Ferma

266

CE: Noile norme privind bunăstarea animalelor au fost amânate în numele dialogului strategic

autor

MeetMilk.ro

distribuie

După ce a prezentat doar o mică parte din revizuirea promisă a legislației privind bunăstarea animalelor, Comisia a declarat în plenul Parlamentului European că o revizuire trebuie să se bazeze pe un dialog strategic cu părțile interesate, informează Euractiv.

O revizuire generală

Comisia s-a angajat la o revizuire generală a legislației privind bunăstarea animalelor în 2020, cu propuneri așteptate la sfârșitul anului 2023. În cele din urmă, executivul blocului a depus doar propuneri pentru reguli mai stricte privind transportul animalelor.

Propunerile anunțate, dar eliminate de Comisie, cum ar fi norme mai stricte privind cuștile, modificarea regulilor de sacrificare și etichetarea bunăstării animalelor, „vor trebui să fie gândite într-un mod durabil pentru sectorul agroalimentar”, cu „consultarea părților interesate” și o perioadă de tranziție suficientă”, a declarat comisarul european pentru coeziune și reformă, Elisa Ferreira, în plenul Parlamentului.

La dezbatere, Ferreira a înlocuit-o pe comisarul Stella Kyriakides, care se ocupă de dosar. Dialogul strategic lansat la sfârșitul lunii ianuarie de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, va fi „un forum ideal pentru aceste discuții”, a adăugat ea.

În 2020, Comisia a anunțat o revizuire generală a legislației europene privind bunăstarea animalelor, ca parte a strategiei Farm to fork.

Deși evaluarea impactului asupra propunerii a trecut de consiliul de control al calității al Comisiei vara trecută, executivul s-a abținut să lanseze o revizuire cuprinzătoare în mandatul actual.

Cu toate acestea, în ultimii ani, presiunea a crescut în Parlamentul European și societatea civilă, așa cum se ilustrează în scrisoarea a aproximativ o sută de deputați europeni din septembrie 2023, care solicita o revizuire urgentă a legislației și Inițiativa cetățenilor europeni (ICE) „Sfârșit „The Cage Age”, care a strâns peste un milion de semnături.

Dialog strategic privind bunăstarea animalelor

În timpul dezbaterii în plen, deputații au fost împărțiți. „În ultimii patru ani, Comisia a făcut promisiuni bune care nu au fost respectate […] Ce așteptăm pentru a pune capăt suferinței animalelor?” a întrebat Niels Fuglsang (S&D/Danemarca), solicitând „cel puțin o foaie de parcurs, o dată, un termen limită” pentru noua legislație.

Ca răspuns la dorința Comisiei de a stabili un dialog strategic, germanul Martin Häusling (Verzi/ALE) a recunoscut că „protecția animalelor, ca și protecția mediului, are un cost, dar este scopul de a avea carne ieftină, indiferent de suferința animalelor?”

În timp ce unii parlamentari au cerut progrese înainte de alegerile europene din iunie, alții, precum Caroline Roose (Verzi/ALE), miază deja pe următorul mandat:

„Nu mai vorbesc cu Comisia. Cetăţeni, votaţi pentru cei care vor apăra cu adevărat animalele”, a spus ecologistul.

Ferrera a răspuns amintind europarlamentarilor că două „legi majore” au fost propuse în decembrie anul trecut, unul privind transportul animalelor și celălalt privind bunăstarea și trasabilitatea animalelor de companie.

Creștin-democratul român Daniel Buda (PPE) a fost de partea lui Ferreira. „Trebuie să elaborăm texte în cooperare cu fermierii și crescătorii pentru a dezvolta o politică eficientă și corectă.

Beata Mazurek (ECR/Polonia), a avertizat că în ultimele luni, fermierii au ieșit în stradă și din cauza regulilor „nerealiste” privind bunăstarea animalelor.

Alți europarlamentari, afiliați grupului ID de extremă dreapta, au deplâns faptul că în unele țări este permis sacrificarea rituală.

Patricia Chagnon (ID/Franța) a arătat cu degetul către produse importate din țări terțe, crescute în condiții problematice care provoacă suferință animalelor și concurență neloială fermierilor.

Comisia Europeană a făcut propuneri pentru reguli mai stricte privind transportul animalelor și animalele de companie, dar militanții au criticat o serie de lacune, în timp ce o mare parte din revizuirea bunăstării animalelor avută în vedere inițial a fost lăsată pentru următorul mandat.

Armonizarea regulilor existente

Potrivit Comisiei, lipsa de armonizare a reglementărilor în cadrul UE fragmentează piața unică și penalizează anumite ferme.

Un raport al Curții de Conturi Europene (CCE) publicat în aprilie 2023 a arătat că regulile actuale sunt aplicate inegal, atât între statele membre, cât și între regiuni.

„Imaginile îngrozitoare care ies din ferme nu ar mai exista dacă statele membre ar respecta legislația în vigoare! Trebuie să fie pusă în aplicare”, a declarat europarlamentarul italian Herbert Dorfmann (PPE).

Ferreira a subliniat că „fermierii trebuie să poată investi și să beneficieze de toate oportunitățile de pe piață, care vor merge mână în mână cu îmbunătățirea bunăstării animalelor”.

Pentru europarlamentarul spaniol Clara Aguilera (S&D), există și o nedreptate teritorială. Regiunile periferice – cum ar fi regiunea ei Andaluzia – care au o nevoie mai mare de a transporta animale, sunt mai afectate de standardele europene, a spus ea.

Comisia le-a spus parlamentarilor că a demarat lucrările privind conformitatea cu legislația în vigoare. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2