Ferma

375

Muntenegru a devenit a 27-a țară din Europa care a raportat apariția PPA

autor

MeetMilk.ro

distribuie

O altă țară din Europa de Est a raportat apariția pestei porcine africane (PPA) în interiorul granițelor sale. Potrivit PigProgress, Muntenegru este a 27-a țară din Europa care a raportat virusul, de când virusul a apărut în zona caucaziană în 2008.

Autoritățile din Muntenegru au raportat găsirea a 2 carcase de mistreți infectați la 500 m de granița cu Bosnia și Herțegovina. Au fost găsiți aproape de satul Kovaci din regiunea Nikšić.

În Bosnia și Herțegovina vecină, virusul a fost confirmat pentru prima oară în iunie 2023. Până acum, virusul a reușit să se răspândească în întreaga țară. Autoritățile au găsit 47 de mistreți infectați, dar mulți alții în ferme mai mici de porci domestici.

Numărul deceselor porcilor domestici infectați și al celor sacrificați din cauza prezenței PPA a crescut la peste 60.000. Majoritatea acestor cazuri au avut loc în nordul îndepărtat, aproape de granița cu Serbia.

Până acum, aproape toate țările din Europa de Est au raportat focare de pestă porcină africană fie la mistreți, fie la populația sa domestică.

Doar Albania nu a raportat până acum focare. În ceea ce privește vecinul Kosovo, care sa declarat independent în 2008, lipsesc datele oficiale. Republica relativ tânără nu este menționată în rapoartele Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH).

Dintre toate țările care s-au confruntat cu focare de PPA, doar Republica Cehă și Belgia au reușit să elimine virusul.

Până acum, Republica Cehă s-a confruntat cu noi focare în altă parte a țării. În plus, Suedia pare să-și controleze focarele destul de repede – și există speranța că țara va fi declarată liberă de PPA în toamna lui 2024. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2