Tehnologii

209

O urgență: Adoptarea biotehnologiei și bioproducției în UE

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Inițiativa „Sprijinirea biotehnologiei și bioproducției în UE” oferă promisiunea, deși nu încă angajamentul, pentru biotehnologia în UE la scara și viziunea necesare pentru semnificația globală. EuropaBio privește în interior și în viitor, precizează Euractiv.

Ambiie și viziune

  „Ambiția, viziunea și urgența sunt apelurile de la EuropaBio pentru această inițiativă promițătoare. Următoarea Comisie trebuie să combine viziunea pe termen lung și ambițiile îndrăznețe cu atenția imediată și urgentă pentru a rezolva barierele existente în calea creșterii.

Lumea accelerează producția industrială din biotehnologie și trebuie să mergem cu ea. EuropaBio va fi un partener și va fi un campion la fiecare pas pentru a oferi viitorul biotehnologic al Europei”. Dr Claire Skentelbery, director general EuropaBio.

Europa a salutat Inițiativa pentru biotehnologie și bioproducție pe 20 martie. Aceasta a adus recunoașterea din partea UE că biotehnologia este una dintre tehnologiile globale majore care modelează sănătatea, alimentele noastre și oferă o amprentă industrială cu inovație, durabilitate și reziliență. Inițiativa recunoaște, de asemenea, principalele blocaje, fragmentarea reglementărilor, accesul la finanțare, obstacolele lanțului valoric și recunoașterea publică informată.

În cele din urmă, a recunoscut amprenta economică a biotehnologiei și rolul său vital într-o regiune competitivă la nivel global.

 Între 2008 – 2021, creșterea ocupării forței de muncă din biotehnologie a fost de șapte ori mai mare decât media europeană, valoarea adăugată brută a crescut de 1,5 ori mai repede, iar productivitatea a fost de 2,5 ori mai mare. Cercetarea europeană a prosperat în domeniul biotehnologiei, creând mii de start-up-uri și permițând companiilor de toate dimensiunile să maturizeze valoarea economică și societală.

Să nu fim modesti cu privire la ceea ce realizează biotehnologia. Biotehnologia din domeniul sănătății devine sursa principală a noilor terapii, aducând la îndemână bolile netratabile anterior și trecând de la „gestionare” la „vindecare” cu o frecvență tot mai mare, eliberând pacienții, familiile și sistemele de sănătate.

Biotehnologia industrială deține cheia pentru producția durabilă și inovatoare, oferind produse noi și înlocuitori mai durabile, reducând dependența de resursele fosile, inclusiv energie, scăzând presiunea asupra ecosistemelor și întărirea lanțurilor de aprovizionare, inclusiv producția de alimente, care sunt esențiale deoarece lumea urmărește să îmbunătățească atât. și adaptarea la schimbările climatice.

De la inițiativă la implementare

Acesta nu este primul roadshow politic pentru biotehnologie din Europa. În 2007, Inițiativa privind piața principală a început cu declarația „Dezvoltarea unei economii bazate pe inovare este crucială pentru competitivitate”, iar în 2024, în timp ce biotehnologia își arată viteza comercială, UE este în urmă cu alte regiuni globale în ceea ce privește performanța biotehnologiei.

Această Inițiativă, lansată în ultimele zile ale actualei Comisii, trebuie să prindă rădăcini, să crească și să înflorească rapid. Trebuie să transforme rapid retorica în acțiuni politice și legislative pentru competitivitate, permițând inovatorilor să prospere și creând investiții pe termen lung în infrastructuri, locuri de muncă și competențe în Europa.

Ambiția pentru un Act Biotehnologiei este lăudabilă, dar este urgent să se acționeze acum. Rapoartele de mâine nu înlocuiesc progresul de astăzi.

Un joc global – este Europa un jucător?

Europa întârzie la joc în recunoașterea și utilizarea biotehnologiei și bioproducției. EuropaBio a urmărit ca regiunile globale publică strategii cuprinzătoare, finanțate, bazate pe timp și pe obiective, SUA, China, Japonia, India și Regatul Unit construind din bazele lor științifice puternice.

Câștigătorii acestei curse globale pentru biotehnologie vor deține poziții de piață primară pentru medicamente noi, producție locală rezistentă și lanțuri globale de aprovizionare, toate susținute de tehnologie de înaltă valoare, ocuparea forței de muncă și abilități înalte. Este esențial ca UE să fie în această cursă pentru a fi mai degrabă un jucător decât un client.

Inițiativa recunoaște importanța dialogului global, modelând biotehnologia deasupra Europei. OMS, OMC, Convenția privind diversitatea biologică și Protocolul său de la Cartagena privind biosecuritatea, precum și Cadrul global de biodiversitate Kunming-Montreal fac toate parte dintr-un cadru global armonizat pentru biotehnologie în care CE trebuie să aibă o voce clară.

