluțiilor de mediu, concomitent cu sporirea producției de lapte și a numărului de vaci. Ca urmare a creșterii globale a producției, emisiile absolute au crescut cu doar 18% la nivel global. Este important faptul că FAO observă că, fără îmbunătățirile de eficiență realizate de sector, emisiile totale provenite de la lactate ar fi crescut cu aproape 38%.

 

Cele mai mari reduceri ale intensității emisiilor au avut loc în țările cu venituri mici și medii, cu productivitate redusă în mod tradițional. Deși, ariile geografice dezvoltate de producție de lapte și lactate au redus și intensitatea emisiilor, FAO a remarcat faptul că îmbunătățirea procentuală nu a fost la fel de substanțială, deoarece aceste sisteme funcționau deja la rate mult mai mici.

 

Martial Bernoux, director al diviziei FAO pentru Climă și Mediu, a declarat: „Analiza cuantifică progresul sectorului în îmbunătățirea eficienței producției și creșterea producției cu 30% în perioada 2005-2015. Raportul recunoaște, de asemenea, că mai este mult de făcut, pentru ca sectorul să-și joace rolul în atenuarea schimbărilor climatice.

 

„Încurajăm sectorul lactatelor să se bazeze pe progresele înregistrate până în prezent, folosind această analiză, pentru a identifica și implementa soluții adecvate și durabile, care să ofere alimente nutritive populației mondiale în creștere”.

 

Donald Moore, directorul executiv al PIB și președintele DSF, a declarat: „Mai mult de 6 miliarde de oameni din întreaga lume consumă în mod regulat lapte și alimente lactate ca pe un aliment accesibil, bogat în nutrienți, care furnizează energie și cantități semnificative de proteine ​​de înaltă calitate și micronutrienți.

 

„Analizele provenite de la autorități independente, cum ar fi FAO, oferă orientari importante pentru sector, in eforturile sale de a produce in mod responsabil o alimentatie de inalta calitate in moduri care respecta mediul inconjurator. Sectorul produselor lactate recunoaște responsabilitatea pe care o are pentru a-și îmbunătăți în mod continuu performanța. Suntem pe drumul cel bun, dar mai sunt încă multe de făcut, iar importanța datelor de calitate, corelate cu emisiile de gaze de seră, nu poate fi subevaluată. (Nora Marin-Corespondență de la Bruxelles, 11 decembrie 2018)

Nora Marin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *