Proteinele de mâine pot înlocui oxidul de zinc din dieta purceilor

Proteinele de mâine pot înlocui oxidul de zinc din dieta purceilor

Poate alimentația complementară să înlocuiască oxidul de zinc din dieta porcilor, fără a crește utilizarea antibioticelor sau costurile de producție? O cercetare a acestor teme tocmai a fost finalizată de către Universitatea din Copenha împreună cu firmele FermentationExperts și European Protein, acestea din urmă producând proteină complementară fermentată cu acid lactic. Rezultatele au făcute publice la Summit-ul ”Zero Zinc”, desfășurat recent la Copenhaga.

 

Regimuri de nutriție

 

„Deseori vedem studii de hrănire în cazuri în care proteina a fost redusă pentru a minimiza diareea care afectează creșterea purceilor și care are un impact negativ asupra liniei de bază a fermierilor. De aceea. trebuie să avem o soluție de nutriție cu o cantitate standard de proteine, care este durabilă din punct de vedere financiar pentru fermier. Aceasta s-a dovedit a fi proteina EP100i”, a declarat Jens Legarth, CEO al European Protein, în legătură cu rezultatul cercetării.

 

Pentru ducerea la bun sfârșit a cercetării, mai întâi au fost stabilite regimurile de hrănire. În consecință, a fost efectuat un studiu cu privire la trei grupe de porcine cu cele trei regimuri de hrănire:

 

  1. Dieta de baza – grup de control
  2. Dieta de bază la care s-au adăugat 2.500 ppm grup de oxid de zinc
  3. Dieta de bază la care s-au adăugat 10% grupul EP100i

 

Toate dietele au conținut cantitatea standard de proteină la care s-au adăugat proteine ​​suplimentare. Rezultatele obținute au fost foarte surprinzătoare.

 

”Am învățat din acest studiu pilot că putem înlocui zincul fără a crește mortalitatea și costul furajelor pentru agricultor. Era ceva nou pentru noi, deoarece, zincul prescris părea că dăunează sistemului imunitar, împiedicând răspunsul inflamator din intestin. Acum, avem suficiente dovezi pentru a dovedi că proteina fermentată are exact opusul efectului bănuit, și anume, forțarea sistemului imunitar și, prin urmare, reducerea riscului de inflamație intestinală ”, concluzionează Jens Legarth.

 

Zincul influențează bacteriile intestinale la fel ca proteine ​​fermentate

 

Diversitatea bacteriilor intestinale și echilibrul dintre bacteriile benefice și bacteriile comensale din intestin sunt importante pentru sănătatea și bunăstarea generală a porcului.

 

Însă, ceea ce a arătat studiul, a fost că oxidul de zinc a mărit diversitatea bacteriilor și a permis prezența mult mai multor bacterii de acid lactic în intestin. Bacteriile benefice au reprimat apoi bacteriile care provoacă boli și au creat un intestin echilibrat care susține sănătatea porcinelor. Acesta este unul dintre motivele pentru care oxidul de zinc se ocupă efectiv de diaree.

 

Când s-a comparat diversitatea și echilibrul dintre cele trei regimuri de hrănire, s-a constatat că proteina fermentată cu acid lactic a modificat bacteriile intestinului într-o manieră foarte asemănătoare cu cea a oxidului de zinc. În ambele cazuri, cantitatea de bacterii din acidul lactic a fost mai mult decât dublă, diversitatea s-a îmbunătățit și echilibrul a fost restabilit. Dieta bazală nu a avut nicio influență pozitivă asupra diversității, nici nu a promovat bacterii de acid lactic.

 

”Nu ne-am aștepta să găsim că oxidul de zinc are un efect modulator similar, asupra bacteriilor intestinale, ca proteinele ​​fermentate. Similitudinea este izbitoare și ar putea fi motivul pentru care EP100i a avut succes atunci când vine vorba de susținerea sănătății intestinului”, spune Jens Legarth.

 

Colateral, trebuie spus că studii anterioare au arătat că diversitatea creată de EP100i este consecventă, atunci când se adaugă suplimentul, și că suplimentul nu va declanșa rezistență.

 

Alimentarea corectă îmbunătățește sistemul imunitar și aportul de hrană

 

Sistemul imunitar al purceilor tineri este fragil și ușor influențat de soluțiile complementare de hrănire suplimentate. Asigurați-vă că este dezvoltat un sistem imunitar funcțional, având sens atât pentru bunăstarea porcilor, cât și în ceea ce privește lupta împotriva bolilor și asigurarea unui consum mai bun de hrană. Studiul mai arată că hrana adecvată poate avea o mare influență asupra dezvoltării sistemului imunitar și a aportului alimentar.

 

Un consum ridicat de hrană depinde de capacitatea porcului de a absorbi substanțele nutritive. Un intestin care este ”bine echipat”, are o probabilitate mai mare de a absorbi eficient nutrientii, asigurandu-se astfel o utilizare mai buna a furajelor. Studiul arată totodată că oxidul de zinc și EP100i au  o dezvoltare pozitivă a mucoasei intestinale.

 

Construirea unei armuri împotriva bacteriilor cauzatoare

 

Grosimea barierei intestinale sau a căptușelii arată cât de eficientă este această soluție de a preveni apariția bacteriilor care cauzează boli în fluxul sanguin al porcilor. Bariera funcționează ca o armură contra bacteriilor care provoacă boli, iar studiul a arătat că porcii hrăniți cu proteine ​​fermentate au îmbunătățit semnificativ grosimea barierei intestinale, în comparație cu grupul martor. Iar zincul a avut un efect mai puțin pozitiv asupra mucoasei, comparativ cu EP100i.

 

Zincul provoacă inflamații

 

Inflamația intestinului este o problemă comună, larg răspândită în producția de porcine. Deși oxidul de zinc tratează efectiv diareea, acționează la fel ca antibioticele, fiind un factor generos de inflamație a intestinului. La prelevarea probelor de țesut al purceilor din cele trei regimuri de hrană diferite, am constatat că porcii hrăniți cu oxid de zinc au avut un sistem imunitar mai puțin dezvoltat, comparativ cu EP100i, și că porcii de oxid de zinc au suferit de o inflamație severă a intestinului.

 

”Utilizarea de zinc pur si simplu impinge problema intr-o etapa ulterioara în productia de porci si asigură o continuă nevoie de antibiotice, deoarece porcul nu are niciun sistem imunitar nativ, pentru a lupta împotriva infecțiilor. Soluția de moment o reprezintă antibioticele, dar acestea contribuie la o barieră intestinală și mai slabă, ceea ce face loc ca bacteriile să intre în fluxul sanguin. Așadar, este un cerc vicios, de aceea încercăm să luptăm cu ajutorul proteinei fermentate cu acid lactic”, argumentează Jens Legarth.

 

Proteina vegetală este soluția de mâine

 

Produsul EP100i a fost testat în mai multe locuri de producție a porcilor, iar rezultatele generale au fost aceleași. Proteina vegetală fermentată poate înlocui proteinele mai scumpe, cum ar fi făina de pește și plasma de sânge și, în același timp, poate înlocui oxidul de zinc, fără a compromite rezultatele producției. Fermierii pot salva, atât proteina animală scumpă, cât și costul oxidului de zinc.

Mircea Demeter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *