Ferma

263

Exportul Rusiei de carne de porc în China începe înainte de termen

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Organismul de supraveghere veterinar rus Rosselhoznadzor a început înregistrarea primelor 3 companii pentru exporturile de carne de porc în China. Primele livrări sunt scadente în următoarele 2 luni, informează PigProgress. Acest lucru va duce la distorsionarea pieței internaționale și, în special, a celei din Europa.

Miratorg în prim-plan

Anterior, viceprim-ministrul Rusiei Victoria Abramchenko și crescătorii de porci ruși au anticipat că primele loturi de carne de porc rusească vor fi livrate clienților chinezi la jumătatea anului 2024.

Rosselhoznadzor a transmis părții chineze informații despre îndeplinirea recomandărilor pe care oficialii chinezi le-au dat în timpul inspecțiilor la capacitățile de producție de carne de porc din Rusia între 4 și 14 decembrie.

Cel mai mare producător și procesator de carne de porc din Rusia, Miratorg, se numără printre cele 3 companii care se pregătesc să exporte carne de porc în China, a informat postul local de știri ROSNG. Agenția guvernamentală rusă Agroexport a mai raportat anterior că Sibagro, o companie proeminentă de porci siberian, lucrează și la lansarea exporturilor de carne de porc pe piața chineză.

Surplusul se profilează

Autoritățile ruse s-ar putea grăbi să înceapă exporturile în China pentru a evita o ofertă excesivă pe piața internă. Acest lucru încă se profilează, în ciuda unei creșteri substanțiale a consumului în anul precedent.

În ultimele 2 luni, prețul mediu al porcilor vii din Rusia a scăzut cu 25%, a calculat Asociația Națională a Cărnii din Rusia (RMA). Într-o oarecare măsură, dinamica prețurilor este atribuită unui factor sezonier, deoarece prețurile la carne de porc sunt în mod tradițional mai mari în timpul sezonului de grătar și mai scăzute în lunile mai reci.

În ciuda turbulențelor de preț, RMA se aștepta ca consumul de carne din țară să continue să crească. În 2024, se așteaptă să ajungă la 80 kg pe cap de locuitor.

Prognoze ”umile”

Nu există claritate cu privire la volumele de export planificate. Yuri Kovalev, președintele Uniunii Ruse a Producătorilor de Carne de Porc (RUPP), a estimat că exportatorii ruși ar putea prelua o cotă de 10% din importurile de carne de porc din China, egală cu 2 milioane de tone.

În 2024, fermierii ruși, însă, nu își vor putea dezvălui pe deplin potențialul, a spus RUPP într-o declarație recentă. În acest an, livrările vor fi probabil limitate la doar 25.000 până la 30.000 de tone din cauza necesității de a trece înregistrarea, de a se adapta la piața chineză și de a construi lanțuri logistice și financiare cuprinzătoare, a spus RUPP.

În 2023, crescătorii de porci ruși au exportat 255.000 de tone de carne de porc, cu 66% mai mult față de anul precedent, a spus RUPP.

Exportul către China a cărnii de porc din Rusia poate avea efecte pe piața europeană, cu implicații și asupra importurilor românești de carne de porc. (Foto: Pixabay)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2