Ferma

350

Impactul excesului de concentrate asupra producției de lapte

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În condițiile în care tot mai mulți fermieri optează pentru instalarea sistemelor automate de muls, ar trebui să se acorde atenție dacă vacile au suficient timp pentru a consuma niveluri suficiente de concentrate în timpul mulsului, informează DairyGlobal.

Un studiu

Deoarece vacile petrec mai puțin timp mulse în timpul fiecărei vizite la robot, s-ar putea presupune că nu consumă suficiente concentrate pentru întreținere și producție. Pentru a contracara această problemă, unii fermieri instalează alimentatoare în afara sălii de muls, pentru a permite un aport suplimentar de concentrat, dar ar putea acestea să aibă un impact negativ asupra frecvenței vizitelor roboților?

Exact pentru asta a fost realizat un studiu în Irlanda de Nord, întreprins de AFBI. AFBI a examinat beneficiile sistemelor robotizate și modul în care diferite sisteme de hrănire au afectat mulsul, randamentul și utilizarea concentratului.

Unul dintre aspectele de bază ale studiului s-a concentrat pe ipoteza că atunci când fermierii, în special din Irlanda de Nord, trec la un sistem automat de muls, de obicei, trec la un model de fătare pe tot parcursul anului. Această mișcare are ca rezultat cerințe de energie variate în cadrul efectivului și satisfacerea acestor nevoi variate ale vacilor individuale printr-o rație mixtă parțială (PMR) este adesea foarte dificilă.

Prin urmare, este necesar să se furnizeze vacilor care au un necesar mare de energie (de obicei la începutul lactației și pentru vacile cu randament ridicat) un concentrat suplimentar. În mod obișnuit, acest lucru se face în stația de alimentare a robotului de muls sau prin alimentatoarele din afara salonului.

Consumul de concentrate

În cadrul sistemelor automate de muls, alimentatorul pare alegerea firească pentru a hrăni concentratele de vaci. Cu toate acestea, cantitatea de concentrat pe care o vacă este capabilă să o consume este limitată de frecvența ei de muls, timpul de muls și viteza de mâncare.

Toate acestea pot duce la faptul că vacile pur și simplu să nu aibă suficient timp în robotul de muls pentru a consuma o cantitate adecvată de concentrate. Hrănitoarele din afara salonului au fost sugerate ca o sursă utilă de concentrat suplimentar pentru sistemele automate de muls.

Cu toate acestea, deoarece furnizarea de hrană concentrată în cadrul robotului este folosită pentru a motiva vacile să fie mulse, este important să înțelegem dacă hrănirea cu concentrat suplimentar în afara salonului ar avea un impact negativ asupra frecvenței vizitelor robotului sau nu.

Detalii de studiu

În scopul acestui studiu, AFBI a găzduit 48 de vaci folosind 1 robot de muls și 2 hrănitori în afara salonului. PMR care conține 80% siloz de iarbă și 20% recoltă integrală, plus 2 kg amestec de concentrat per vaca, a fost hrănit o dată pe zi.

Vacile au fost împărțite în 2 grupuri diferite și hrănite diferit pentru a-și evalua activitatea. Primul grup, vacile „robot înalte” (robot high), au primit 80% din rația suplimentară de concentrat în stația de hrănire a robotului de muls și 20% prin hrănitori din afara salonului.

Al doilea grup, vacile scunde („robot low”), au primit 20% din concentratul suplimentar în stația de hrănire a robotului de muls și 80% prin hrănitori din afara salonului. Aceste cantități suplimentare de concentrat au fost furnizate pe bază de furaj la randament, dar un minim de 1 kg per vaca pe zi a fost întotdeauna oferit prin stația de hrănire a robotului de muls.

Cu personalul care înregistrează PMR și aportul de concentrat per vacă, studiul a explorat efectele alocării concentratului asupra vizitelor la robotul de muls și la hrănitoarele din afara salonului, aportul de concentrat și PMR, producția de lapte și timpul de culcare.

Rezultatul studiului

Nu au existat diferențe între grupuri în ceea ce privește numărul de vizite de muls reușite, în cazul în care vaca a fost mulsă, sau vizite de muls nereușite, când vaca se întoarce la robot prea curând după vizita anterioară și nu este mulsă. Cu toate acestea, ratele de vizită la hrănitoarele din afara salonului au diferit, deoarece vacile „robot înalt” au vizitat hrănitoarele în medie de 8,01 ori mai puține pe săptămână decât vacile „robot low”.

Vacile „robot high” au avut o frecvență deosebit de scăzută a vizitelor în afara salonului în săptămâna 4, cu aproape jumătate din câte vizite decât vacile „robot low”. Vacile „robot low” au consumat mai mult din rația zilnică de concentrat alocată, o combinație atât a stației de alimentare cu robot, cât și a alimentatoarelor din afara salonului, lăsând în medie 192,5 g în comparație cu vacile „robot high” care au lăsat o medie de 379 g.

  Vacile „robot high” au consumat în medie 46,3 kg de PMR, în timp ce vacile „robot low” consumau în medie 49,4 kg. Cu toate acestea, vacile „robot high” au consumat mai puțin PMR decât vacile „robot low” numai în săptămâna 1, după aceea nu au existat diferențe în aportul de PMR între tratamente. De asemenea, nu au existat diferențe de producție de lapte între tratamente.

Concluzii

Studiul a constatat că frecvența de muls nu a fost afectată atunci când vacilor li s-a oferit cea mai mare parte din rația lor de concentrat în hrănitoarele din afara salonului. În conformitate cu aceasta, randamentul nu a fost afectat de locația în care au fost furnizate cele mai multe concentrate.

În plus, vacile care au primit cea mai mare parte din concentratul lor în robotul de muls nu au prezentat un număr mai mare de vizite de muls nereușite. Astfel, nu a fost de mirare că nu a existat nici un efect asupra timpului de odihnă.

Interesant este că vacile cu o alocare mai mare în cadrul hrănitorilor din afara salonului le-au vizitat mai des, ceea ce înseamnă că vacile își pot ajusta vizitele după cum este necesar pentru a-și atinge cerințele energetice.

Deși producția de lapte a fost menținută indiferent de modelele de alocare a furajelor, vacile cu alocări mai mari în robotul de muls au lăsat neconsumate cantități mai mari de concentrat, ceea ce este un domeniu de îngrijorare.

Acest lucru confirmă în continuare faptul că consumul de niveluri foarte ridicate de concentrat în robotul de muls este limitat de timpul disponibil în timpul mulsului. Este posibil ca multe vaci să nu aibă suficient timp în timpul mulsului pentru a-și consuma rația completă de hrană.

În ceea ce privește aportul de PMR, vacile furnizate cu mai mult concentrat în robotul de muls au avut aporturi de PMR mai mici în săptămâna 1 decât cele furnizate cu mai mult concentrat în hrănitorul din afara salonului, dar efectele nu au persistat în săptămâna 1.

De ținut minte

Oferirea de concentrate vacilor departe de robotul de muls nu are efecte adverse asupra vizitelor robotului, recoltelor sau timpului de culcare.

Cu toate acestea, furnizarea de mai multe furaje în afara robotului de muls a redus cantitatea de concentrat rămasă neconsumată, ceea ce ar avea un efect benefic asupra eficienței fermei.

Fermierii ar trebui să se asigure că vacile nu sunt supraalocate hranei concentrate în robotul de muls. (Foto: Freepik)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2