Repere

335

Nu toate alimentele ultraprocesate au impact negativ asupra sănătății

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Intensificarea criticilor la adresa alimentelor ultra-procesate, fără o luare în considerare nuanțată a nutriției lor, ar putea gudrona în mod nedrept unele cărnuri și lapte pe bază de plante care „se compară bine cu omologii lor de origine animală”, care pot fi privite mai favorabil deoarece sunt clasificate ca neprocesate sau minim procesate. , conform cercetărilor prezentate la Food & Nutrition Conference & Expo, informează DairyReporter.

Multe demonizări gratuite

„Demonizarea alimentelor ultraprocesate din cauza procesării, mai degrabă decât a formulării lor nesănătoase, ar putea submina acceptarea publică a procesării ca fiind esențială pentru dezvoltarea alimentelor nutritive care sunt accesibile, durabile, sigure împotriva bolilor transmise prin alimente” și sigure pentru depozitare și transport, Mark Messina, director al științei și cercetării nutriției pentru Soy Nutrition Institute Global, a argumentat la FNCE.

De exemplu, a explicat el, multe cărnuri pe bază de plante create în ultimii ani pentru a reproduce cu mai multă acuratețe experiența alimentară a proteinelor animale sunt considerate ultra-procesate în conformitate cu sistemul de clasificare NOVA, care împarte alimentele în patru categorii în funcție de procesarea la care sunt supuse.

În cadrul NOVA, primul grup include alimente neprocesate sau minim procesate, cum ar fi fructele și legumele întregi, carnea și laptele, al doilea este ingredientele culinare procesate, cum ar fi untul și oțetul, care sunt consumate în mod obișnuit cu alimentele din grupa unu.

Al treilea grup este procesat și include o combinație de ingrediente din grupele unu și doi, în principal pentru conservare, iar al patrulea este ultra-procesat. Acest ultim grup, în care se încadrează cea mai mare parte a cărnii și a laptelui pe bază de plante, sunt făcute cu ingrediente non-casnice, chimicale, coloranți, îndulcitori, ingrediente industriale și sunt de obicei bogate în grăsimi, zahăr și sare, conform sistemului NOVA.

Produsele din acest grup sunt adesea asociate cu nenumărate probleme de sănătate, inclusiv diabet, obezitate, risc crescut de cancer și multe altele, bazate pe cercetări care au apărut rapid, care au determinat guvernul SUA să înscrie Comitetului Consultativ al Ghidurilor Alimentare să analizeze modul în care procesarea afectează creșterea, organismul. compoziția și riscul de obezitate și găzduirea unui atelier de două zile care examinează alimentele ultraprocesate.

Alimentele ultraprocesate nu au un impact identic asupra sănătății

În timp ce Messina nu contestă faptul că multe cărni și lapte pe bază de plante sunt foarte procesate, el spune că „peria foarte largă” cu care sistemul NOVA pictează produsele face dificilă înțelegerea valorii nutriționale și a impactului asupra sănătății – atât în detrimentul cât și benefic.

„Este de neconceput ca toate alimentele care sunt clasificate ca ultra-procesate să aibă un efect similar asupra sănătății noastre”, a spus el.

De exemplu, el a subliniat un studiu pe 200.000 de indivizi care au fost urmăriți timp de 24 până la 40 de ani, dintre care aproximativ 20.000 au dezvoltat diabet. Cercetătorii au descoperit că unele alimente ultraprocesate au fost asociate cu un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip doi, iar unele au fost asociate cu un risc mai scăzut.

Această diviziune a fost susținută în continuare de cercetări pe care Messina a ajutat-o la efectuarea care a comparat profilurile nutriționale a cinci burgeri pe bază de proteine din soia cu cele făcute cu 80% carne de vită slabă și profilurile nutriționale a două lapte de soia cu lapte de vacă integral și 2%.

Densitatea energetică

Studiul a constatat că densitatea energetică a burgerilor de soia este similară sau mai mică decât cea a cărnii de vită și că burgerii pe bază de soia conțineau cantități similare sau mai mari de proteine, cantități mai mari de fibre alimentare și cantități mai mici de grăsimi decât carnea de vită.

De asemenea, studiul a constatat că laptele de soia avea o densitate energetică mai mică decât laptele de vacă integral și 2% și niveluri similare de proteine. Laptele de soia conținea, de asemenea, aproximativ 2 grame de fibre per serviciu, în timp ce laptele de vacă nu avea niciuna.

„Produsele din soia, în ciuda faptului că au fost clasificate drept ultra-procesate, s-au descurcat mai favorabil decât produsele de origine animală”, a spus el.

Dar, a adăugat el, această diferență este pierdută pentru majoritatea oamenilor, având în vedere modul în care procesarea este înfățișată în prezent și cum ea eclipsează faptele nutriționale.

Ca atare, el susține că mai multe cercetări asupra mecanicii modului în care alimentele procesate influențează modelele de alimentație și sănătatea este necesară „urgent”, precum și o discuție mai nuanțată despre profilurile nutriționale ale produselor individuale și impactul potențial asupra sănătății. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2