Numiți-o după numele real

Inițiativa se referă direct la aplicații și componente importante ale biotehnologiei; alimente și hrana pentru animale, remedierea mediului, molecule noi și alternative pentru aplicare în procese și sectoare, asistență medicală avansată, cu terminologie care include microorganisme, enzime, ARNm, ATMP, biorafinării și produse pe bază de bio.

Aceasta trebuie să continue și să se extindă (fermentarea se remarcă prin absența sa) ca parte a vizibilității și recunoașterii biotehnologiei pentru toate părțile interesate, inclusiv factorii de decizie la nivel național și european și cetățenii cărora le ajung deja beneficiile.

Legislația pentru inovarea în biotehnologie

Recunoașterea inovației în biotehnologie ar trebui să fie parte integrantă a propriului nostru ADN legislativ și, totuși, la UE și M la nivelurile statelor membre, ne legăm deja propriile șireturi:

Legislația farmaceutică generală are un efect de amortizare asupra inovației biotehnologice. Studiul EuropaBio privind impactul GPL asupra inovației a arătat că peste 50% dintre terapiile noi între 2018 și 2022 cu desemnarea orfană au provenit de la companii emergente și mici, totuși, exclusivitatea redusă a pieței orfane îi va afecta cel mai puternic pe acești inovatori mai mici, în timp ce reducerea protecției datelor de reglementare erodează. punctul de referință esențial pentru investițiile în medicamente noi.

Noile tehnici ale genomului sunt fundamentul științific de la care crește inovația în biotehnologie, și totuși legislația pentru plante este blocată și protecția inovației este amenințată. Consecințele eșecului în progresul unei astfel de legislații fundamentale au un preț mare pentru ambițiile Europei de inovare și competitivitate în toate sectoarele.

Construit pentru biotehnologie, construit pentru Europa

Inițiativa identifică pe bună dreptate reglementarea ca o componentă critică pentru succesul economic și societal al unei astfel de tehnologii de frontieră transversale. Căile de reglementare complexe, incerte și opace creează o cale de piață prea lentă, costisitoare și vagă pentru investiții.

Europa are nevoie de un cadru de viitor și transversal, construit pentru biotehnologie, care să recunoască cerințele sale unice și să nu își modernizeze sistemele construite pentru chimie și să simplifice și să elimine obstacolele din reglementările existente.

Introducerea sandbox-urilor de reglementare și a căilor simplificate și accelerate de recunoaștere pe piață a parametrilor biotehnologiei sunt esențiale în acest sens. Reglementarea trebuie să se maturizeze alături de inovare și face parte din creșterea industrială de succes din baza puternică de cercetare a Europei. Un hub biotehnologic al UE va oferi, de asemenea, sprijin suplimentar binevenit companiilor în navigarea în cadrul de reglementare complex și adesea copleșitor din toate sectoarele.

Inițiativa identifică în mod important „obstacolele de reglementare care apar la nivel național sau la alte niveluri de guvernanță care împiedică o piață unică eficientă”, care este urgent să le soluționăm acum.

Pe măsură ce raportul Enrico Letta se apropie de publicare, există riscul fragmentării pieței unice pentru produsele și procesele biotehnologice din cauza lipsei de coerență în CE și în statele membre. Aceasta reprezintă o oportunitate pentru Europa de a conduce coerența globală pentru biotehnologie.

Dincolo de reglementări, revizuirea propusă a amprentei ecologice a produsului (PEF) aduce un accent atât de necesar asupra beneficiilor de durabilitate ale produselor prin evaluarea produselor pe bază de fosile și bio pentru a asigura echivalența.

Biomasa este o altă conversație vitală pentru Europa, ca parte a inițiativei, având o nevoie fundamentală de biomasă durabilă, inclusiv primară. Acest lucru creează o cale de livrare a biotehnologiei de-a lungul lanțului valoric, de la inovare la piață și consumator.

Un cadru pentru finanțare

Inițiativa se adresează finanțelor, dar trebuie să fie mai ambițioasă pentru creșterea investițiilor, în special pentru extinderea și maturizarea tehnologiei către piață și, de asemenea, trebuie să fie explicită și vocală în privința tehnologiilor pe care încearcă să le susțină dacă UE dorește să conducă o narațiune publică informată și implicată. Peisajul investițional al Europei este mai fragmentat și mai conservator decât în alte regiuni.

Îmbunătățirea peisajului investițional pentru a permite crearea, finanțarea și maturizarea companiilor europene de biotehnologie va contribui la refacerea ecosistemului inovației, dar și a altor industrii. Cu cât biotehnologiile mici și emergente vor găsi mai ușor investiții și parteneri în Europa, cu atât vor fi mai multe șanse să rămână și să se dezvolte în Europa.

EuropaBio va fi un partener de călătorie al Inițiativei, de la începuturile sale promițătoare până la livrarea sa prin legislație și implementare, cu măsurarea succesului în ambițiile atinse și măsurarea beneficiilor pentru oameni și planetă. (Foto: Dreamstime) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2