Ferma

253

O nouă modalitate de a testa rezistența la stres a porcilor: Analiza părului

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Hormonii de stres pot fi măsurați prin analize de sânge, dar o abordare neinvazivă și economică este aceea de a analiza cât de mult hormon de stres este „blocat” în părul porcului, relevă PigProgress.

O nouă fereastră

Porcii care sunt în general rezistenți la stres sunt, de asemenea, mai rezistenți la boli și demonstrează o performanță generală mai bună. Acest fapt este deja folosit într-o oarecare măsură în programele de creștere a porcilor și a altor tipuri de animale.

O nouă fereastră în reziliența la stres la porci – prin analiza părului – va duce la o reproducere mai mare și mai precisă în legătură cu acest fapt în viitor.

Stresul pentru porci poate proveni din schimbări în mediul lor, transport, condiții neadecvate în hambar sau camion, incertitudine cu privire la programele de hrănire și multe altele. Și pentru că sunt ținuți în grupuri pentru o parte a vieții lor, porcii se confruntă și cu stres social.

Indicatori de stres

Indicatorii de stres sunt grupați în 3 categorii principale. Aceștia sunt: indicatori cauzali (anumite comportamente, cum ar fi mușcatul cozii, tipul și numărul de interacțiuni sociale), indicatori de răspuns biologic (de exemplu, nivelul hormonilor de stres din sânge) și indicatori de consecință (performanța generală).

După cum sa menționat, hormonii de stres pot fi măsurați prin analize de sânge, dar o abordare non-invazivă și economică este de a tăia și analiza cât de mult hormon de stres este „blocat” în părul porcului.

Cercetarea în acest mod de măsurare a stresului a fost începută în urmă cu câțiva ani de către Dr. Jack Dekkers de la Universitatea de Stat din Iowa și colegii săi de acolo, și în Canada, la Universitățile din Saskatchewan și Alberta și la Centre de développement du porc din Quebec.

Părul spune povestea

Analiza de eșantionare a părului nu este doar neinvazivă, dar Dekkers a explicat recent că spune o poveste diferită de analiza de sânge pentru nivelul hormonului de stres.

Adică, pe măsură ce părul crește, unii hormoni de stres se depun în el și, spre deosebire de nivelurile de hormoni de stres din sânge, care fluctuează tot timpul, se acumulează permanent. Prin urmare, părul crescut pe o anumită perioadă va reflecta răspunsul la stres pe întreaga perioadă.

Studiul a început în 2021. Porcii de cercetare sunt localizați în Quebec, iar hormonii de stres din mostrele de păr de la acești porci sunt măsurați la Universitatea din Saskatchewan. Datele din acea lucrare sunt analizate acolo și la laboratorul lui Dekkers din Iowa State.

Răspuns la situațiile tipic stresante

Pe lângă răspunsul la stres din cauza introducerii bolii, cercetătorii sunt interesați de modul în care porcii răspund la situații tipice stresante, cum ar fi înțărcarea, transportul și plasarea într-un nou grup în care se formează o nouă ordine socială.

Prin urmare, au fost prelevate mostre de păr în diferite momente ale vieții porcilor de studiu, care numără acum aproximativ 1000 de animale.

Hormoni și ADN

Cercetătorii știu deja că porcii cu un raport scăzut dintre hormonii de stres cortizol și DHEA din păr sunt mai puțin stresați. Care linii genetice au mai multă rezistență la stres pot informa programele de reproducere, dar cercetarea merge mai departe în investigarea bazelor genetice specifice care au ca rezultat o rezistență mai mare sau mai puțină.

În plus, dr. Yolande Seddon, care conduce analiza la Universitatea din Sask și servește, de asemenea, ca organizatie de cercetare industrială NSERC în bunăstarea porcinelor pentru Canada, spune că un alt obiectiv pe termen lung al echipei de cercetare este utilizarea acestei metode de analiză pentru a evalua bunăstarea animalelor în sistemele actuale de creștere a porcilor.

Ea adaugă că, deoarece părul poate fi depozitat cu ușurință, mostrele pot fi, de asemenea, analizate în studii viitoare pe măsură ce tehnologia evoluează. (Foto: Dreamstime) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2