Ferma

267

Geneticienii sunt tot mai aproape de reproducerea porcilor rezistenți la PRRS

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Compania de genetică Genus, compania-mamă a crescătorului PIC, a finalizat un pas următor în cercetarea la porcii rezistenți la Sindromul Reproductiv și Respirator Porcin (PRRS), informează PigProgress. Se așteaptă acum aprobarea Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Porci sănătoși care rezistă PRRS

Proiectul de cercetare presupune editarea genelor, o aplicație potrivită de utilizat în cazurile în care este implicată o singură genă; în acest caz, eliminând o singură genă pentru producerea proteinei de suprafață. Aceste modificări genice au ca rezultat porcii cărora le lipsește o proteină pe suprafața celulelor lor, care permite intrarea virusului PRRS.

Geneticienii de gen au raportat despre cea mai recentă dezvoltare într-o nouă lucrare științifică, publicată în The CRISPR Journal, un titlu revizuit de colegi dedicat editării genelor.

Echipa „a produs porci sănătoși care au rezistat infecției cu virusul PRRS, așa cum este determinat de provocările macrofage și animale. Această populație fondatoare va fi folosită pentru testarea suplimentară a bolilor și a trăsăturilor, înmulțire și distribuție comercială, după aprobarea de reglementare.”

Echipa a finalizat editarea genelor prin injectarea de zigoți de porc (ouă fertilizate) cu bacterii Streptococcus pyogenes cu complexul de editare a genelor CRISPR-Cas9 și ribonucleoproteină (RNP).

Aceasta a implicat sincronizarea ciclurilor estrale ale donatoarelor și ale stropilor surogat. Animalele donatoare au fost inseminare artificial de două ori. Aproximativ 16 ore mai târziu, zigoții prezumtivi au fost recoltați și injectați cu RNP/Cas9, iar scroafele donatoare au fost apoi inseminare.

În lucrarea lor, echipa a remarcat că „generația acestei populații fondatoare nu a fost lipsită de provocări” (de exemplu, doar aproximativ 20% dintre porci au avut editarea comercială intenționată).

Liniile părinte

În legătură cu activitățile Genus, prof. Alison Van Eenennaam, extensie cooperativă în genomica animală și biotehnologie la Universitatea din California, Davis, a remarcat recent într-un mijloc de presă din SUA că pentru a trece la creșterea comercială a acestor porci în industrie, modificarea genelor trebuie să fie introdus în toate liniile parentale care alcătuiesc încrucișarea în patru căi, care este comună în multe programe de reproducere.

Acestea sunt Duroc, Landrace, Large White și stocul bunici „sintetic”. Mai mult, este necesară o modificare a genei homozigote (ambele catenele ADN).

Pentru a face acest lucru, Genus a stabilit că trebuie să editeze 10 până la 20 de porci cu „merit genetic ridicat” în fiecare dintre cele 4 linii parentale. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2