Tehnologii

445

EFSA confirmă problemele de sănătate legate de prezența arsenicului anorganic din alimente

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit institutiei europene, expunerea consumatorilor la arsenul anorganic din alimente ridică o problemă de sănătate, conform concluziilor celei mai recente evaluări a riscurilor efectuate de EFSA pentru acest contaminant.

Constatarea confirmă rezultatul evaluării anterioare a EFSA a riscurilor legate de prezența arsenului anorganic în alimente din 2009.

Comisia Europeană a cerut EFSA să-și actualizeze evaluarea arsenului anorganic pentru a lua în considerare noi studii privind efectele toxice ale acestuia. EFSA a consultat părțile interesate externe cu privire la proiectul său de aviz și a luat în considerare numeroasele comentarii primite înainte ca acesta să fie finalizat.

Ce alimente conțin arsenic anorganic

Arsenul este un contaminant răspândit, care este prezent atât în mod natural, cât și ca rezultat al activității umane. Arsenicul apare sub diferite forme, in functie de structura sa chimica. Prezentul aviz al EFSA se concentrează pe arsenicul anorganic.

Alimentația este principala sursă de expunere la arsenul anorganic pentru populația generală din Europa.

Principalii factori care contribuie la expunerea alimentară sunt orezul, produsele pe bază de orez și cerealele și produsele pe bază de cereale. Apa potabilă contribuie, de asemenea, la expunere, deși nivelurile sunt de obicei scăzute în Europa.

Riscuri de sanatate

Aportul pe termen lung de arsenic anorganic a fost asociat cu o serie de efecte adverse asupra sănătății umane, inclusiv cu unele forme de cancer.

Pentru evaluarea sa, EFSA a considerat incidența crescută a cancerelor de piele asociate cu expunerea la arsenic anorganic drept cel mai relevant efect dăunător. Experții au ajuns la concluzia că asigurarea protecției împotriva cancerului de piele va fi și protectoare împotriva altor efecte potențial dăunătoare.

Atunci când evaluează substanțele genotoxice și cancerigene care sunt prezente neintenționat în lanțul alimentar, EFSA calculează o marjă de expunere (MOE) pentru consumatori.

MOE este un raport dintre doi factori: doza la care se observă un efect advers mic, dar măsurabil și nivelul de expunere la o substanță pentru o anumită populație. Un MOE scăzut reprezintă un risc mai mare decât un MOE mai mare.

Pe baza datelor disponibile din studiile pe oameni, un MOE de 1 sau mai puțin ar corespunde unui nivel de expunere la arsenic anorganic care ar putea fi asociat cu un risc crescut de cancer de piele.

La adulți, MOE sunt scăzute – variind între 2 și 0,4 pentru consumatorii medii și între 0,9 și 0,2 pentru consumatorii mari. Experții au concluzionat că acest lucru ridică o problemă de sănătate.

Pasii urmatori

EFSA evaluează, de asemenea, riscurile potențiale legate de expunerea la arsen organic din alimente. Odată ce această evaluare a riscurilor este finalizată, vor fi evaluate posibilele riscuri ale expunerii combinate la arsenul organic și anorganic din alimente.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2